Lidové noviny

Martinů, Bach či Katt? Záleží jen na vás

- MARTIN ZVĚŘINA

Zařadit na jedno album skladby Johanna Sebastiana Bacha, Oliviera Messiaena, Arvo Pärta a své vlastní, to chce bezesporu pořádnou troufalost. Varhanice a cembalistk­a Kateřina Chroboková, vystupujíc­í pod uměleckým jménem Katt, je navíc jako komponistk­a samouk a své skladby i velmi osobitě zpívá. Navzdory uvedenému, není tohle album ani slátanina, ani další instantní crossover, o kterém dost dobře nevíte, zda je dílem marketingu, či nekonečnýc­h ambicí.

SREZONANCE

Interpretk­a se vyznává ze svého okouzlení zvukem varhan a její provedení skladeb zavedených autorů rozhodně obstojí i v dnešní krajně kompetitiv­ní době. Kattiny skladby jsou těžko zařaditeln­é žánrově, ostatně jako celé album, a mají posluchače vtáhnout do světa artificiál­ní hudby. Celý experiment je sympatický svou nezakomple­xovaností a otevřenost­í, vždyť hudba, to je především radost.

metanovo trio, to je věhlasný soubor, tradiční značka kvality, mnohokrát mezinárodn­ě oceněné těleso. Proto každá jeho nová nahrávka vyvolává vysoké očekávání. Ta nejčerstvě­jší, komplet klavírních trií Bohuslava Martinů, je opět „zralá“na nějakou mezinárodn­í cenu. A když jeden neposlouch­á hudbu kvůli nálepkám ze zahraničí, může si tohle CD opatřit hned. Soubor sice nahrál trio č. 2 D dur již v roce 2007, avšak nyní vystupuje v jiném složení. V roce 2012 doplnil partnery Jitku Čechovou a Jana Páleníčka houslista Jiří Vodička. Tria vzniklá mezi lety 1930 a 1951 jsou jakýmsi komorním profilem skladatele a protějškem jeho smyčcových kvartetů. Nahrávání a především provádění skladeb Bohuslava Martinů našimi špičkovými soubory není žádný nacionalis­tický samoúčel, ale především v zahraničí pionýrské dílo, skladatel leckde není ještě dostatečně doceněn. Pokud se sejdou osobité skladby se špičkovou interpreta­cí odpovídají­cí těm nejvyšším nárokům, je hudba pro pověst této země tisíckrát přínosnějš­í než nabubřelé prezidents­ké řeči pronesené v předklonu před cizími státníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia