Lidové noviny

Týdenní opakovací test

-

dek vydělím čtyřmi. Dostanu číslo 29. Jaké číslo jsem si myslel na samotném začátku?

4. úloha Křemílek vymyslel pro Vochomůrku početní hádanku. Myslel si číslo, přičetl k němu 98 a k výsledku ještě přičetl číslo 17. Výsledek těchto součtů vynásobil třemi. To už mu ale vyšlo opravdu dost veliké číslo, takže od něj odečetl číslo 318. Nakonec s výsledkem provedl dělení, a to číslem 9. Ten úplně konečný výsledek bylo číslo 8. Vochomůrka dlouho nemohl na myšlené číslo přijít. Nakonec mu vyšel výsledek 16. Má Vochomůrka pravdu? Pokud ne, o kolik se spletl?

5. úloha Jaké číslo dostaneme, jestliže od dvojnásobk­u součtu čísel 11 a 4 odečteme trojnásobe­k jejich rozdílu? 1. úloha Prvním čerpadlem se naplní nádrž za dvě minuty, druhým za 200 sekund. Za jak dlouho bude nádrž plná, jestliže jsou zapnuta obě dvě čerpadla?

2. úloha Malým přímotopem se místnost vyhřeje na požadovano­u teplotu za 7 h. Větším přímotopem by vytopení trvalo 5 h. Jak dlouho bude trvat vyhřátí, jestliže větší přímotop zapneme až po 3 h práce malého?

První kombajn sklidí pole za 12 dní, druhý totéž pole za 18 dní. Za kolik dní bude pole sklizeno, jestliže první dva dny pracuje první kombajn, zbývající dny pak oba?

4. úloha Překlad francouzsk­é pohádky zabral Pavlíně 15 h. Aničce by stejný překlad trval 10 h. O kolik by se Pavlínina práce zrychlila, kdyby poprosila Aničku, aby pracovaly společně?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia