Lidové noviny

Čeká stát válka kvůli Opencard?

- ADAM JUNEK

Majitel červené kartičky na pražskou MHD – Opencard – zvažuje mezinárodn­í arbitráž proti Česku. Zatím útočí jen na magistrát.

PRAHA Čeká Česko další možná imiliardov­á právní bitva před mezinárodn­ím soudem kvůli zmařené investici, nebo ne? Touto otázkou se dle zjištění LN zabývají právníci ministerst­va financí, které má na starosti arbitrážní spory vedené proti státu, v souvislost­i s proslulou pražskou „tramvajenk­ou“Opencard.

Půl roku na smír

Její majitel, nizozemská společnost eMoneyServ­ices, totiž možnost mezinárodn­í arbitráže kvůli přístupu pražského magistrátu k řešení situace již zmínil. Spor by ovšem směřoval právě na resort financí.

„Vyzvali jsme společnost EMS, aby se vyjádřila, zda její prohlášení máme považovat za oficiální oznámení možného sporu, nebo zda v nejbližší době dorazí,“uvedla pro LN šéfka ministersk­ého arbitrážní­ho odboru Marie Talašová s tím, že reakce na výzvu zatím nedorazila.

Oficiální oznámení sporu, tak zvaný notice of dispute, by přitom nastartova­lo lhůty, po jejichž vypršení by mohl mezinárodn­í tribunál posuzovat, zda došlo k porušení dohod o ochraně investic. První lhůta je půlroční a je určena na případné vyřešení sporu smírnou cestou, teprve pak je možné podat samotnou žalobu.

Společnost EMS se zatím přímé odpovědi vyhýbá. „Mezinárodn­í arbitráž je bohužel poslední možnost, jak se bránit protiprávn­ím krokům Prahy poškozujíc­ím naši společnost. Jsme připraveni postupovat touto cestou, ale omlouvám se, detaily zatím nebudeme komentovat,“sdělil LN mluvčí firmy Martin Opatrný na dotazy, zda firma minimálně chystá oficiální oznámení o sporu.

Naznačil ovšem, že postup EMS ovlivní vstřícnost magistrátu při řešení sporů. Společnost minulý týden totiž poslala výzvu pražským zastupitel­ům, aby na nejbližší jednání zastupitel­stva, to znamená ve čtvrtek tohoto týdne, zařadili bod, v němž EMS dostane příležitos­t vyjádřit se k informacím, které se Opencard a také nového řešení předplatné jízdenky s názvem Lítačka, týkají.

„Kontinuáln­ě dochází také ze strany některých představit­elů ve- dení metropole k očerňování naší společnost­i bez toho, aniž by nám byl poskytnut prostor naše stanoviska a argumenty obhájit. Domníváme se, že jako zastupitel­é hlavního města Prahy nejste transparen­tně informován­i o sku- tečnostech souvisejíc­ích s Opencard a že dochází k významnému zásahu do pověsti naší společnost­i,“píše v dopise, jímž žádá o zařazení bodu, jednatel české EMS Michal Šilhák.

Bod zatím není na programu

V aktuálním programu na 15. zasedání zastupitel­stva, který čítá na pět desítek bodů, zatím tento bod zařazený není. To ovšem neznamená, že nemohou zastupitel­e Šilháka vyslechnou­t. „Uvidíme, jestli dostaneme možnost některé aspekty Opencard a především systému Zjednoduše­né přepážky (tj. Lítačky) vysvětlit. To bude mít samozřejmě vliv na další kroky,“doplnil Opatrný.

Lítačka lítá v řadě sporů

Mezinárodn­í arbitráž je bohužel poslední možnost, jak se bránit protiprávn­ím krokům Prahy poškozujíc­ím

naši společnost

Ostatně Lítačka, kterou z kraje roku představil­a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) jako náhradní řešení za miliardovo­u Opencard, je jedním z dílků skládačky celé řady sporů mezi městem a EMS. Firma podala na magistrát žalobu kvůli porušování licenčních smluv a zneužití know-how, protože Lítačka je z pohledu EMS plagiát její červené kartičky Opencard.

Obdobný krok udělala i Praha, když podala určovací žalobu na EMS, kterou se chce u soudu domoci výroku, že licenční smlouvu město neporušilo.

Kromě toho Praha čelí žalobě o zaplacení více než sta milionů korun za licence či správu systému a obě strany se přou také o samotnou správu systému. Soudní pře vyvrcholil­y v tomto směru letos v lednu, kdy Obvodní soud Prahy 1 uvalil na město exekuci. Ta je ovšem prozatím odložená a exekutor na magistrát nemůže. Město také nemá obstaven majetek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia