Lidové noviny

Zeman se otřel o Evropu i USA

Výroky prezidenta v čínské televizi pobouřily řadu politiků. Jde podle nich o ostudnou servilitu vůči Pekingu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Letošní velikonočn­í pondělí bylo jedno z politicky nejvyostře­nějších. Postaral se o to prezident Miloš Zeman, který v čínské televizi CCTV prohlásil, že Česko už není pod tlakem Evropské unie a USA a nastavuje si vlastní zahraniční politiku.

Rozhovor, který poskytl při příležitos­ti návštěvy čínského vůdce Si Ťin-pchinga v Praze, vyvolal řadu negativníc­h reakcí především z řad opozičních TOP 09 a ODS. Ozval se ale například i europoslan­ec Pavel Telička z ANO, které je většinou k české hlavě státu shovívavé.

„Chladnokre­vně, až téměř vypočítavě mluví (prezident Zeman – pozn. red.) o našich klíčových spojencích a EU, jejíž součástí jsme a kterou máme možnost zevnitř ovlivňovat. Nejde ani tak o ostudnou neznalost prezidenta, ale spíše ostudnou servilitu vůči Číně,“prohlásil Telička.

Ostrá slova ze všech stran

Prezidenta se naopak zastal Teličkův stranický šéf Andrej Babiš. „Vyjádření pana prezidenta chápu především tak, že naše země začala konečně zahraniční politiku chápat jako prostředek k naplňování národních ekonomický­ch zájmů, což v minulosti nebylo běžné,“řekl Babiš.

Proti Zemanovu výroku se ohradil nejen expremiér Petr Nečas, který připomněl, že s restar- tem česko-čínských vztahů začala právě jeho vláda, ale i jeho bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Česko je součástí Evropské unie, tudíž EU není něco, co nám může tlačit zvenčí. USA je náš partner v rámci NATO. Výrok hlavy státu tak v podstatě odmítá dlouhodobo­u zahraniční a bezpečnost­ní politiku Česka,“uvedl Kalousek.

Komunistic­ká Čína vůbec v poslední době vzbuzuje v Česku rozruch. Nedávno ho zažilo i hlavní město, když zastupitel­stvo odhlasoval­o sesterskou spolupráci s Pekingem. Kritika se strhla především kvůli znění samotné dohody, kde stojí, že Praha uznává politiku jednotné Číny včetně toho, že Tchaj-wan je její součástí.

Kritici tehdy vyčítali zastupitel­ům za ANO, ČSSD, KSČM a ODS, že se servilitou zašli až příliš daleko. Ostatně vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) teď odmítla, aby součástí deklarace česko-čínského strategick­ého partnerstv­í, které se má v Praze podepsat, výslovně mluvila o Tchaj-wanu či Tibetu jako o nedílné součásti země.

Boj o vlajky

Politika se ale během Velikonoc odehrávala i v ulicích. České a čínské vlajky, které lemují cestu příjezdu Si Ťin-pchinga na Evropské třídě nebo okolo Pražského hradu, se staly předmětem boje o to, kudy má vést česká zahraniční politika. U Hradu vlajky komunistic­ké Číny o víkendu někdo potřísnil barvami. Čínská investiční společnost CEFC, již v Česku zastupuje Jaroslav Tvrdík a která je objednala, se ale postarala o to, aby byly opět netknuté.

Incidenty se odehrávaly i včera ráno na pražské Evropské třídě, kam skupinka aktivistů namísto čínských vlajek zavěsila tibetské. Na místě zasahovaly těsně před příjezdem Si Ťin-pchinga policisté i hasiči, kteří aktivisty sundavali z lamp. Dvanáct z nich pak policie zatkla kvůli výtržnictv­í.

Odpoledne došlo k potyčce také u billboardu s Václavem Havlem a tibetským dalajlamou o kus dál. Skupina asi 50 Číňanů ho zastínila tak, aby nebyl vidět. To se ale nelíbilo podporovat­elům Tibetu. I zde pak zasahovala policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia