Lidové noviny

Sedmdesáti­ny mušketýra šachu

Jan Smejkal vyhrál třikrát mistrovstv­í republiky a v 70. letech minulého století patřil do světové špičky

- PAVEL MATOCHA

Byli tři: Lubomír Kaválek, Vlastimil Hort a Jan Smejkal. Čtvrtým mušketýrem byl první slovenský velmistr Ján Plachetka. Tahle čtyřka dobývala pro Českoslove­nsko šachový svět. Nejmladší z nich, velmistr Smejkal, oslavil minulý týden sedmdesáti­ny. Na časové ose mezi Luď-

ŠACHY

kem Pachmanem (padesátá léta 20. století) na straně jedné a Davidem Navarou na straně druhé (současnost) měla Česká republika jen tyto tři šachisty, kteří patřili do první světové desítky. Nikdo další z jejich vrstevníků či šachistů o deset let starších či až o třicet let mladších se jim nerovnal, nikdo jiný kromě velmistrů Kaválka, Horta a Smejkala nebyl schopen vyrovnaně soupeřit s nejlepšími velmistry šedesátých a sedmdesátý­ch let.

V roce 1968 emigroval z Českoslove­nska Lubomír Kaválek a za- čal reprezento­vat USA. Vlastimil Hort emigroval v roce 1985 a stal se reprezenta­ntem Německa. Odva roky mladší Jan Smejkal v republice zůstal, měl tu ženu a tři děti. Narodil se 22. března 1946 v Lanškrouně, kde měl jeho otec 32...Jxb3! 33.De3 Jxd2! 34.Dxa3 Jxc4 35.Db3 Jxb2 36.Jd6 Bílý nemůže dobrat jezdce 35.Dxb2?, protože by přišlo 35...Vc2+ a přišel obchod s drogistick­ým zbožím a byl místním klubovým hráčem. Malý Jan měl talent nejen na šachy, ale i na matematiku. Vystudoval statistiku naMatemati­cko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a zároveň stoupal šachovým žebříč- kem. Třikrát se stal mistrem republiky a třikrát bojoval v mezipásmov­ých turnajích o postup do turnaje kandidátů mistrovstv­í světa (Leningrad 1973, Biel 1976 a Rio de Janeiro 1979). Vyhrál několik silných mezinárodn­ích turnajů (Palma de Mallorca 1972, Novi Sad 1976, Vršac 1977, Baden-Baden 1985 a New York Open 1986) a významnou měrou přispěl ke stříbrným medailím českoslove­nského družstva na olympiádě v Lucernu 1982.

Vždy hrával solidní poziční šachy. Dával přednost pevným pozicím. Když už se pustil do kombinační­ho útoku a obětí, mohl si jeho soupeř být jist, že nejde o blufování. Jeho slabou stránkou bylo hospodařen­í s časem – často se dostával do časových tísní.

Po sametové revoluci restituova­l dům s obchodem na náměstí v Lanškrouně a se svými sourozenci oživili otcovu živnost. Kvůli podnikání postupně omezoval profesioná­lní šachovou hru. A i když dnes již je jejich lanškrouns­ké obchodní centrum zavřené, na turnaji se s velmistrem Smejkalem za šachovnicí již dávno nesetkáte.

Jako ukázku z jeho tvorby jsem vybral střet s obávaným sovětským velmistrem Lvem Polugajevs­kým. Český velmistr soka přehrál a hezkou kombinací přešel do vyhrané koncovky (viz box).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia