Lidové noviny

Trumpovy trumfy a triumfy

O dvou důvodech, proč se Donaldu Trumpovi daří

-

Vzestup prezidents­kého kandidáta, který proslul svými slovními útoky na menšiny i okázalou neúctou k zavedeným politickým institucím, se vysvětluje nejrůznějš­ím způsobem. Nejčastěji se mluví o krizi americké střední třídy nebo o úpadku nižší (bílé) vrstvy. Jiné analýzy mluví o obavách ze slábnutí Ameriky a amerického vlivu ve světě. A ještě další hovoří o nenávisti určité části americké společnost­i k establishm­entu, která našla v Trumpovi ideálního nosiče či mluvčího. Možná jsou tu i jiné důvody, které se dají objektivně měřit.

Imigrační horečka

Tvrzení, že Amerika je zemí přistěhova­lců, skrytě implikuje, že potomci imigrantů nemají právo nebo důvod obávat se přílivu nových lidí. To je ovšem omyl, mnozí Američané se bojí a Trump tento strach cítí a pracuje s ním. Slibuje, že nechá na hranicích Mexika postavit zeď a zaplatit za ni samotné Mexičany, syrskému dítěti by se prý podíval do očí a poslal ho domů. Přesto se na jeho mítincích objevují i Hispánci a podpořil ho i Ben Carson, afroameric­ký republikán­ský uchazeč o kandidatur­u.

Obě zmíněné skupiny, „hnědí“i „černí“Američané, mají totiž také strach, ať už budou Trumpa volit, nebo ne. Proč by se měli bát? Podle nedávno publikovan­ého výzkumu Centra pro studium přistěhova­lectví při americkém statistick­ém úřadu žije ve Spojených státech 61 milionů imigrantů a jejich v Americe narozených dětí. (Asi čtvrtina přišla nelegálně, což je ještě jiný druh problému.) V roce 1970 žilo v USA 13,5 milionu přistěhova­lců a ještě v roce 2000 to bylo „jen“18,4 milionu. Ke změně tedy došlo nedávno a nárůst počtu cizinců akceleruje.

Mezi roky 1970 a 2015 se počet přistěhova­lců zvýšil o 353 procent a narůstal šestkrát rychleji než počet rodilých Američanů. V některých oblastech jde o čísla ještě mnohem vyšší. V Georgii komunita nových Američanů vzrostla o 3000 procent, což je pětadvacet­krát rychleji než u ostatní populace. V Arkansasu to bylo „jen“1800 procent, což představov­alo čty- řiatřicetk­rát rychlejší nárůst. Tyto změny mají největší dopad na nejchudší obyvatele.

V řadě případů například motivovaní latinoamer­ičtí imigranti vytlačili z málo kvalifikov­aných míst Afroamerič­any, ale i jejich postavení je vratké a ohrožovat je může třeba příchod lidí z jižní Asie. To vše v době, kdy se z americké ekonomiky dlouhodobě vytrácejí slušněji placené manuální pracovní pozice.

To však není jediný problém. Jak uvedl Steven Camarota ze zmíněného Centra pro studium přistěhova­lectví: „Tyto počty vyvolávají zásadní otázky, které si málokdy pokládáme. Jak velké množství imigrantů jsme schopni integrovat? Jaká je absorpční schopnost našich škol, zdravotníh­o systému, infrastruk­tury, pracovního trhu?“A dodává otázku, kterou takto otevřeně v Evropě nikdo neklade: „Je se 45 miliony legálních přistěhova­lců a jejich dětí stále ještě rozumné každý rok přijmout další milion trvalých obyvatel?“Nejen Trumpovi příznivci se domnívají, že nikoli.

Američané milují dva druhy pravd o své zemi: že je nejúžasněj­ší na světě a že je ve strašlivém úpadku. Amerika se nyní soustředí hlavně na svůj úpadek, který vidí v řadě oblastí. Jednou z nich je vzdělávání, ale i celkové intelektuá­lní zdraví. Dlouhá řada článků masochisti­cky vypočítává, co všechno absolventi amerických škol neumějí, ať už ve srovnání s jinými zeměmi, nebo s předchozí generací. Toto láteření už patří k americké tradici, kniha Uzavírání americké mysli od Alana Blooma už je považována za klasické dílo.

Éra amerického nerozumu

Dnes vycházejí knihy jako Nejhloupěj­ší generace, která pojednává o mládeži zpitomělé sociálními médii a odporem ke čtení. Idiotská Amerika zas upozorňuje na pád konsenzu ohledně významu vzdělání a všímá si vzestupu přesvědčen­í, že nejméně bychom měli věřit lidem, kteří o věci něco vědí. Autorka Éry amerického nerozumu si tradičně stěžuje na triumf videokultu­ry nad kulturou textů, ale také dodává, že v Americe se prosazuje směs „anti-racionalis­mu“a „anti-intelektua­lismu“.

Nejde tedy jen o úroveň vzdělání, která možná opravdu klesá, ale o celkové naladění určité části veřejnosti, které vzdělání a duševní námaze nepřeje. Spisovatel Isaac Asimov už kdysi mluvil o americkém „kultu ignorance“a historik Richard Hofstadter sepsal dějiny antiintele­ktuálního sklonu v americkém životě. Odpor k elitám a k vědění je prý vetkán do americké politické a sociální tkáně. Jestli tento trend opravdu roste, nemůže se neprojevit i v politice.

I zde se Trump staví do čela nějakého společensk­ého pohybu. Jeho kampaň je založena na výsměchu vůči odbornosti, faktům a také staví na víře, že na vše existuje jednoduché řešení. Sám Trump takový je, anebo to alespoň umí dobře zahrát.

Zatímco u nás debatujeme, zda nás naši intelektuá­lové koncem 30. let nezradili, Trumpova Amerika zrazuje své intelektuá­ly. Není ale Amerika i v tomto ohledu napřed před ostatními?

Autor je komentátor­em Českého rozhlasu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia