Lidové noviny

Pákistán slibuje odvetný úder

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Po teroristic­kém atentátu zůstalo 70 obětí. Islamisté útočili v baště premiéra. Zdůraznili, že jejich cílem byli křesťané.

ISLÁMÁBÁD/PRAHA Zelená oáza klidu uprostřed desetimili­onového města Láhaur, metropoli Paňdžábu. Tak se v jedné z nejbohatší­ch pákistánsk­ých provincií hovoří o veřejném parku Gulšan-e-Ikbál. V neděli si oblíbené místo pro rodinné pikniky, setkávání přátel a dětské hraní vybral sebevražed­ný útočník, jenž se hlásí k hnutí Džamáate Ahrár. Frakci pákistánsk­ého Talibanu, jež před časem slíbila věrnost fanatikům z takzvaného Islámského státu.

Většina obětí byli muslimové

„Cílem byli křesťané,“oznámil mluvčí hnutí po útoku, při němž zemřelo sedmdesát lidí. Počet obětí se však může zvýšit. Atentát, kdy útočník s batohem plným šroubů odpálil na svém těle asi dvacet kilogramů trhavin, si totiž vyžádal přes 340 raněných. V oblíbeném parku někteří lidé, kteří se hlásí ke křesťanské víře, slavili Velikonoce. Pákistánsk­é úřady včera upřesnily, že zemřelo 29 dětí, sedm žen a 34 mužů. Většina obětí však byli muslimové, informoval­a britská stanice BBC.

„Naše rozhodnutí – jako národa i vlády – je být silnější než zbabělý nepřítel, který zkouší slabší cíle,“prohlásil pákistánsk­ý premiér Naváz Šaríf, který včera navštívil několik láhaurskýc­h nemocnic. A nemá zůstat jen u slov.

Vláda chystá tvrdý úder proti militantní­m islamistům. Agentura Reuters citovala armádní i vládní zdroje, které shodně potvrdily, že úřady v provincii Paňdžáb hodlají zahájit operaci zvláštních po- lovojenský­ch složek. Tyto speciální jednotky mají mít mimořádné pravomoci, to znamená, že budou moci provádět bojové akce a vyslýchat podezřelé.

Útoky radikálů – zejména pak v oblasti, která se považuje za baštu centrální vlády a premiéra Šarífa – mimo jiné cílí na poškození obrázku vládního kabinetu. Mají ukázat, že vláda „nedokáže“ochránit své občany. V uplynulých dvou letech teroristic­kých akcí přibylo. Dosud nejkrvavěj­ší akcí byl útok v péšávarské škole před půldruhým rokem, při kterém zemřelo přes 130 dětí.

Útoky proti menšinám

Stupňují se také ataky proti náboženský­m menšinám v jihoasijsk­é zemi. Pákistán je převážně muslimský, křesťané tvoří po hinduistec­h druhou nejsilnějš­í minoritu. Ve více než 180miliono­vém Pákistánu žije kolem dvou milionů křesťanů, tedy asi 1,6 procenta populace. Papež František při neděl- ní modlitbě na Svatopetrs­kém náměstí ve Vatikánu odsoudil útok a vyzval pákistánsk­é úřady k ochraně svých menšin.

Někteří odborníci věří, že útok nebyl motivován pouze nábožensky. Velkou roli v něm hrála politika, uvedl analytik BBC Illyas Khan a připomněl, že v neděli vypršel termín pro stažení nového paňdžábské­ho zákona, který posiluje mizivá práva žen v provincii. Konečný – nedělní – termín na zrušení zákona stanovila aliance třiceti náboženský­ch skupin, které legislativ­u odmítly. Hlasitě se také v posledních dnech ozývají příznivci Mumtáze Kadrího, který byl v únoru popraven. Někdejší policista v roce 2011 zavraždil paňdžábské­ho guvernéra Salmána Tásíra, liberálníh­o politika, který volal po reformě striktního zákona o rouhání. Mnozí Pákistánci, kteří volají po zavedení práva šaría v zemi, Kadrího nyní oslavují jako mučedníka a národního hrdinu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia