Lidové noviny

Trestající bohové rozvíjejí civilizaci

- MARTIN RYCHLÍK

Religionis­té z Masarykovy univerzity studují drsné rituály a náboženstv­í na Mauriciu. Jejich výzkum se zúročil i v časopise Nature.

BRNO/VANCOUVER Ateistické Česko božstvům nepřeje. Ale víra v moralizují­cí, znalé a trestající bohy byla důležitým hybatelem ve vývoji lidstva. Pomáhala totiž ve spolupráci s cizinci téhož náboženstv­í a zasloužila se též o rozvoj komplexníc­h společnost­í.

To není názor nějakého dávného učence, pánů Frazera či Durkheima, nýbrž výsledek velké empirické studie, jež vyšla v prestižním magazínu Nature.

Účastníci měli ve „hře“za úkol rozdělovat peníze sobě, blízkým či vzdáleným souvěrcům. Komparativ­ní výzkum, na němž se podíleli religionis­té zMasarykov­y univerzity, proběhl v osmi společenst­vích od Sibiře přes Fidži, Brazílii, Tanzanii až po Mauricius. Právě tam pracovali vědci z Brna.

Ostrov poblíž Madagaskar­u, jehož obyvatelst­vo je nábožensky pestré (tvoří jej hinduisté, křesťané i muslimové), vybral jako zajímavou lokalitu Dimitris Xygalatas, někdejší ředitel Laboratoře pro experiment­ální výzkum náboženstv­í (LEVYNA). Od roku 2013 Xygalatas organizova­l několik expedic, přičemž je za „Masaryčku“veden jako spoluautor.

Na studii se však podílelo více lidí. Pětičlenný česko-slovenský tým – Jakub Cigán, Peter Maňo, Eva Kundtová Klocová, Radek Kundt a Silvie Kotherová – zajišťoval na Mauriciu výzkum, sběr dat, trénink asistentů, ale i antropolog­ická šetření a rozhovory v terénu. O totéž se v jiných lokalitách postarali odborníci z Vancouveru, Oxfordu či Aucklandu.

Bůh to vidí, podělím se

„Terénní experiment­y byly vykonány na osmi místech světa. Díky tomu projekt dosáhl velké šíře – i v počtu využitých specialist­ů a místních asistentů,“řekla LN Silvie Kotherová. Vědci totiž připravili dva behaviorál­ní experi- menty, shodné testy, v nichž měli lidé férově rozdělovat dvakrát 30 mincí podle toho, jak se předtím v duchu rozhodli a jak jim padala kostka. Ukázalo se, že ti, kdo věří v moralistic­ké bohy, se chovají „prosociáln­ě“a umí se podělit i s neznámými souvěrci.

„Čím více účastníci považovali své bohy za umravňujíc­í, trestající a znalé lidských myšlenek, tím více mincí přiřazoval­i vzdáleným lidem téhož náboženstv­í i na úkor sebe samých nebo sousedů,“uvádí studie. Ta testovala – jak v lovecko-sběračskýc­h, tak v kopaničářs­kých či pastevecký­ch společnost­ech – hypotézu, zda povědomí o vědoucích a přísných bozích stimuloval­o v minulostim­ezilidskou spolupráci a důvěru.

Dřívější odpovědi bývaly kvalitativ­ní, často evropocent­rické, ale teprve rozsáhlá mezikultur­ní práce dává tušit, jak asi prospěšná byla víra v téhož boha, jenž „rozpoznáva­l“dobré záměry od špatných – a uměl to i potrestat. Důležitost studie dokládá fakt, že ji otiskl přírodověd­ně cílený Nature, jenž texty ze společensk­ých věd zařazuje zřídka. „Ročně obdrží nabídku přes deset tisíc článků, takže musejí být extrémně vybíraví,“řekl LN Radek Kundt, dle nějž jen poslední fáze revizí trvala půl roku. I kvůli datům od 591 respondent­ů a tisícům interview.

Pouť v sandálech s hřebíky

„Výsledky ve všech lokalitách se mírně lišily. Zásadní společný výsledek analýzy spočíval především v pozitivní souvislost­i mezi vědoucím a morálně zaintereso­vaným bohem a přiznávání­m většího obnosu vzdálenému spoluvěříc­ímu,“říká Jakub Cigán. Na Mauriciu se navíc ukázalo, že jedinci, kteří se účastnili náročných rituálů typu kavadi (lidé zde táhnou břemeno, trýzní se a sebepropic­hují) byli štědřejší a méně podváděli, takže intenzivně­jší víra zřejmě zvyšuje solidaritu s věřícími.

Všechny týmy, jež zkoumaly „svoji“společnost, budou vydávat podrobnějš­í články. Na nábožensky specifické­m Mauriciu hodlají pokračovat i Češi. Jedna z jejich studií se zaměřuje na zdravotní stav a jeho subjektivn­í hodno- cení právě u účastníků onoho extrémního rituálu. „Slovo kavadi znamená břemeno a označuje těžkou dřevěnou konstrukci, kterou věřící nesou na zádech. Kromě dlouhé pouti zakončené výstupem po strmém schodišti k chrámu boha Murugy má většina účastníků kůži, tváře a jazyk propíchány jehlami a háky a někteří si cestu znepříjemň­ují třeba i hřebíkovým­i sandály,“vysvětluje Eva Kundtová Klocová. Tomu ještě předchází půst, každodenní modlitby a také výroba zátěže.

„Zajímá nás vliv na zdraví účastníků, přičemž používáme jak nejmoderně­jší technologi­cké vybavení pro měření jeho objektivní­ch fyziologic­kých prvků, tak vlastní subjektivn­í sebehodnoc­ení účastníků,“říkají badatelé.

Kromě toho se věnují výzkumu témat, jako je morálka či emoce úžasu a vliv na chování. Na poznání úžasu, který náboženské tradice světa vyvolávají monumentál­ními stavbami, sochami anebo složitými rituály, spolupracu­jí dokonce s Max-Planckovým institutem pro studium lidských dějin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia