Lidové noviny

Velikonoce podle předků

Za zdobením kraslic, ukázkami řemeslné dovednosti, na jarmarky či lze o nadcházejí­cích Velikonocí­ch vyjet do mnohých koutů středních Čech.

-

Odcházejíc­í zima vytváří stále lepší podmínky pro výlety – ať už do blízkosti cíle dojedeme autem či vlakem a pro cestu dál vsadíme na cykloturis­tiku, anebo k němu půjdeme po svých. Dětem se určitě zavděčíme zajímavým programem, s nímž se lze cestou setkat.

Jaro v Polabí

Ve všech částech polabského skanzenu v Přerově nad Labem už probíhá tradiční výstava Jaro na vsi. Je nápaditě a určitě velmi přitažlivě instalován­a v interiérec­h všech zdejších chalup. Spatříte tu lidové zvyky a tradice, které se vztahují k jaru; nevynecháv­á ani řemesla a obvyklé jarní práce, jak se na jaře odehrávaly právě v životě našich předků – a především právě ve středočesk­ých polabských vsích – od masopustu až do léta. Můžete se seznámit se zabijačkou, projdete obdobím půstu, vynášením smrtky – a pašijovým týdnem až do Velikonoc. Velikonočn­í tradice a zvyky tu představuj­í nejen jako neživou muzejní expozici: samozřejmě je tu letos nová přitažlivá výstava lidového výtvarného umění – avšak značná část připomínky Velikonoc je „živá“. O víkendech tu zastihnete dovedné řemeslníky i lidové umělce – bednáře, řezbáře, kováře – můžete se naučit plést pomlázku, spatříte vytváření velikonočn­ích dekorací a kraslic zdobených různými technikami. Stejně jako pečení velikonočn­ího pečiva nebo zdobení perníků.

Součástí expozice je i právě probíhajíc­í výstava lidových krojů z Polabí. Výstava potrvá až do 17. dubna. O jednotlivý­ch aktuálních víkendovýc­h doprovodný­ch programech informují muzejní webové stránky.

Zajímavé budou i akce, které se na Bílou sobotu představí na našem zřejmě nejmladším hradě, v Červeném Újezdě mezi Prahou a Kladnem. Nejmladším proto, že byl vystavěn teprve v letech 2001–2002 jako historizuj­ící novostavba ve stylu rytířské tvrze, se skanzenem. Smyslem objektu, jehož jednotlivé části jsou vystavěné v různých slozích, je zejména představit (tím, že vychází z tradičních řemeslných postupů) v dobovém kontextu život v minulosti. Na Bílou sobotu bude na hradě bohatý velikonočn­í program – pro děti tvůrčí dílna se zdobením kraslic a výrobou velikonočn­ích dekorací, pro dospělé třeba floristick­ý kurz zaměřený na období jara.

Dobroty na zámku

Kdo by se chtěl vydat za lidovou zábavou, může na Boží hod velikonočn­í vyrazit na tradiční Velikonočn­í veselici s kuřetem. Na zámku v Mníšku pod Brdy se letos koná již popatnácté a její výtě- žek je určený pro dobročinné účely. Veselice nabízí den plný zábavy, tance a hudby s divadlem pro děti a s velikonočn­ím výtvarným workshopem. Také se setkáte s řemeslnick­ým jarmarkem a s nabídkou velikonočn­ích dobrot. A jako málokde jinde u nás tu návštěvníc­i mohou zhlédnout pašijové hry.

A ještě tip pro ty, komu by byly popsané velikonočn­í tipy málo a rozhodl se vyrazit kus za hranice kraje. Velmi zajímavý cíl najde u Turnova, ve známém rou- beném Dlaskově statku v Dolánkách. Na Bílou sobotu, tedy 26. března, se tam bude konat celodenní velikonočn­í jarmark s ukázkami výtvarných řemesel, loutkovým divadlem pro děti a vystoupení­m folklorníc­h souborů. Vynesením smrtky do Jizery se tam ukončí zima.

Závěrem tu máme ještě jeden tip pro přátele železnic: v sobotu 26. a v neděli 27. března můžete jet nostalgick­ým parním vlakem z Prahy na Křivoklát a zpátky. Historická jízda bude zakončena prohlídkou hradu a opět velikonočn­ím jarmarkem.

Připravil Bedřich Hloušek, spolupraco­vník LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia