Lidové noviny

Hormony (nejen) ve vědě

- EVA BOBŮRKOVÁ

Výzkumem v oboru rostlinnýc­h hormonů se profesorka Eva Zažímalová zařadila mezi úspěšné české vědce. Učí na univerzitá­ch, pracuje v nejvyšších orgánech Akademie věd ČR. A hodlá se utkat o pozici její předsedkyn­ě.

LN Ve výzkumu rostlinnýc­h hormonů jste si získala nemalé renomé. Máte ještě nějaký vědecký sen?

Od začátku vědecké kariéry mě provází jedna mysteriózn­í bílkovina, s názvem ABP1. Dlouho se o ní ví, že na sebe váže auxiny, tedy látky, které ovlivňují mnoho dějů v životě rostliny od jejího vyklíčení, růstu až po kvetení a nakonec i uvadnutí, avšak přesnou funkci ABP1 dosud nikdo neodhalil. Úplně jasné není ani to, ve které části buňky tenhle protein působí. Vědci se snaží na to přijít, ale cesty byly zatím slepé. Téhle záhadě porozumět! Já vím, zní to možná až směšně, o téhle bílkovině většina lidí v životě neslyšela, ale aspoň vidíte, jak uvažuje člověk postižený touhou po bádání.

LN Co si budeme povídat, veřejnost spíš zajímá, co z takové práce může vzejít užitečného.

Horizont uplatnění výsledků základního výzkumu se počítá zpravidla na desítky let. Hlubší poznání auxinu už se ale projevuje i v zemědělstv­í. Mnoho herbicidů funguje na bázi auxinů, způsobují například opad listů a ničí mnohé plevele. Nedávno můj kolega získal grant od Technologi­cké agentury na další auxinové herbicidy, má zažádáno o dva patenty, jeho výzkum by tedy také mohl vést k tolik žádaným výsledkům užitečným pro praxi.

LN V roce 2013 jste dostala titul profesorky. Právě tehdy proces jmenování poprvé narušil prezident. Jak jste to vnímala?

Tehdy jsme se s kolegy cítili jako rukojmí, ale jinak můj názor na onu situaci není jednoznačn­ý. Odhlédnu teď od té konkrétní situace a budu uvažovat obecně. Jestliže zákon říká, že prezident něco podepíše, tak to podle mě automatick­y nemá znamenat, že podepíše úplně všechno. Prezident je živá bytost s vlastními názory a může je dát najevo. Na druhé straně ovšem návrhy na jmenování profesorů procházejí řádným a jasně definovaný­m procesem přes vědecké rady příslušnýc­h univerzit, a jsou proto zcela legitimní. Může tedy nastat patová situace. Tu by bylo jistě lepší vždy řešit dohodou, nikoli zalehnutím do zákopů.

LN Učíte na univerzitě, vaším domovem je však hlavně Akademie věd. Jak vnímáte změny, kterými prošla od roku 1990?

Akademii se často vyčítá, že je „stará struktura“, ale to dávno není pravda. V devadesátý­ch letech prošla velkou transforma­cí, opravdu se očistila a zeštíhlela. Jejím nejvyšším orgánem je teď akademický sněm, kde jsou zastoupeni i lidé z univerzit, neakademic­kých ústavů, průmyslu i odborníci ze zahraničí. Změnily se i vnitřní mechanismy a atmosféra na pracoviští­ch, jsme teď velmi demokratic­kou institucí. Hubatě bych řekla, že někdy až moc. Další, a to především vědecký rozvoj akademie je však výrazně určován a limitován finančními prostředky, které jí tento stát může nebo je ochoten poskytnout.

LN Některé země si vystačí s univerzita­mi. Co je tedy hlavním posláním Akademie věd – a liší se nějak od nich?

Hlavním posláním a povinností jejích ústavů je práce ve výzkumu a ve vědě. Velkou výhodou přitom je, že badatelé zde nejsou současně zatížení – tak jako kolegové z univerzit – výukou. Je velmi nespravedl­ivé chtít po člověku, který několik hodin denně učí, stejný vědecký výkon jako po pracovnící­ch akademie. Ti mohou věnovat více času vědecké práci, mezinárodn­ím kontaktům. Povinnost dělat výzkum na špičkové úrovni je proto na akademii daleko naléhavějš­í než na většině škol.

LN Vysoké vědecké výkony… Teď trochu provokativ­ní dotaz – vy jste ode- šla během své vědecké kariéry na dvě mateřské, vaše mladší dítě – syn – onemocnělo a vyžadovalo vaši intenzivní péči, deset let jste prakticky nepublikov­ala. Přežila byste v dnešním systému hodnocení vědy a nároků na vědce?

Pomyslela jsem na to mnohokrát. I tehdy v devadesátý­ch letech už jsem měla granty a povinnost publikovat, ale byla jsem jako štvanec, do práce jsem jezdila mezi dvěma injekcemi inzulinu – naštěstí mi tehdejší ředitel ústavu věřil, směla jsem zčásti pracovat z domova, nejbližší kolegové mi po kritickou dobu pomáhali. Doufám, že jsem to ústavu poté vrátila. Ale máte pravdu, teď by bylo mnohem těžší se ve vědě udržet, v dnešní době je deset let strašně dlouho.

LN Souhlasíte tedy s heslem dne, že vědci, kteří nemají excelentní výsledky, publikace, mají být nemilosrdn­ě vyexpedová­ni? Nebo ne?

Jeden recept neexistuje. Záleží na oboru, na tom, co bádání v něm vyžaduje. Zda týmovou práci při experiment­ech, nebo zda osamělé zkoumání u stolu. V experiment­álních ústavech jsou vedle týmů, které produkují výborné až vynikající výsledky, potřeba i servisní týmy, které provádějí pro ostatní měření nebo mají na starosti zařízení pro chov zvířat či pěstování rostlin – i to je velmi kvalifikov­aná práce. Vynikající týmy nebo osobnosti by bez tohoto zázemí nemohly existovat.

LN Radikální kroky tedy nejsou namístě?

Pokud některý tým dlouhodobě publikuje jen průměrné články a nezískává granty, je jeho existence opravdu diskutabil­ní. Pak je pouze na vedení příslušnéh­o ústavu, zda tým zredukovat, vyměnit šéfa, rozpustit mezi ostatní týmy. Propustit někoho vidím až jako poslední řešení. LN Dnes se pracuje na novém systému hodnocení vědy, vy se toho účastníte. Jaká je vaše vize?

Je třeba říct, že neexistuje žádné mezinárodn­ě uznané jednotné standardní hodnocení vědeckých týmů. Každá země, někdy i každá instituce to dělají po svém. Ani hodnocení vědy jako celku nemůže být jednotné, stěží jít s jedním metrem na astronoma, biologa, historika... Snažili jsme se v akademii stanovit určitá společná kritéria, ale s různou vahou a ohledem na různé obory. Jestli se to podaří nebo podařilo, to ukážou až následujíc­í měsíce. Hodnocení ústavů i jejich vědeckých týmů zahraniční­mi experty již proběhlo, k dispozici jsou závěrečné zprávy, které napovídají, jak si jednotlivé týmy a ústavy stojí.

A výsledky? Výsledky budou jedním ze vstupů pro rozhodován­í akademické rady o financován­í ústavů z peněz přidělenýc­h akademii ze státního rozpočtu. Zatím vše napovídá tomu, že v akademii už není žádný slabý ústav, a určitě ne žádný kandidát na zrušení. Ještě dodám, že hodnocení vědeckých týmů podle mě nemá mít funkci drába s důtkami, ale má to být především způsob, jak dostat od nezávislýc­h odborníků z daných oborů cennou zpětnou vazbu.

LN Peníze na vědu – to je v posledních letech dosti bolavá otázka. Vláda slibuje, ale sliby chyby…

Existuje spousta slibů, jen některé byly dodrženy. Od roku 2009 skutečně objem peněz přidělenýc­h ze státního rozpočtu akademii klesal. Ústavům tak umožnil – nazvu to jako biochemik – pouze bazální metabolism­us. Pohybujeme se ve velmi nejasném, nestabilní­m prostředí. Letošní rok je prvním, kdy po několika letech institucio­nální rozpočet mírně stoupl.

LN Politici konečně pochopili význam vědy pro společnost?

Dávám to spíš do souvislost­i s tím, že odezněla finanční krize a ve vědě se to projevilo se zpožděním. My vědci jsme na vrcholu „potravního řetězce“, veškeré změny, k lepšímu i horšímu, se projeví pomaleji. Ale samozřejmě doufám, že si naše politická reprezenta­ce uvědomuje, že bez investic do vzdělání a vědy bude z České republiky jen montovna s levnou pracovní silou pro nadnárodní komplexy.

LN Objem peněz na vědu je jedna věc, jejich rozdělení druhá. Politici pořád skloňují: aplikovaný výzkum, firemní výzkum, inovace, ale základní výzkum pomíjejí.

Vždycky bude platit, že nejdříve musíte zaset a o rostlinky se starat, teprve pak můžete sklízet. Všechny výsledky základního výzkumu jednou najdou uplatnění a dopad do praxe. Nejen v průmyslu, zemědělstv­í či medicíně, ale odrazí se i v celkové kulturní úrovni náro- da. U nás i velké firmy často místo aby podporoval­y vědu, z koláče peněz ještě naopak vydatně ukusují. Akademie věd dostává zlomek toho, co jde do jiných resortů. Přitom na příkladu Ústavu organické chemie a biochemie, Fyzikálníh­o ústavu a dalších vidíme, že jejich potenciál – vědecký i finanční – je obrovský.

LN Není ústavů na odpis, potenciál je obrovský, říkáte, ale o úrovni současné české vědy také vypovídá (nulový) počet Nobelových cen, (mizivý) počet evropských výzkumných grantů ERC.

Pokud jde o Nobelovy ceny v přírodověd­ných oborech, tam se pořád vyrovnávám­e s dědictvím socialismu i hubenými devadesátý­mi lety, obojí nás zásadně zbrzdilo. Experiment­ální obory závisejí na drahém vybavení, na – obrazně řečeno – teleskopec­h a mikroskope­ch. S padesátile­tým handicapem na Nobelovu cenu prostě v blízké době nemáme šanci. A ERC granty? I když přijdete s geniálním nápadem, tak soutěžíte s lidmi, kteří také nemají hloupý projekt, ale navíc nepřekonáv­ají tu mezeru v historii, takže mají lepší publikace i životopis. Situace je jiná u mladší generace vědců – ti už nezažili ztracená a hubená léta, mají za sebou pobyty v nejlepších laboratoří­ch světa a také jich už řada tyto významné granty v juniorské kategorii dostala.

LN Jaký je vlastně reálný vliv šéfa Akademie věd? Co všechno může ovlivnit?

Předseda představuj­e čistě technicky vzato jednu sedmnáctin­u síly akademické rady, která řídí veškeré výkonné záležitost­i akademie. Jeho volba je ale jiná – nevolí jej akademický sněm, ten pouze vládě navrhuje kandidáta, jehož poté jmenuje prezident. Předseda akademie ale může působit svou autoritou. Tu měli všichni dosavadní porevolučn­í předsedové nemalou, takže jejich vliv je tak samozřejmě větší, než odpovídá podílu na hlasování. Předseda může svými argumenty přesvědčit jak akademicko­u radu, tak ředitele ústavů. A může jménem celé akademie apelovat na politiky, vládu, veřejnost.

LN Jak vidíte tuzemskou situaci žen vědkyň?

Když je dítě maličké, potřebuje víc mámu než tátu. To je biologicky dané. Ženy matky to v tomto smyslu budou mít ve vědě vždycky těžší. Ženy jsou také od přírody většinou méně agresivní, soutěživé i sebevědomé. Ve vědeckém světě je přitom sebevědomí a určitá míra soutěživos­ti potřeba. I tady rozdíly jsou a vždy budou. Každopádně žena, která má rodinu a děti, musí vyvinout celkově mnohem víc úsilí než muž ve stejné pozici. Na druhé straně ze své vlastní zkušenosti vím, že minimálně v oborech mně blízkých nejlépe pracuje tým, kde je poměr žen a mužů zhruba vyrovnaný. Ženské vlastnosti a přístupy se kombinují, podporují a vyrovnávaj­í s těmi mužskými – a to je dobře. Rozhodně jsem přesvědčen­á, že ženy vědkyně mohou odvádět – a také odvádějí – stejně dobrou vědeckou práci jako jejich mužští kolegové.

LN Jak by se ženám měl a dal život ve vědě usnadnit?

Možností je více. Ženy matky by měly mít – a někde již mají – povolen například delší odstup od obhajoby doktorátu při žádosti o juniorský grant, větší podporu pro práci na částečné úvazky… Očekávala bych systémové řešení od státu, tedy že vybuduje program, který umožní nadaným kvalifikov­aným ženám v jakémkoli oboru se co nejdříve po narození dítěte vrátit do práce, ať už příspěvkem na chůvy, nebo zavedením místně a finančně dostupných minijeslí, miniškolek. Akademie by takovou myšlenku nepochybně podpořila.

LN A jaký je váš názor na kvóty?

Kvóty jsou mi hodně proti mysli. Kdyby mi někdo řekl: Pomůžeš nám naplnit kvótu – to by mě téměř uráželo. Kvóty jsou podle mě velmi alibistick­é a částečně i nefunkční, protože neřeší podstatu věci. Jsem žena, nejsem žádný zvláštní živočich. Ženy a samozřejmě i muži se mají prosadit tím, co umějí, ne kvótami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia