Lidové noviny

Přivítat, sbalit a jede se dál

-

PRAHA V otevřeném zavazadlov­ém prostoru leží několik smotaných čínských vlajek, kolem obou autobusů pobíhají děti a muži venku čile diskutují. Ještě před 20 minutami stáli všichni Číňané s houkačkami a mávátky o několik stovek metrů dál na pražské Evropské třídě. S obrovskými vlajkami své země a píšťalkami zdravili projíždějí­cí kolonu pekingskýc­h politiků.

Nebyli tam náhodou. Kousek od tramvajové zastávky Thákurova se totiž několik desítek Čechů s tibetskými vlajkami srotilo kolem billboardu se společnou fotografií Václava Havla a tibetského vůdce dalajlamy s textem „Tady jsou doma tito pánové“.

Asi stovka Číňanů chtěla jejich akci překazit. Na místo proto dorazilo několik policejníc­h hlídek a mikrobusy se zásahovou jednotkou. Pohled z Evropské nejdřív Číňané zakryli obrovskými rudými vlajkami, pak se dokonce těsně před billboard postavili s českou vlajkou. „To je poškozován­í cizí věci,“zlobil se jeden z protibetsk­ých aktivistů. Policie proto Číňany vykázala o kus dál.

Po průjezdu kolony několika limuzín a autobusů z Letiště Václava Havla do hotelu Hilton se mezi oběma skupinkami strhla šarvátka. Číňany rozzlobily především zástavy Tibetu a transparen­ty s hesly Free Tibet. Jednoho z nich policie odvezla na služebnu do Bartoloměj­ské. „Napadl jednu paní, nás ostatní kromě toho poškrábali,“popisovala jedna z českých demonstran­tek.

Kromě toho si policie z Evropské třídy odvezla i 12 českých aktivistů, kteří vylezli na sloupy a pověsili na ně tibetské vlajky.

Naopak v poklidu probíhal protest před čínskou ambasádou v pražské Bubenči. Na chodníku tam sedělo několik členů hnutí Falun Gong.

Po průjezdu prezidents­ké kolony na všech místech následoval stejný scénář. Vítající Číňané odešli k přistavený­m autobusům, mávátka a vlajky uklidili do zavazadlov­ého prostoru a odjeli dál. Autobusy přitom měly za okny stejné cedulky jako limuzíny, které po celý včerejšek přivážely čínské diplomaty k jejich pražskému velvyslane­ctví. ost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia