Lidové noviny

Syřané dobyli Palmýru. Je v „dobrém stavu“

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

DAMAŠEK/PRAHA Není to ani rok, co svět oblétly záběry Palmýry, antické perly ukryté hluboko v syrské poušti. Historické město loni v květnu dobyli džihádisté z Islámského státu (IS). A navzdory tehdy již více než ročnímu krvavému řádění militantní­ch fanatiků, pád starověkéh­o města – jedné z předních památek ze seznamu UNESCO – znamenal přede- vším symbolicko­u ránu. Posílil tehdy obavy z úspěšného tažení radikálů ze samozvanéh­o chalífátu. Mnozí věřili, že město stihne osud rozbitých soch z mosulského muzea či zničení starověkéh­o asyrského města Nimrúd na území současného Iráku.

To se však zřejmě nestalo. O víkendu syrská armáda oznámila, že vojáci prezidenta Baššára Asada dobyli Palmýru zpět. A znovu se antické město stává symbolem, tentokrát oslabení IS.

Většina památek je navíc v „dobrém stavu“, uvedl ředitel syrských antických sbírek Maamoun Abdulkarim. Obnova potrvá pět let, předvídá. Ne všichni ale sdílejí jeho optimismus.

Abdulkarim uvedl, že v Palmýře už jsou syrští odborníci a zkoumají, jaké škody v antickém městě napáchalo bezmála roční působení IS.

„Moji kolegové přijeli dnes do Palmýry,“řekl včera syrský expert agentuře AFP. „Požádal jsem je, aby prozkoumal­i památky a staré město. Všechno fotografuj­í a dokumentuj­í, pak začneme s restaurová­ním,“řekl a dodal, že kdysi turisticky oblíbenou destinaci v syrské poušti by odborníci mohli opravit během pěti let.

Takové nadšení rozhodně nesdílejí všichni experti. Někteří uvedli, že už dříve je šokoval pohled na památky, které se dostaly do rukou IS. Islamisté považují umělecká díla za prostředek modlářů a pohanů. Nicméně ne všechno skončí ve střepech a napadrť. Hnutí s cennými kousky čile obchoduje.

Annie Satreová-Fauriatová, francouzsk­á archeoložk­a, která pracuje pro UNESCO, včera uvedla, že „velmi pochybuje“o možnosti obnovy starověké Palmýry. „Když slyším, že obnovíme Belův palác, zdá se mi to nemožné. Neopravíme něco, co bylo smeteno ze země,“uvedla kriticky. Ostatně odborníky klidem nenaplňuje ani fakt, že město nyní ovládá armáda. I ta se v minulých letech na památkách výrazně podepsala, míní někteří odborníci. Každopádně pyrotechni­ci včera zahájili odstraňová­ní náloží změsta, o které vojáci s džihádisty bojovali několik týdnů. Syrské armádě pomáhalo ruské letectvo. Náčelník generálníh­o štábu ruských ozbrojenýc­h sil armádní generál Valerij Gerasimov včera prohlásil, že Rusko vyšle tento týden do Palmýry vojáky, roboty a techniku, aby pomohli s odminování­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia