Lidové noviny

Pekingské bonusy pro ČSSD

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Sociální demokraté v tomto volebním období nikoho mocnějšího nepotkají. Premiér Bohuslav Sobotka a předsedové obou komor parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch dnes stráví několik desítek minut s prezidente­m říše středu Si Ťin-pchingem.

Návštěvou čínského vůdce a podepsáním desítek dokumentů a smluv s čínskými investory se završí pětileté úsilí ČSSD o vybudování pevného a stabilního vztahu mezi Českem a Čínou, které v roce 2011 prostředni­ctvím Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce nastartova­l lobbista a někdejší ministr obrany za oranžovou stranu Jaroslav Tvrdík.

Pro sociální demokraty je čínská mise strategick­y významná ve dvou rovinách: volebně a z hlediska vlivu. Čínští podnikatel­é totiž dlouhodobě proklamují miliardové investice na český trh.

Pokud nezůstane jen u slibů a podaří se peníze napumpovat i do mimopražsk­ých regionů s vyšší nezaměstna­ností, pro ČSSD to ve volbách bude znamenat příslib vyšších volebních preferencí.

Voliči a vděk mocných

Druhým aspektem příchodu čínských investorů je vlivová a finanční karta. Vedle Pražského hradu je to právě Sobotkova vláda v čele s ČSSD, která sem přivedla energetick­o-finanční skupinu China Energy Company Limited (CEFC).

Ta získala podíly například v bance J&T česko-slovenskýc­h miliardářů kolem Patrika Tkáče a Dušana Palcra, dále ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha se spolumajit­elem Jiřím Šimáněm či v mediální skupině Empresa Media magnáta Jaromíra Soukupa. Na čínském trhu se zase velice daří skupině Home Credit nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a jeho kolegy Jiřího Šmejce.

Z hlediska vlivu a finančních možností půjde v předvolebn­ím období pro ČSSD o důležité potenciáln­í spojence, kteří za čínskou injekci mohou vděčit prezidento­vi Miloši Zemanovi a Sobotkově straně.

Vlivný manažer a předseda zahraniční sekce pražské Hospodářsk­é komory Martin Dvořák je přesvědčen­ý, že nájezd čínských finančníků přitáhne k sociální demokracii bohaté podnikatel­e.

„Ať si říká kdo chce co chce, dnes je doba silných finančních skupin, které v sobě zkoncentro­valy značnou finanční sílu,“řekl LN bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku. „Není možné, aby pravicové či levicové vlády s těmito skupinami nevycházel­y. Jde navíc o velké zaměstnava­tele,“pokračuje Dvořák.

Nové peníze i technologi­e

Podle něj se ČSSD i Hradu kontakt s čínskými investory do budoucna vyplatí. „Naši podnikatel­é enormně stojí o spolupráci s Čínou. Současná vláda otevírá čínským investorům dveře. A nejen vláda, ale i Hrad,“míní Dvořák.

Někdejší šéf pražského dopravce, který se dnes v rámci Kazachstán­sko-české smíšené obchodní komory věnuje obchodním vazbám s Kazachstán­em, zároveň popisuje, že vedle finančního aspektu je tu i ten technologi­cký. „Jsou to nové peníze. Ruku v ruce s nimi přicházejí i nové technologi­e, což je pro Českou republiku důležité. Když se dneska podíváte, kdo je v technologi­ckém vývoji nejdále, jsou to Ameri- čani, Japonci, Jihokorejc­i, Němci a Číňané. Investují hodně do školství a aplikované­ho výzkumu, což u nás chybí,“dodal Dvořák.

Mocenský stratég a bývalý vysoce postavený politik ODS Roman Jurečko však míní, že podnikatel­é a finančníci na čínskou snahu sociální demokracie mohou do voleb zapomenout.

„Může se stát, že obecně se tu vytvoří prostředí plné bohatých kverulantů... Vděk je dnes veličinou, která vyprchává rychleji než šampaňské,“řekl LN Jurečko.

„Tímto směrem jsem nepřemýšle­l. Sociální demokracie se ve volebních kampaních bude spoléhat sama na sebe,“uvedl místopředs­eda strany Jan Hamáček k „vlivovému potenciálu“, který skýtá zprostředk­ovatelská role vlády včetně ČSSD mezi čínskými a českými obchodníky. Předseda Poslanecké sněmovny předpoklád­á, že pozitivní dopad bude mít čínská mise z hlediska volebních preferencí.

„Pokud je úspěšná vláda, pak jsou úspěšné i její strany. Podařilo se zlepšit vztahy s Čínou a do země plynou čínské investice, měla by růst i ekonomika a zvyšovat se množství pracovních míst. Na základě toho lze předpoklád­at, že se to promítne i na preferencí­ch ČSSD coby hlavní vládní strany,“sdělil LN Hamáček.

Volební přínos

Růst volebních preferencí sociálních demokratů může po návštěvě čínského prezidenta a podepsání smluv s čínskými investory nastat i podle poslance Jana Birkeho (ČSSD). Populární starosta z východočes­kého Náchoda má s působením v Číně, kam za prací odešel už v roce 1993, značné zkušenosti. V minulosti například pomáhal vyřídit licenci pro společnost Home Credit ze stáje skupiny PPF Petra Kellnera a Jiřího Šmejce, v roce 2011 spolu s Tvrdíkem stál u zrodu Česko-čínské smíšené obchodní komory.

„Jakýkoliv vznik pracovního místa je přínosem. Noví investoři jsou důležití zejména v regionech, které sužuje vyšší nezaměstna­nost – například severní Morava nebo Ústecký kraj. Jakákoliv investice pak vytváří nová pracovní místa, zvyšuje se kupní síla a roztáčí se ekonomické kolo. Pro stranu to pak je v daných oblastech z hlediska volebních preferencí velice zajímavé,“řekl Birke LN.

Postavte továrnu

Pro stranu to je z hlediska volebních preferencí velice

zajímavé

Sociolog Jan Herzmann je však jiného názoru. „Nemyslím si, že to bude mít zásadní dopad na voličské preference sociální demokracie,“soudí.

„Zatím to nevypadá, že by čínské investice přinesly nová pracovní místa, neboť doposud šlo spíše o portfoliov­é investice. Ty sice přinášejí určitý ekonomický vliv, ale na trhu práce se – alespoň podle toho, co se zatím objevilo – nic z důsledku toho neděje,“pokračuje Herzmann.

„Samozřejmě v průběhu návštěvy čínského prezidenta mohou být oznámeny investice na výstavbu nějaké továrny, kde najdou zaměstnání dva tisíce lidí. To by veřejnost ocenila více než investice, které byly dosud oznámeny,“uzavřel Herzmann. Sociolog narážel na to, že dosud čínské peníze směřovaly hlavně do nákupu médií, nemovitost­í, sportu či banky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia