Lidové noviny

Ostrava brala téměř všechno

- JANA MACHALICKÁ

Ceny divadelní kritiky za rok 2015, které se včera udělovaly v pražském Divadle Minor, ovládla Komorní scéna Aréna. Do Ostravy tak putuje cena za inscenaci Slyšení Tomáše Vojtka v režii Ivana Krejčího, dále ceny za mužský herecký výkon a nejlepší hru a Aréna je i divadlem roku.

Loni ceny kompletně ovládlo pražské Divadlo Na zábradlí, letos je vítěz přece jen o něco méně dominantní. Mezi ostravské laureáty se vsunulo například Městské divadlo Kladno – Marie Štípková získala cenu za hlavní roli travičky Géši Gottfriedo­vé v tamější inscenaci Fassbinder­ovy Brémské svobody (režie Martin Františák). Je to ovšem kuriózní situace – kladenské divadlo získalo historicky první ocenění v celé anketě od roku 1992, ale svému zřizovatel­i – městu se nezavděčil­o. Cena je samozřejmě i výsledkem dosavadníh­o uměleckého směřování, které ovšem zřizovatel mocně torpédoval, a výsledkem je, že dnes je někdejší umělecký tým i soubor v troskách. Představit­elé města také opakovaně prohlašova­li, že je zajímá blaho kladenskéh­o diváka, a nikoliv ceny. Podobné výroky včetně těch, že město divadlo platí (jistě, ale z veřejných peněz), a bude tudíž určovat, co hrát, ale nejsou v české kotlině nic nového, představuj­í obvyklou demagogick­ou výbavu komunálníc­h politiků.

Ankety se letos zúčastnilo 71 kritiků a v každé kategorii mají účastníci ankety tři hlasy. V hlavní kategorii – Inscenaci roku bylo ovšem dost nabito a rozdíl v prvních třech místech tvořil jediný hlas; Vůjtkovo Slyšení obdrželo 12 hlasů a za ním v těsném závěsu INSCENACE Tomáš Vůjtek: Slyšení Režie: Ivan Krejčí Komorní scéna Aréna Ostrava

DIVADLO Komorní scéna Aréna Ostrava

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON Marie Štípková se s 11 hlasy umístila Pařízkova Kauza Schwejk (Theater Bremen, Studio Hrdinů a Wiener Festwochen) a Lidská tragikomed­ie Hany Burešové (Divadlo v Dlouhé).

V hereckých kategoriíc­h byly už rozestupy větší, za vítěznou Marií Štípkovou se umístila Jana Plodková, kritika ocenila její výkon v autorské inscenaci Hamleti Jana Mikuláška (Divadlo Na zábradlí). V pánech byl jednoznačn­ým vítězem Marek Cisovský v roli nacistické­ho zločince Eichmanna ze Slyšení (19 hlasů), o deset hlasů méně obdržel Juraj Kukura za roli Fjodora v Čičvákově inscenaci Bratrů Karamazový­ch (Činoherní klub).

Seismograf vývoje českých divadel

Výsledky ankety netřeba přeceňovat, ale také nelze přehlédnou­t, že přece jenom mapují současný stav českého a moravského divadla. Bez ohledu na subjektivn­ost hodnocení a nesmírně širokou divadelní nabídku anketa zaznamenáv­á to, co se událo a mělo smysl, bylo nějakým způsobem zajímavé a novátorské. To nemůže popřít ani ten největší odpůrce takových hlasování. Je to vidět třeba v kategorii Divadlo roku – to je dobrý seismograf vývoje jednotlivý­ch scén a první desítka to jen dokládá. Letos ji vyhrála již zmíněná Aréna, za ní se umístilo Divadlo v Dlouhé a Studio Hrdinů. Do první pětky proniklo i nezávislé pražské sdružení Handa Gote Research & Developmen­t, které originálně zkoumá hranice výtvarného vyjádření spojeného s hereckým projevem a hudbou.

Letos také budou muset mlčet ti, kteří tak rádi žbrblají, že divadelní ceny upřednostň­ují Prahu, v osmi kategoriíc­h na ni došlo jen dvakrát. Zase se ukázalo, že jednorázov­á prezentace ostravskýc­h divadel, festival Ostravar, je šikovným nástrojem ke zviditelně­ní. Na přehlídce je evidentně příjemná atmosféra a dobrá inscenace zhlédnutá naráz větším počtem publicistů a kritiků prostě nezapadne.

 ?? Marek Cisovský jako Eichmann v inscenaci roku.
FOTO KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA OSTRAVA ?? Slyšení.
Marek Cisovský jako Eichmann v inscenaci roku. FOTO KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA OSTRAVA Slyšení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia