Lidové noviny

U Želivky se otevírá muzeum vody

- PETR ZÍDEK

Poblíž hráze vodního díla Švihov, známého spíše pod jménem Želivka, se dnes otevírá „Vodní dům“, moderní interaktiv­ní expozice, která prezentuje vodu v přírodním i sociálním kontextu.

Voda je takovou samozřejmo­stí lidské existence, že o ní začneme přemýšlet teprve tehdy, když je jí příliš mnoho nebo naopak málo, případně se nějak „pokazí“– jako nedávno voda v pražských Dejvicích. Není tedy divu, že tak banální věc doposud neměla u nás s výjimkou nepravidel­ně zpřístupňo­vaných vodárenský­ch zařízení (např. Muzeum pražského vodárenstv­í v Podolí, jehož dny otevřených dveří shodou okolností připadají na tento víkend) žádnou expozici. Tento deficit napravuje až Vodní dům, projekt vlašimské pobočky Českého svazu ochránců přírody, na kterém se podílí rovněž Povodí Vltavy, Veolia a Úpravna vody Želivka.

Součástí expozice je také film o budování vodního díla Želivka v letech 1965–1975. Přehradě padla za oběť řada obcí a dvě městečka: Dolní Kralovice a Zahrádka.

buje vodou celé střední Čechy. Voda je odtud vedena štolovým přivaděčem, který je svou délkou přes 51 kilometrů podleWikip­edie 10. nejdelším tunelem na světě, do vodojemu v Jesenici. Replika tunelu spojuje ve Vodním domě foyer s expozicí. Zároveň má okolí vodní nádrže i velkou hodnotu přírodní.

Sáhněte si na raka

Z Vodního domu budou jistě nadšené hlavně děti. Jeho součástí je vodní kaskáda s mlýnky, zdymadly, vodními koly, pumpami, vodotrysky a vodopádem. Hned u vstupu si návštěvníc­i mohou sáhnout na raky v „hmatovém“akváriu. Ná- drží je Vodní dům plný: hlavní má objem přes tisíc kubíků a najdeme v ní ryby žijící v českých řekách a rybnících.

Expozice je koncipován­a tak, aby si na své přišly doslova všechny smysly. V relaxační zóně na břehu řeky si můžeme navolit, jací ptáci nám mají švitořit do sluchátek. O kus dále zase můžeme vodu ochutnat: na výběr je místní voda z Želivky, horský pramen, sodovka a minerální voda. Děti, ale i dospělí si na exponátech mohou vyzkoušet koloběh vody v přírodě, hranice rozvodí v České republice nebo si uvědomit fakt, že lidské tělo je ze dvou třetin tvořeno vodou. A pokud budou děti unave- né, mohou se schovat do zvětšených modelů lastur.

Fragmenty nástěnných maleb

Součástí expozice je také film o budování Želivky v letech 1965–1975. Přehradě padla za oběť řada obcí a dvě městečka: Dolní Kralovice a Zahrádka. Díky jednomu filmovému nadšenci z Dolních Kralovic se zachovalo velké množství záběrů zachycujíc­ích postupné bourání obce, v níž byl kostel, zámek a nádraží. Ve Vodním domě jsou vystaveny také fragmenty nástěnných maleb z 15. století ze zbouraného románského kostela sv. Jana Křtitele.

Prostředni­ctvím Vodního domu si lze objednat také exkurzi na hráz vodní nádrže Švihov, která je z důvodu ochrany vodního zdroje běžně nepřístupn­á.

Celá oblast v okolí Želivky na pomezí Středočesk­ého kraje a Kraje Vysočina je turisticky velmi atraktivní, její břehy a bezprostře­dní okolí však bohužel leží v ochranném pásmu a nejsou legálně přístupné. Tím je celý kraj poněkud umrtven. Vodní dům by ho mohl alespoň trochu oživit.

Vodní dům (mezi obcemi Nesměřice a Hulice). Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin (od dubna do září do 17 hodin).

 ?? Si na své přijdou především děti
FOTO ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY VLAŠIM ?? Ve Vodním domě
Si na své přijdou především děti FOTO ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY VLAŠIM Ve Vodním domě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia