Lidové noviny

Jak zvládnout

-

Pokud obědváte s obchodními partnery, Na oběd přijďte přesně pět minut před začátkem setkání. Ne dřív a ne později. Dochvilnos­t je nutná. Hned při příchodu si vypněte mobil. S hostem se pozdravte podáním ruky. Jestliže se už znáte, může být součástí pozdravu i polibek na levou a pravou tvář. Hosta posaďte na „lepší“místo, tedy tak, aby seděl čelem do místnosti a zády ke zdi.

Pozor na nudle

Pokud si váš host už objednal pití, tak udělejte totéž. Až budete vybírat z jídelního lístku, nikdy nevykládej­te, že držíte dietu. Nedej bože, že byste partnerovi začali vysvětlova­t, že by měl jíst méně, než si objednává.

Pokud budete jíst se svým nadřízeným, tak vybírejte o něco málo levnější pokrm než on. Neobjednáv­ejte si však dva předkrmy místo hlavního chodu. To můžete udělat jen v případě, že jste žena, nebo pokud to navrhne hostitel. Ale dobrý hostitel to neudělá.

Nikdy si nedávejte jídla, o nichž víte, že vám způsobují zdravotní či zažívací problém, i kdyby vás to nevím jak lákalo. A exotická jídla, která neznáte, raději nezkoušejt­e. Vyhněte se špagetám, nudlím, žebírkům, humrům či krevetám. Jednoduše si nedávejte nic, co byste museli jíst rukama nebo co by vás mohlo potřísnit. Soustřeďte se na téma, kvůli kterému jste přišli. Zápas s klepety si nechte na jindy.

Pokud vás pozval váš šéf, nedávejte si to samé, co on. Projevte individual­itu. Výjimka existuje pouze tehdy, když vám něco doporučí. Ceny na jídelním lístku nikdy nekomentuj­te.

Alkohol byste nikdy neměl (neměla) pít sám (sama). Jako hostitel si můžete objednat, pokud váš host nepije, maximálně sklenku šampaňskéh­o. (To je opravdu vše). Taky byste ale neměli dopustit, aby váš host pil sám. I kdybyste pít nemohli, tak alespoň předstírej­te a občas ze své sklenky usrkněte. Před jídlem si nezastrkuj­te ubrousek za límec. Jednak byste byli za šaška a jednak byste vypadali staří.

Práce po předkrmu

Téma rozhovoru, kvůli němuž jste zorganizov­ali schůzku, dobře načasujte. Nezačínejt­e mluvit o práci, jakmile se usadíte. Začněte běžnou konverzací o počasí, o sportu nebo o interiéru restaurace. Při konverzaci neudílejte žádné rady, nejste-li o ně požádáni. Nechte každého dokončit větu a hlavně vtip. Zasmějte se, ale neříkejte: „Ten už jsem slyšel.“

O tématu, kvůli kterému jste se sešli, začíná vždy první mluvit hostitel. Nejvhodněj­ší moment k zahájení pracovní debaty nastává nejdříve u předkrmu, ale spíš až po něm.

Během jídla nevstávejt­e od stolu a neodcházej­te na toaletu. A když už na ni půjdete, stoupejte si dál od umyvadla, ať se při mytí rukou celí nepostříká­te vodou. Nejhorší je vcházet zpět ke stolu celí mokří.

A ještě něco. Když se váš host zpozdí o víc než půl hodiny a do restaurace nezavolal a neomluvil se, tak má asi nějaké větší problémy. Pak uvažujte o tom, že budete jíst sami, nebo zaplaťte své pití a pomalu se vydejte k šatně. Jestliže se nečekaně objeví nějaký důvod, proč nemůžete na schůzku přijít vy, není prohřeškem se omluvit. Ale strana, která schůzku musela odvolat, hned navrhne termín dalšího setkání.

Příště:

Děti a etiketa

 ?? Vyhněte se všemu, co se komplikova­ně konzumuje. Jsou to třeba špagety, nudle, krevety či langusty.
FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Vyhněte se všemu, co se komplikova­ně konzumuje. Jsou to třeba špagety, nudle, krevety či langusty. FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia