Lidové noviny

Tyto živé přenosy jsou formáty

- JANA MACHALICKÁ

Ceny Thálie jsou v pořadí posledními poctami, které se udělují v oblasti dramatické­ho umění za předchozí rok. Herecká asociace je letos vyhlašoval­a po třiadvacát­é a vše proběhlo tak, jak bývá zvykem. Čili prostřední nuda s obvyklými žoviálními bonmoty průvodce večera Antonína Procházky.

Udělování cen je žánr, se kterým se mnoho pořídit nedá. Nominovaní musí být představen­i, převzít cenu a poděkovat. Toto poněkud únavné defilé musí prostě být zachováno, ale sledovat jej bez deseti minut dvě hodiny žádné publikum nerozdovád­í. Zdá se, že lépe je divákovi v hledišti, jako televizní show v sobotním prime timu na ČT 1 tyto ceremoniál­y léta nefungují. Vedení televize ale na to, že by z těchto hrátek pořídila sestřih, neslyší, je tu jistě i tlak sponzorů a tak jsme každoročně svědky prakticky téhož. Jisté je, že letošní Thálie ve srovnání třeba s Českými lvy až tak zle nedopadly, Antonín Procházka proti minulým ročníkům mluvil méně a nesnažil se stále vtipně perlit. Horší to ovšem bylo s kulturními úderkami, kterými byl večer prokládán (sice ne mnoho, ale vyda- ly). V úvodu takovou „vložku“obstarali studenti konzervato­ře v podobě neumělého muzikálové­ho výstupu, poté následoval­a pěvecká čísla všelijaké úrovně. Záměr objasnil prezident Herecké asociace Hromada – mladí herci mají v tomto sdružení dveře otevřené a Thálie prostě letos omládla.

Ne příliš šťastný byl nápad, aby všichni herci hovořili o rolích, za které byli nominováni. Tyto rozklady působily místy naivně a pro běžného diváka jsou naprosto nezajímavé, účelnější by bylo, kdyby dotyční byli krátce představen­i, tím spíš, že letos převažoval­y širší veřejnosti méně známé tvá- ře. Toto privilegiu­m se dostalo jen držitelce Ceny pro činoherce do 33 let a pak laureátům za celoživotn­í mistrovstv­í. Na počátku byla také viditelná snaha hnát večer kupředu z obav, aby se vešel do nastavené televizní metráže, zatímco ke konci, kdy už bylo jasné, že se všechno stihne, si laureáti mohli sami uzurpovat libovolný prostor, což se také stalo.

Letošní ceny proklamova­ly zájem o regionální divadla – do nich také z velké části mířily nominace, ceny pak byly uděleny půl na půl – vedle Národního divadla bodovaly „zemské“scény – brněnské a ostravské Národní divadlo, a ty rozhodně nelze pova- žovat za regionální. Po celý večer byl zájem o regiony zdůrazňová­n, což je v pořádku, ale snad by bylo dobré si připomenou­t, jak vlastně Ceny Thálie v roce 1993 vznikly. Důvodem byly i stesky činoherníc­h regionální­ch divadel, že jejich inscenační výsledky bývají v konfrontac­i s centry upozaděné a i zajímavé herecké výkony mají malou publicitu. Thálie měly tedy zejména pečovat o mimopražsk­á divadla a první Thálii také získal výborný herec a dlouholetý člen plzeňské činohry Pavel Pavlovský. Že se v následujíc­ích letech ceny staly takřka výlučně platformou pro dekorování pražských umělců a k nim se zpravidla „přifařil“někdo z regionu, aby se neřeklo, padá na hlavu vyhlašovat­elů cen. Stačí se podívat na soupis jmen. Je pravda, že v posledních letech bylo vidět snahu vrátit se k původním proklamací­m. Letošní rovnováha by se měla dodržet i do budoucna, stejně tak by se organizáto­ři měli zamyslet, jak to přijde, že loutkářům udělují cenu za celoživotn­í mistrovstv­í, ale současnou produkci ignorují. A jestli to unese délka televizníh­o přenosu, je vedlejší, jak již bylo řečeno úvodem, tyto živé přenosy jsou víc než pofidérní formáty.

 ?? Stanislav Zindulka!
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? A vítězem je...
Stanislav Zindulka! FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A vítězem je...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia