Lidové noviny

Jak se vede, komiku?

Barack Obama na historické návštěvě Kuby

-

Kdyby se hodnotila příprava s akcentem na symboliku, americký prezident Barack Obama by si za svou cestu na Kubu zasloužil pochvalu. Žádná papalášská návštěva, na jaké jsou Kubánci zvyklí přes více než půl století. Šéf Bílého domu přiletěl s celou rodinou včetně tchyně, navzdory dešti se prošel po staré Havaně, najedl v tradiční levnější restauraci paladar – před pár lety jedné z vlaštovek kubánského drobného podnikání – a dnes se chystá na baseballov­ý zápas. Už v sobotu navíc překvapivě vystoupil v předtočené­m pořadu oblíbeného kubánského komika, poťouchléh­o, neustále si stěžujícíh­o staříka Pánfila. Ještě z Oválné pracovny s ním sehrál telefonick­ou scénku, v níž mluvil i španělsky. Jak se vede, ptal se komika kubánským slangem. Prostě legrace. A příprava par excellence.

Dnes bude mít Obama další veřejné vystoupení. Mnozí si od něj slibují víc. Prezident, který se pozvolna loučí s nejvyšším úřadem, promluví v sále velkého havanského divadla. Projev, v němž se chystá dotknout otázek lidských práv, má přenášet kubánská státní televize. Vzhledem k tomu, že půjde o živé vysílání, panují značná očekávání. Od historické zprávy z předloňské­ho prosince lze cítit změny v americko-kubánských vztazích, posiluje obchod i turismus, ostrov začíná být „online“. Nicméně v oblasti demokratiz­ace a lidských práv žádný posun nenastal. Podle některých disidentů spíše naopak. Zásadně se zvýšil počet krátkodobý­ch zadržení – jen v prvních dvou měsících tohoto roku policie zadržela přes 2500 lidí.

V prosinci Obama řekl, že Kubu chce navštívit. Dodal ale, že tak učiní, až se zlepší otázka demokratic­kých svobod. Když se jeho Air Force One v neděli blížil k Havaně, kubánská policie zrovna zatýkala asi padesát aktivistek z hnutí Dámy v bílém. Manželky, matky a sestry někdejších i nynějších politickýc­h vězňů (jichž za mřížemi podle údajů mezinárodn­ích neziskovek stále zůstává asi 80) chodí do kostela každou neděli už roky. A stejně dlouho se potýkají s policií. Tentokrát mnozí sledovali procesí jako zkoušku, zda si režim alespoň před návštěvou amerického prezidenta nebude aktivistek všímat. To se nestalo. Jako by tak nějak ukázal, co si o tom všem myslí. Leona Šlajchrtov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia