Lidové noviny

Za MHD zaplatíte v Praze kartou

- MICHAL PAVEC

PRAHA Pražané i turisté získají poprvé možnost zaplatit jízdenku v hromadné dopravě platební kartou. Zkušební provoz začne 12. dubna ve dvou tramvajích na frekventov­ané lince 22. Praha se tak připojí k jiným českým městům, kterámoder­ní způsob nákupu jízdného už zavedla.

Původně měl pražský dopravní podnik v plánu spustit pilotní provoz bezkontakt­ní platby už loni na jaře. Projekt se ale zasekl.

Zástupci Prahy podle zjištění serveru Lidovky.cz jeho start spojí s otevřením tramvajové trati ve Vršovické ulici, která od podzi- mu procházela rekonstruk­cí. Soupravy na lince 22 – i ty s nově namontovan­ými terminály pro bezkontakt­ní nákup jízdenek – tak budou moci po dlouhé době projet celou svou trasu, z Bílé Hory až na Nádraží Hostivař.

Praha má co dohánět

Možnost koupit si jednotlivé jízdenky, které automat vydá po přiložení bankovní karty, mají od loňského roku například cestující v Liberci, Plzni či Brně. Zkoušku systému plánují také v Ostravě nebo Sokolově. Jinak řečeno: hlavní město má co dohánět.

„Pevně věřím, že pilotní projekt bude úspěšný a možnost platby kartou se podaří co nejrychlej­i zavést jako standardně nabízenou službu. Pražanům i návštěvník­ům metropole by to významně usnadnilo cestování a ještě více zatraktivn­ilo využívání hromadné dopravy,“řekl náměstek primátorky pro oblast dopravy Petr Dolínek (ČSSD).

V porovnání s jinými městy bude bezkontakt­ní prodej v Praze znamenat řádově vyšší objem tržeb. Pro lepší představu: loni dopravní podnik inkasoval přes 4,3 miliardy korun za jízdné. Jednotlivé lístky z této částky tvořily asi pětinu, zbytek pokryly předplacen­é kupony.

Prodejní terminály pro zkušební období dodá zdarma firma Mikroelekt­ronika. Pokud by se sys- tém osvědčil a následně zaváděl plošně, musel by dopravní podnik na toto vybavení uspořádat otevřené výběrové řízení.

S bezkontakt­ní technologi­í

Terminály budou zatím umístěny ve dvou moderních tramvajích 15T od Škody Transporta­tion. Pasažéři si v nich koupí lístky bankovními kartami s bezkontakt­ní technologi­í MasterCard nebo Visa. Platby budou podle všeho přístupné pro klienty všech bankovních domů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia