Lidové noviny

Menšinou ve svém městě

-

Německá autorská trojice Jens Schneider, Maurice Crul a Frans Lelie napsala svoji studii Generace mix již v roce 2014. Teprve její nedávná reedice a ohromná migrační vlna, která Německo zasáhla, ale udělala z útlé knížky bestseller. Generace mix nabízí dvojí čtení – podle toho, jestli se dostane do rukou zapálenému „sluníčkáři“, nebo naopak čtenáři, kterého téma úpadku západní civilizace již v ničem nemůže překvapit, natožpak nasměrovat ke korekci některých hotových úsudků.

Nejprve možná překvapivá zpráva pro všechny, kteří Německu věští epochální sociologic­kou změnu v souvislost­i s migrační vlnou. Ano, taková změna nastane. Ale přišla by i bez minimálně milionu uprchlíků, které Německo již vstřebalo. Tým autorů z univerzity v Osnabrücku vycházel z čísel průzkumu chování takzvané druhé generace migrantů, který proběhl již před sedmi lety v osmi zemích EU. A dospěl k závěru, že města jako Frankfurt nad Mohanem, Stuttgart nebo Augsburg se z pohledu sociální geografie čím dál víc budou podobat třeba New Yorku, Londýnu nebo Bruselu. Stanou se z nich „většinově menšinové společnost­i“.

Žádné etnikum již nebude mít početně navrch, klasický pojem minority ztratí na významu, protože vyváženým stavem městské společnost­i bude takzvaná super- diverzita. Tak jako v mnoha amerických městech již většinu netvoří WASP čili bílí anglosaští protestant­i, vymizí i z německých měst převaha základního elementu němectví, pro nějž se vžil výraz Leitkultur, tedy vůdčí, rozuměj německá kultura. Co bude tmelit rozdrobená etnika a náboženstv­í? Totéž co v Americe – úcta k institucím a víra, že demokratic­ké zřízení je pro všechny to nejlepší myslitelné.

Pro pesimisty to bude zánik starého světa. Optimisté mohou dodat, že Německo je na takový mix dávno zvyklé. Koneckonců i lidé odsunutí z poválečnéh­o Českoslove­nska třeba do Bavorska zpočátku trpěli tím, že se jim starousedl­íci vysmívali za jejich podivnou němčinu a brali je jako emigranty.

Mnohem zajímavějš­í než historie je ale otázka, jestli společnost bez jasné etnické většiny spěje k podobné superdiver­zitě i v politice. Nikoliv, odpovídají autoři bestseller­u Generace mix. V americké politice WASP stále dominují. Podobné je to koneckonců třeba v Bruselu. Ve čtvrti Schaerbeek, kde bydleli strůjci bruselskýc­h teroristic­kých útoků, žije cizinců přes 35 procent. Z dvanácti radních mají ovšem neevropský původ jen dva. Být menšinou ve svém vlastním městě tak nakonec automatick­y neznamená chovat se jako minorita. O komunální politice ve Frankfurtu nebo Stuttgartu budou nadále rozhodovat ti, kdo až dosud tvořili společensk­ou většinu. Pro někoho to může být jen slabá útěcha. Pro autory Generace mix každopádně důkaz, že v reálné politice se na rozdíl od matematiky s většími a menšími polovinami stále počítá.

Žádné etnikum již nebude mít početně navrch, klasický pojem minority ztratí na významu, protože vyváženým

stavem městské společnost­i bude takzvaná superdiver­zita. Tak jako v mnoha amerických

městech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia