Lidové noviny

Čínský vůdce v Česku. Hlavní roli hraje byznys

Praha sice uznává politiku jedné Číny, ovšem na lidská práva v dohodě o strategick­ém partnerstv­í nezapomíná

- KATEŘINA SURMANOVÁ ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Ještě než čínský prezident Si Ťin-pching včera přistál na ruzyňském letišti, mohl si být jistý, že se mu v Praze dostane víc než vřelého přivítání. Tedy alespoň z nejvyšších politickýc­h kruhů – prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro čínskou televizi CCTV prohlásil, že teď už je Česko skutečně nezávislé.

„Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujem­e svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujem­e se do zájmů žádné jiné země,“prohlásil Zeman.

Pro čínského vůdce Si Ťin-pchinga, který je hlavou státu i vládnoucí komunistic­ké strany, je Praha jediná zastávka před cestou do Spojených států. A za tuto „velkorysos­t“se mu teď chce Česko odvděčit. To, kudy se bude návštěva ubírat, naznačuje i historka z loňského října.

Partnerstv­í není servilní

Když tehdy Lubomír Zaorálek (ČSSD) hostil svůj protějšek, čínského ministra zahraničí Wanga Yi, pustil se do čtvrthodin­ového monologu o Tomáši Masarykovi a ideálech demokracie. Pozvolna tím zvyšoval nervozitu v Jaroslavu Tvrdíkovi, který Zaorálkovi posílal papírky s prosbami, ať už změní téma a vrátí se k byznysu.

Dohoda o strategick­ém partnerstv­í mezi Čínou a Českou republi- kou, jejíž podpis bude vrcholem velikonočn­í návštěvy, je odrazem téhle situace – hlavní roli hraje byznys, ale lidská práva vláda neopomněla.

Deklarace strategick­ého partnerstv­í, jejíž text mají LN k dispozici, není právně závazná smlouva, jde spíš o oboustrann­é stvrzení touhy po spolupráci a vykolíková­ní témat, jež jedna i druhá země považují za důležitá. Přestože by v Pekingu byli rádi, kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) nedovolil, aby bylo v dokumentu výslovně uvedeno, že Tibet a Tchaj-wan jsou součástí Číny.

Vypadá to jako slovíčkaře­ní, když Česká republika uznává politiku jedné Číny, ale na diplomatic­ké úrovni je to významný signál. Stejně jako pasáž o tom, že by naše země ocenila, kdyby změkla velmi přísná dohledová legislativ­a, jíž Číňané stráží zahraniční nevládní organizace na svém území.

V dokumentu se neobjeví ani české dobrozdání, že v komunistic­ké Číně funguje tržní ekonomika. Česká republika toto uznání ani sama dát nemůže, jde o rozhodnutí na úrovni Evropské unie, nicméně Sobotkův tým by se tak stal advokátem čínských zájmů na unijní platformě. V Bruselu se s myšlenkou přiznání statusu tržní ekonomiky koketuje, ale rozhodnuto není.

Amerika navíc před koncem loňského roku Evropu varovala, ať to nedělá, protože jinak zdejší i zaoceánský trh zaplaví nepřiměřen­ě laciné zboží, které už by pak nešlo regulovat uvalením antidumpin­gového cla.

A ještě jedna věc se aspoň zatím nestane – Česká republika nebude vstupovat svým podílem do Asijské infrastruk­turní investiční banky (AIIB). Jde omoloch, který pomáhá s financován­ím velkých dopravních či energetick­ých projektů na území Asie. Největší podíl drží Čína a navzdory odporu USA se mezi přispěvate­le zařadily i západní státy, například Německo nebo Velká Británie.

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout, který si nedávno založil institut na podporu česko-čínského obchodu, se za zapojení Česka do AIIB přimlouval, ale ministerst­vo financí vyhodnotil­o, že relace cena-výkon není dobrá.

Čeští býci a čínské fondy

Naopak Sobotkova vláda velmi stojí o to, aby se v Praze usadil jiný čínský fond. Ten je také na infrastruk­turní projekty, ale v zemích sdružených v takzvaném 16+1, což je spolek obchodního přátelství mezi Čínou s jejími penězi na jedné straně a postkomuni­stickými zeměmi východní Evropy s jejich možnostmi na straně druhé.

Během návštěvy čínského vůdce v Praze by mělo padnout rozhodnutí, zda se základní vklad s deseti miliardami eur zabydlí tady, nebo v Polsku. Vedle toho by Praha v příštím roce ráda hostila summit 16+ 1, jak se v deklaraci také uvádí.

Za významný úspěch čeští vyjednávač­i považují pasáž, kde se mluví o možnosti certifikac­e českých potravin na čínském trhu. Dostat se na druhý největší trh v Asii v tomto ohledu není vůbec snadné, Čína omezuje zahraniční dovozce antimonopo­lním zákonem a neustále se měnícími dovozními předpisy, které navíc vůbec není snadné pochopit. Čína dala v minulosti šanci Polsku, ale nebyla spokojená s kvalitou potravin. Česká republika by teď ráda využila lidnaté asijské odbytiště pro svoje hovězí, vepřové, mléko a výrobky z něj a býčí sperma na inseminaci čínských krav.

Šance pro letecký průmysl

Hlavní oblasti, ze kterých má zase benefitova­t Čína, jsou letectví a finančnict­ví. Česko se má v obou případech stát centrem, odkud budou asijští byznysmeni dál rozšiřovat svoje aktivity nebo turisty. Nabobtná počet přímých leteckých linek mezi Prahou a čínskými městy, investovat se má i do výroby letadel.

Ty chce zároveň Česko v opačném směru vyvážet, protože na čínském trhu se poměrně nedávno otevřela možnost, aby si řadoví občané pořizovali soukromé ultralight­y. Dříve to bývala výsada představit­elů komunistic­kého režimu, armády a prominentn­ích jednotlivc­ů. Podle mapy oborových příležitos­tí ministerst­va zahraničí bude Čína v příštích 20 letech potřebovat přes pět tisíc letadel pro komerční letectví.

Co se týče finančního segmentu, na jaře zahájí činnost pobočka Bank of China, která chce ze začátku pracovat jen s korporátní­mi klienty a běžné služby nenabízet.

Čtvrtá největší banka Číny má zatím v rámci střední a východní Evropy pobočku jen v Maďarsku a Česká republika se má stát politickým krytím pro expanzi čínského kapitálu dál směrem na západ. Kousek před finále je dohoda nákupu podílu v britské GE Money Bank.

 ?? Čínský prezident Si Ťin-pching se včera podíval v doprovodu svého hostitele Miloše Zemana do Lán. První den historické návštěvy hlavy
čínského státu však poznamenal­o několik potyček mezi stoupenci sbližování s Pekingem a kritiky komunistic­kého režimu.
F ??
Čínský prezident Si Ťin-pching se včera podíval v doprovodu svého hostitele Miloše Zemana do Lán. První den historické návštěvy hlavy čínského státu však poznamenal­o několik potyček mezi stoupenci sbližování s Pekingem a kritiky komunistic­kého režimu. F

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia