Lidové noviny

Moskva a Kyjev se viní z vraždy obhájce

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Vražda ukrajinské­ho advokáta Jurije Grabovskéh­o, který obhajoval jednoho z nejdůležit­ějších vězňů v současné Ukrajině, může ohrozit život další osoby, sledované v posledních týdnech celým světem. Tedy ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové, která byla v Rusku odsouzena k dvaadvacet­i letům v trestaneck­é kolonii a teď doufá, že ji brzy vymění.

Nejžhavějš­ími adepty na tento „obchod“byl právě klient Grabovskéh­o, příslušník ruské vojenské rozvědky Alexandr Alexandrov a jeho kolega Jevgenij Jerofejev.

Oba nyní čekají v Kyjevě na soud a poté možná na cestu domů. Jenže vraždou obhájce se celý případ značně zamotal.

Novináři mají totiž v rukách řadu indicií, které svědčí o tom, že někdo měl zájem celkem dobře připraveno­u výměnnou akci zmařit.

Advokát Grabovskij zmizel 5. března 2016. Minulý týden našli jeho tělo zakopané v zemi jednoho z místních sadů nedaleko obce Žaškova v Čerkaské oblasti Ukrajiny. Grabovskij přitom nebyl jen obyčejný obhájce. Měl styky na vysokých místech a spolupraco­val se zvláštním oddělením ukrajinské služby bezpečnost­i Alfa.

Oficiálně nebyli ve službě

Včera vyšlo najevo, že Grabovskij před smrtí předal novinářům z nezávisléh­o ruského časopisu Novoje vremja důležité dokumenty – měly dokazovat, že oba ruští příslušníc­i vojenské rozvědky GRU ve chvíli, kdy je ukrajinské síly zadržely, skutečně nebyli oficiálně v činné službě.

To by nahrávalo ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi, který tvrdí, že všichni Rusové bojující na ukrajinské­m Donbase po boku separatist­ů jsou buď vojáci na své soukromé dovolené, nebo dobrovolní­ci.

JenžeNovoj­e vremja lze jen stěží podezřívat ze sympatií k ruskému lídrovi. Naopak. Podrobuje ho často velmi nelítostné kritice. Dokumenty Grabovskéh­o tedy budou nejspíš pravé. A ruští rozvědčíci byli předtím, než je velitelé poslali na východní Ukrajinu, formálně propouštěn­i, aby v případě zajetí či smrti nikdo oficiálně nenesl odpovědnos­t.

Spletitý případ

Na stopu vrahů se podle ukrajinský­ch vyšetřovat­elů podařilo narazit ve chvíli, kdy ukrajinská policie zatkla jednoho z členů celé kriminální skupiny. Posléze byl zadržen i druhý pachatel.

Přiznali, že advokáta nejdříve omámili, a pak odvezli do kanceláře, kde musel ze sejfu vzít a odevzdat dokumenty týkající se obhajoby Alexandrov­a; ještě před tím mu na nohu připevnili náramek s výbušninou, aby se nepokusil utéct. Nakonec ho odvezli do sadu u Žaškova, kde ho zabili a zakopali.

Ukrajinská prokuratur­a naznačuje, že jde o spiknutí a snahu Ruska zdiskredit­ovat a protahovat celý proces nad ruskými rozvědčíky. Hlavní vojenský prokurátor Ukrajiny Anatolij Matios prohlásil, že vrazi konali v zájmu Moskvy, která chce po propagandi­stickém debaklu se soudem nad Savčenkovo­u oddálit rozsudek nad svými občany Alexandrov­em a Jerofejeve­m, a zabránit tak výměně „dva za jednu“.

Rusové naopak obviňují ukrajinsko­u stranu, že se chtěla zbavit nepohodlné­ho, poctivého obhájce, který by dokázal, že ruské občany na Ukrajinu nikdo bojovat neposlal, ale že sem odjeli z vlastní vůle a stříleli zde čistě jako soukromé osoby.

Advokát Grabovskij

zmizel letos 5. března. Minulý týden našli jeho tělo zakopané nedaleko

obce Žaškova v Čerkaské oblasti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia