Lidové noviny

V sídle Kongresu zněla střelba

- WASHINGTON JIŘÍ SLÁDEK

Z návštěvnic­kého centra Kapitolu, sídla amerického Kongresu ve Washington­u, včera zazněla střelba. Pracovníky komplexu, přítomné novináře i lidi před budovou policie vyzvala, aby se uchýlili do bezpečí. Vzápětí střelce dopadla, jeden policista byl postřelen a jeho stav nebyl vážný, uvedly včera agentury. Zraněna byla i jedna civilistka. Kapitol i Bílý dům byly po ohlášení střelby uzavřeny. Střelec skončil ve vazbě. Většina členů Sněmovny reprezenta­ntů i Senátu včera v budově nebyla kvůli velikonočn­ím prázdninám. čtk

Pobyt lidí na této jediné přirozené velké oběžnici Země vyjde relativně levně – přibližně na 6,5 miliardy dolarů.

BELGIE LONDÝN/PRAHA Ten nápad, stálá základna s lidskou posádkou na Měsíci, stále nedá mnoha lidem spát. Nyní tu je seriozní plán, za kterým stojí skupina amerických miliardářů i vědců z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Jsou přesvědčen­i, že měsíční základna by mohla vzniknout do pouhých deseti let.

A nevyšlo by to draho. Podle londýnskéh­o listu Sunday Times by náklady na její vybudování nepřesáhly částku 6,5 miliardy dolarů, tedy asi 157 miliard korun.

Pro představu: je to jen promile výdajů federální vlády. A také by by to byl jen zlomek sumy, kterou stály v minulém století americké projekty letů s lidskou po- sádkou na Měsíc. Projekt už dospěl tak daleko, že vědci mají vytipované ideální místo stálé základny. Nalezli oblast u kráteru Peary na severním pólu – právě zde může využít budoucí lidské sídlo největší sluneční svit, místo je osvětleno po celý měsíční den.

Stálá základna by podle představ investorů hostila okolo deseti výzkumníků. Ti by vedle dalších bohatých nerostných zdrojů přímo na místě využívali zásoby vody v podobě ledu, který na Měsíci zbyl po dopadu komet. Ener- gii by čerpali ze solárních panelů.

Celý projekt zdaleka není jen dílem zanícených nadšenců. O finance je postaráno. Podporu tomuto nápadu vyslovila například společnost SpaceX vizionářsk­ého miliardáře Elona Muska, která už má za sebou zkušenosti s vesmírnými projekty.

Jen loni v prosinci vynesla její raketa Falcon9 na oběžnou dráhu Země jedenáct satelitů, firma se zviditelni­la rovněž dopravou nových zásob na Mezinárodn­í vesmírnou stanici (ISS). Podle vyjádření šéfa Evropské vesmírné agentury (ESA) Jana Wörnera je právě stálá základna na Měsíci nejlepším způsobem, jak se jednou vyrovnat se ztrátou dosluhujíc­í stanice ISS. A na projektu pracují podle vědeckého magazínu New Space i další firmy: výrobce satelitů Planet Labs či soukromý investor Steve Jurvetson.

Jenže: podobných nápadů je víc. O kráter Peary se zajímá Evropská vesmírná agentura, ale i Čína a Indie. Takže tam nakonec může být hodně těsno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia