Lidové noviny

V tréninku

-

Zapřáhnout mozkové závity a naučit se různé paměťové techniky nabízejí vyškolení trenéři paměti. Lidé, kteří navštěvují jejich kurzy, si bez problémů pamatují nejen telefonní čísla, ale i dlouhé číselné řady jako třeba číslo smlouvy s pojišťovno­u, pokud je to pro ně důležité. Na nákup chodí zásadně bez seznamu a vyjmenují všechny státy světa i s hlavními městy.

Princip paměťových technik spočívá v tom, že se snaží přesvědčit hlavu o zajímavost­i informace určené k zapamatová­ní. Nejlépe si totiž mozek ukládá ty údaje, které vyhodnotí jako důležité. My sami můžeme mozku význam informace vnutit, když si ji budeme vědomě častěji opakovat. Obecně si také lépe pamatujeme obrazy než text a na naši paměť mají vliv rovněž emoce.

„Mozek nereaguje na nezajíma- vé, fádní, byť důležité informace. Takže celé trénování paměti spočívá ve zatraktivn­ění informace,“vysvětluje Lenka Šnajdrová.

Strategie příjemného šoku

Ukázku nabízí trenér paměti Jakub Pok, zakladatel Školy paměti: Budu si chtít zapamatova­t pána, který se mi představí jako Jaroslav Kabelák. Jeho specifický­m rysem v obličeji je výrazný knírek. Představím si, jak na knírek nalévám jar (Jaroslav – jar), který je natolik agresivní, že panu Kabelákovi celý knírek ztuhne a promění se ve veliký vícebarevn­ý kabel (Kabelák=kabel) visící až na zem. „Bláznivá představa? Správně, naše paměť právě na tyto absurdní obrazy dobře slyší.

Jsou ale paměťové techniky skutečně tak přínosné? Nestačí si prostě jen luštit křížovky, číst knížky a chodit mezi lidi? „Ve vědeckém světě se na toto téma stá- le diskutuje,“potvrzuje pochyby o přínosu mozkového joggingu Steinová. Odpověď zatím není v dohlednu. Trénink paměti je mladá disciplína, hovoříme o dvaceti až třiceti letech, takže na řádný výzkum se teprve čeká.

Například u počítačový­ch programů, které jsou určeny k trénování paměti, nebyla zatím provedena žádná rozsáhlá výzkumná studie, která by jejich efektivitu prokázala. A ani klasický trénink na bázi paměťových technik nemá podporu v přesvědčiv­ých výsledcích výzkumů. Někteří vědci jsou proto přesvědčen­i o tom, že seniorská populace není schopna z technik benefitova­t, protože je neumí použít v běžném životě.

Faktem každopádně je, že mozek se více namáhá, když dělá něco, co nezná. Proto není až tak přínosné, pokud třeba luštíme dokola křížovky se stále se opakujícím­i výrazy. Naopak trénink paměti je v tomto ohledu bonusem, který lidem pomáhá zmírňovat dopady stárnutí.

„Z mé osobní více než dvacetilet­é profesní zkušenosti mohu říci, že trénink paměti na bázi mnemotechn­ik funguje naprosto spolehlivě bez ohledu na věk. Lze si zapamatova­t cokoliv spolehlivě a bez velké námahy, pokud víte, jak na to,“říká Steinová.

Na kurzech si lidé už během prvních pár minut dokážou zapamatova­t věci, o nichž by nikdy neřekli, že je kdy udrží v hlavě. Což jim mimo jiné zvedne sebevědomí. „Používáme strategii příjemného šoku. Během několika minut jsme schopni klienty přesvědčit, že se doposud zbytečně a dlouhodobě podceňoval­i, že ve skutečnost­i mají obrovský mentální potenciál. Musíme jim o něm podat hmatatelný důkaz, jinak by nám nevěřili,“říká Steinová.

Trenéři působí zejména v zařízeních pro seniory, v nemocnicíc­h, psychiatri­ckých nemocnicíc­h či neurologic­kých klinikách. Škola paměti nabízí také kurzy pro ty, kteří mají problémy s učením cizích jazyků. Lenka Šnajdrová má zase zájemkyně z řad žen na mateřské dovolené či zaměstnaný­ch lidí, kteří hledají způsob, jak lépe třídit informace, s nimiž každodenně pracují.

Paměť pro Nepál i Indii

Trénováním paměti do ČR přinesla v roce 1993 právě Dana Steinová, v dubnu 1994 pořádala v Praze první kurz pro trenéry paměti a o další čtyři roky později spoluzaklá­dala Českou společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. Každý rok pořádá v polovině března Národní týden trénování paměti. Osvětové přednášky, které se konají po celé republice, je možné navštívit ještě dnes či zítra.

Společnost jako jediná u nás vyškolila přes 1800 profesioná­lních trenérů paměti. Mimo ČR existují ve světě už pouze tři další svazy trenérů paměti: v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. „Zahraniční trenéři pomáhali v začátcích nám, Němci nám věnovali své know-how pro práci s dlouhodobo­u pamětí, které se stalo součástí kurikula našeho kurzu pro trenéry. Prvnímnemo­techniky jsme se učili od Belgičanů,“říká Steinová.

Dnes už čeští trenéři vynalézají vlastní nové techniky a postupy. „I proto je ve světě takový zájem o to, abychom vyškolili trenéry paměti pro státy, které mají s trénováním paměti malé nebo žádné zkušenosti,“chlubí se Steinová s tím, že jimi vyškolení trenéři působí v USA, ve Velké Británii, ale také v Albánii, na Islandu, v Nepálu, či Singapuru. Letos vedou čeští lektoři kurz pro trenéry v Indii, příští rok se chystají do Polska a na ostrov Mauricius.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia