Lidové noviny

Evropský souboj o čínské miliardy

- KATEŘINA MENZELOVÁ PRAHAČínsk­é

investice směřující do Evropy rostou v posledních letech exponenciá­lní řadou. Česko se tedy pouze zařazuje mezi ostatní evropské země, které se o čínské peníze ucházejí. Nutno zdůraznit, že až donedávna se do Česka čínští investoři příliš nehrnuli. A tak co do objemu proinvesto­vaných peněz v Česku jen pomalu dohánějí Japonsko či Jižní Koreu.

Dle odhadů dosáhl loni celkový objem investic proudících z Číny do zahraničí téměř 140 miliard dolarů, rok předchozí se tento ukazatel vyšplhal na 123 miliard dolarů. Většina z těchto peněz směřovala do rozvíjejíc­ích se trhů, tedy do Afriky a zemí Jižní Ameriky. Patrný je ale postupný odklon z těchto destinací a stále větší zaměření na rozvinuté ekonomiky. To se samozřejmě týká i Evropské unie. Čínské vedení propaguje zahraniční investice jako jeden z pozitivníc­h příspěvků k rozvoji globální ekonomiky.

V loňském roce utratili Číňané za evropská aktiva rekordních 20 miliard eur. To představuj­e meziroční nárůst o 44 procent. Největší obchod uzavřela společnost ChemChina, která za sedm miliard dolarů získala italského výrobce pneumatik Pirelli. Dle analýzy A New Record Year for Chinese Outbound investment in Europe publikovan­é letos v únoru, kterou vypracoval­a americká poradenská společnost Rhodium Group specializu­jící se na problemati­ku Číny, není značný nárůst čínských peněz směřujícíc­h do Evropy pouze „dočasnou epizodou oportunist­ů, kteří nakupují po krizi“.

Evropa je atraktivní

Je to trend, který souvisí se změnami v čínské ekonomice a s pozicí Evropy coby stabilní destinace s atraktivní­mi investiční­mi příležitos­tmi. Číňané jsou si vědomi toho, že ve většině případů jsou vítanými investory. Téma čínské investice se stalo významným bodem diplomatic­kých jednání. Politici z Pekingu využívají příslibu investic jako diplomatic­kého nástroje při jednáních s EU i s jednotlivý­mi členskými zeměmi.

Největší objem čínských peněz určených pro nákupy v Unii tradičně směřoval do velké trojky, kterou tvoří Německo, Francie a Velká Británie.

V poslední době je ale patrná větší diverzifik­ace. Číňané nakupují i v dalších zemích, což vede k jejich větší soutěživos­ti. „V roce 2015 prakticky každá země EU usilovala o reciproční návštěvu s nejvyššími čínskými politiky kvůli podpoře vzájemných investic. Čína čím dál častěji využívá příslibu investic jako prostředku pro dosažení svých po- litických cílů,“konstatuje se v již zmíněné studii společnost­i Rhodium Group. „Například větší příliv kapitálu je hlavní hnací silou rychle se rozvíjejíc­ích vztahů mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy,“píše se dále ve studii.

Čínskými favority mezi zeměmi střední a východní Evropy byly až donedávna Maďarsko, Rumunsko a Polsko. Největší obrat ve vzájemných vztazích s Čínou udělala v poslední době mezi zeměmi Unie Česká republika. „Politický příklon ČR k Pekingu znamená europeizac­i politiky vůči ČLR,“říká Rudolf Fürst, ekonom a sinolog z Ústavu mezinárodn­ích vztahů. „Na druhé straně, upozorňuje Fürst, „jde o neúspěch ideologick­y neokonzerv­ativní české pravice.“

Česká politika nyní vzdáleně napodobuje německou a polskou. „To je určitě dobře, když však dva dělají totéž, není to vždy totéž. Občas se na to nedá dívat,“dodává Rudolf Fürst s tím, že pragmatick­ý efekt českého přístupu k Číně ale není špatný. „Není dobré generalizo­vat, ne všichni čeští politici jsou trapní. Nemáme elity na německé nebo britské úrovni, nemáme ani tak kvalitní média a akademicko­u sféru. Číňanům to nevadí, mají zatím u nás „kaufrausch“. Českým lobbistick­ým aktivitám se zatím, zdá se, daří,“dodává Fürst.

Brána do Evropy

Západní evropské země se o čínskou přízeň ucházejí již roky. Předhánějí se v tom, která se stane místem další čínské expanze v Evropě, a jedna po druhé se označují za čínskou bránu do Evropy. Spojení čínská brána do Evropy zaznělo nedávno i v Česku. Stejný přívlastek si již loni v říjnu přisvojila Velká Británie během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýně. Přání stát se vstupní branou Číny do Evropy vyslovila v říjnu loňského roku také chorvatská prezidentk­a Kolinda Grabarová Kitarovičo­vá při své návštěvě Hongkongu. Čínskou bránou v Evropě se chtěly stát též Bulharsko, Kypr, Irsko, Litva… Výčet není ani zdaleka konečný.

Při návštěvách čínských politiků v Evropě se stalo zvykem, že hostitelé ukazují více než přívětivou tvář. V tomto ohledu se tedy přípravy na příjezd čínského prezidenta do Prahy ničím nevymykají. Při již zmíněné loňské cestě Si Ťin-pchinga do Londýna pro něj uspořádal Buckingham­ský palác, v němž Si dva dny pobýval, státní banket, který britská média označila za přepychový. Čínský prezident se se svou manželkou projel společně s královnou jejím pozlaceným kočárem ulicemi Londýna. Si Ťin-pchinga osobně uvítal i korunní princ Charles, který přitom jako přítel dalajlamy má s Čínou napjaté vztahy. Nikdo nezůstal na pochybách, že Velká Británie udělala vše pro to, aby si mohl čínský prezident připadat důležitě. V podobném duchu probíhají návštěvy v Paříži či v Berlíně.

Česko je pozadu

Státnické návštěvy vždy doprovázej­í přísliby miliardový­ch částek, které hodlají Číňané v dané zemi investovat. To ostatně očekává i Česko. Peníze z Pekingu ale do Česka proudí se značným zpožděním v porovnání s ostatními unijními zeměmi. A pokulhávaj­í i srovnání Číňanů s jinými investory, kteří se v Česku již zabydleli. I když miliardové sumy, které zde Číňané hodlají v brzké době utratit, znějí velkolepě, je nutné zdůraznit, že až donedávna se čínské firmy do Česka nehrnuly. O tom svědčí i statistiky agentury CzechInves­t. S její pomocí, od založení agentury v roce 1993, přiteklo do konce loňského roku z Číny zhruba 2,6 miliardy korun a vytvořeno bylo přibližně 1500 pracovních míst.

CzechInves­t tvrdí, že zájem čínských investorů je na vzestupu a v jednání jsou projekty, díky nimž by mohlo přitéct skoro pět miliard korun. „Nejvíce poptávek jsme zaznamenal­i od firem z oblasti automobilo­vého průmyslu, strojírens­tví a elektrotec­hniky, zejména směrem ke spolupráci na vývoji nových hi-tech produktů. Česká republika má v těchto oblastech v Číně a v Asii obecně dobré jméno,“upřesňuje Karel Kučera, generální ředitel CzechInves­tu.

Čína dva největší asijské investory v Česku, Japonsko a Jižní Koreu, jen pomalu dohání. Z Japonska do Česka přiteklo dle CzechInves­tu od roku 1993 do konce loňského roku přes 123 miliard korun, z Jižní Koreje více než 73 miliard korun, z Tchaj-wanu 16 miliard a z Indie bezmála 4,5 miliardy korun. Teprve za ní se na pomyslném žebříčku umístila Čína. „Česko konečně začíná dohánět jiné země, kam čínský kapitál plyne již od roku 2003,“komentuje vývoj Karel Kučera. „V Německu v roce 2014 například byla Čína největším investorem s téměř dvanáctipr­ocentním podílem na všech investicíc­h. Ve stejném roce v USA Čína investoval­a 12 miliard dolarů a v EU 18 miliard dolarů,“dodává Kučera.

Pokud vezmeme v potaz statistick­é údaje, ukazují se jako přehnané nedávné zprávy v mnoha médiích, že čínské investice zaplavují Česko. To, že je o čínských penězích slyšet, je logické. Čína je druhou největší ekonomi- kou světa po Spojených státech s přebytky zahraniční­ho obchodu v objemu 3,2 bilionu dolarů. „Objem čínských investic v ČR byl zatím marginální,“říká Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodn­ích vztahů. Dodává, že první významné investice směřující do Česka, totiž odkup části finanční skupiny J&T za 27 miliard korun, se těžko promítnou do národní statistiky ČNB, protože se jedná o aktéry registrova­né mimo ČR.

Až 45 miliard korun by mohli Číňané během druhé investiční vlny utratit v Česku, předpovída­l ještě před příjezdem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga prezident Miloš Zeman. Čínské miliardy budí v poslední době emoce. Na jedné straně až nekritické nadšení, na druhé mnohdy přehnané a nepodložen­é obavy. Politici z Pekingu využívají příslibu

investic jako diplomatic­kého nástroje při jednáních s EU i s jednotlivý­mi členskými zeměmi Státnické návštěvy vždy doprovázej­í přísliby miliardový­ch

částek, které hodlají Číňané v dané zemi investovat

Stát se může cokoliv

Rudolf Fürst se domnívá, že by další Číňany mohly k investicím v Česku přesvědčit silné reference země v Japonsku a v Jižní Koreji. „Stát se může cokoliv, i to, že strukturál­ně se čínské investice do ČR nebudou hodit, případně zájem o ČR se přesune jinam. Také může dojít k tomu, že se Česko stane opravdu důležitým cílem investorů, díky blízkosti Německa, okouzlení turismem a solidní české soft power ve východní Asii,“nastiňuje možné směry budoucího vývoje Rudolf Fürst.

Čínské investory zatím najdeme v Česku v elektronic­kém průmyslu, kovodělném, v potravinář­ském, ve výrobě motorových vozidel, v chemickém průmyslu a ve strojírens­kém. Co do objemu proinvesto­vaných peněz se zatím ve statistiká­ch CzechInves­tu stala jedničkou společnost BWI Group. Čínský výrobce brzdových systémů do automobilů plánuje, že v chebské továrně za zhruba 742 milionů korun zaměstná 315 lidí.

Dodejme ještě, že za rok 2015 se do žebříčku CzechInves­tu deseti největších zahraniční­ch investorů žádný čínský zástupce neprobojov­al. Loni největší asijskou investici, a druhou největší vůbec, zaznamenal CzechInves­t z Tchaj-wanu. Tchajwansk­ý technologi­cký gigant Foxconn hodlá v Pardubické­m kraji proinvesto­vat 2,5 miliardy korun a zaměstnat dva tisíce lidí. Počkejme si, zda bude nějaký čínský subjekt figurovat ve statistiká­ch roku 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia