Lidové noviny

Asistenta učitele v každé třídě

-

„Děti dostávají při práci ve třídě různé úkoly, různě na nich pracují amají různé dispozice. Tedy potřebují různou míru a druh pomoci a podpory. To nesouvisí nutně s handicapy,“popisuje Feřtek a naráží tak na inkluzi, která se v českých školách naplno rozběhne v září a na základě níž se běžní a handicapov­aní žáci budou vzdělávat společně.

Současný systém, kdy asistent pomáhá učiteli s celým třídním kolektivem nad rámec svých povinností, se nelíbí Pravoslavu Němečkovi z Asociace ředitelů základních škol. „Takhle to nemůže fungovat. Asistent je určen nějakým zařízením ke konkrétním­u žákovi, aby mu pomáhal s tím, na co kvůli svému handicapu sám nestačí. Měli bychom tedy dodržovat, k čemu je určen,“míní Němeček. V českém školství podle něho zcela chybí takzvaný střední personál – pracovníci, kteří nejsou pedagogové, ale právě jim práci usnadňují. Například správci sítí.

Asistent třídy není výjimkou v Americe, ale ani v Evropě – například v Německu, Nizozemí, Dánsku nebo Švédsku. „V severských vzdělávací­ch systémech jich bývá víc. Často i několik v jedné třídě,“zmiňuje také Feřtek.

V tuzemsku je v základních školách přes 44 tisíc tříd, asistentů okolo 7000. Obsadit tato pomocná místa by podle oslovených odborníků nemuselo být až tak těžké. Právě v některých z výše zmíněných zemích je dělají studenti pedagogick­ých fakult, aby získali praxi.

V pátek se v Česku konala pod záštitou organizace Liga lidských práv odborná konference, na které učitelé z Norska a Islandu předávali své zkušenosti, jak nejlépe učit různorodý kolektiv dětí. Během jejich ukázek vyšlo najevo, že v zahraničí je obvykle v jedné třídě kromě učitele i asistent.

Dva kantoři a asistent

Protože v severských školách se snaží děti do výuky co nejvíce zapojit, dělí je často alespoň do dvou skupin. A na jednu pak dohlíží hlavní učitel a na druhou jeho kolega. Pokud má některý z žáků jakýkoli handicap, mají k ruce ještě asistenty.

V těchto zemích smí být ze zá- kona ve třídách maximálně 28 dětí. Podle učitelů, kteří přijeli do Česka, jich ale bývá ještě méně, spíše okolo 22. Podobný počet žáků by si přáli i čeští učitelé. Vzdělávat musí ale nezřídka až 30 žáků v jedné třídě. Není proto podle nich téměř možné věnovat se všem. A to ani v případě, že ani jeden z žáků nemá uznanou jakoukoliv poruchu učení nebo zdravotní problém. „Byl bych pro, aby se zákonně snížil počet žáků na maximálně dvacet pět v jedné třídě,“přál by si Němeček.

Prohozené role

Projekt Školní asistent si vzal za úkol zajistit rovné příležitos­ti ve vzdělávání dětem, které jsou sociálně znevýhodně­né. Pomoci k tomu mají těmto žákům právě asistenti. „Máme dobrou zkušenost i s tím, když si s pedagogem prohodí role. Asistent samozřejmě nemůže vykládat novou látku. Učitel se ale například věnuje cíleně těm dětem, které mají diagnostik­ovaný problém a asistent dohlíží na ty ostatní, kteří zrovna plní nějaký úkol,“popsala LN Barbora Šebová, která projekt koordinuje.

Běžná přítomnost asistentů ve třídách by podle ní pomohla i v boji proti případům šikany, kterých podle odborníků v dětských kolektivec­h přibývá. „Jsou to oči navíc. Vidí třídu z jiného úhlu, když učitel zrovna stojí u tabule. Někdy má s dětmi i přátelštěj­ší vztah,“myslí si také Šebová.

Současná spolupráce mezi pedagogy a asistenty se v Česku teprve rozjíždí. Někteří pedagogové mají totiž pocit, že je asistenti kontrolují při jejich práci. „Neexistují metodické podpory ani pro jedny. Měli by mnohem více spolupraco­vat, aby byl výsledek opravdu efektivní,“upozorňuje Šebová. Právě za tímto účelem absolvují pedagogové v Norsku a na Islandu speciální kurzy a semináře, kde se tyto metody spolupráce učí.

Zlepšit se také podle odborníků musí čekací doba na vyšetření žáků v pedagogick­o-psychologi­ckých poradnách, aby se u co největšího množství dětí přišlo na to, zda potřebují během učení nějakou formu podpory.

Ministerst­vo v souvislost­i s chystanými zářijovými novinkami ohledně inkluze oznámilo, že školská poradenská zařízení posílí o 150 pracovníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia