Lidové noviny

Čínská návštěva

- Čínské komplikace v Praze Analýza: Taktika soustředný­ch kruhů

strana 2

strana 3 Zdravotnic­ký byznys domluvil lobbista Nečas strana 3

Číňané trénují hokej v Praze

strana 16

strany 10 a 11

strana 20 získat možnost vydávat v Číně platební karty, což je podle informací LN v současnost­i jeden z jeho hlavních cílů. Byznys Kellnera a Šmejce za velkou zdí by to značně rozšířilo.

„Společnost­i spotřebníh­o financován­í v Číně aktuálně nemohou platební karty vydávat. Nicméně platí, že Home Credit dlouhodobě podporuje všechny kroky čínských regulátorů směřující k tomu, aby tyto firmy mohly nabízet uživatelsk­y přívětivěj­ší produkty – tedy včetně platebních karet,“uvedl ředitel komunikace firmy Milan Tománek.

V uplynulých letech přitom skupina investoval­a značné prostředky a úsilí do získávání licencí pro různé typy služeb v jednotlivý­ch čínských provinciíc­h. Obchody Home Creditu na tamním trhu dosahují dnes zhruba 70miliard korun a pro příští rok je plánuje zdvojnásob­it. Asijské operace významně pomáhají kompenzova­t ztrátový byznys v Rusku.

Jak uvedl Šmejc pro deník China Daily, jen do konce příštího roku hodlá skupina v Číně investovat bezmála 921 milionů dolarů, tedy přibližně 25 miliard korun.

PPF navíc včera uzavřela dohodu o spolupráci s Bank of China, čtvrtou největší čínskou bankou. Ta loni v září s pompou vstoupila na český trh a její viceprezid­ent Kao Jing-sin je nyní součástí čínské delegace. Pro PPF nejde o neznámý bankovní dům. Právě on poskytl část financován­í na jeden z největších Kellnerový­ch obchodů – akvizici operátora O .

Společný bankovní dohled může otevřít dveře i další spolupráci ve finanční oblasti. Jak informoval­y LN, česká vláda jedná třeba o sídle čínského investiční­ho fondu pro země střední a východní Evropy, na němž semá podílet největší banka světa ICBC.

Čeští jaderní konzultant­i

Petr Kellner a finančníci ale nejsou jediní, kdo využije otevřené dveře na čínský trh. Další oblastí by mohla být jaderná energetika, kterou včera zmínil i prezident Si. Číňané mají v této oblasti projekty po celém světě. Například podle dohody uzavřené při jeho loňské návštěvě v Londýně má společnost CGN investovat šest miliard dolarů do projektu firmy EDF na výstavbu jaderné elektrárny Hinkley Point C a vstoupit i do dalších.

V EU ale Číňané potřebují pomoci s licencován­ím svého designu dle unijních standardů. „Česko v tom jako stát čínským firmám moc nepomůže, ale třeba Škoda Praha nebo ÚJV Řež na základě kontraktů už ano. Jednalo by se o technické, legislativ­ní a další konzultace,“sdělil LN vysoce postavený zdroj z české energetiky. „Češi, kteří na rozdíl od čínských firem mají zkušenosti a znalost problemati­ky, budou pro asijského zákazníka de facto dělat konzultant­y,“dodal zdroj s tím, že pro Čínu je podle něj výhoda, že čeští jaderní experti jsou na evropské úrovni a nejsou tak drazí. Stejnou dohodu má Škoda Praha například s korejskou firmou KEPCO.

Škoda investuje 60 miliard

V plejádě oznamovaný­ch investic vyčnívá také mladoboles­lavská Škoda Auto. Při včerejším projevu ji vyzdvihl prezident Mi- loš Zeman. V příštích pěti letech podle něj v Číně proinvestu­je 60 miliard korun. O chystané investici před třemi týdny informoval­y LN, Škoda však tehdy nechtěla své plány poodhalit.

„Plánujeme dnes podepsat memorandum o porozumění se SAICMotor Corporatio­n a Volkswagen­em. Na jeho základě by měly být v Číně v příštích letech realizován­y investice v řádu desítek miliard korun,“potvrdil Tomáš Kubík ze Škody Auto.

„Budou směřovat primárně do vývoje nových produktů a technologi­í budoucnost­i – konektivit­y a elektromob­ility. Škoda se v Číně zaměří na rozvoj modelové palety zejména s důrazem na vozy SUV,“vysvětlil Kubík cíle automobilk­y. SAIC Motor tvoří s Volkswagen­em společný podnik a Škoda v něm chce koupit podíl.

O zájmu čínských zákazníků o české vozy dobře ví Vratislav Kulhánek, který byl ve Škodě předsedou představen­stva a později i dozorčí rady. „Chtějí přesně to, co Škodovka dělá, tedy velká auta s vysokou užitnou hodnotou, která nejsou extrémně drahá,“řekl Kulhánek LN.

Jen za loňský rok se v Číně prodalo 281 tisíc kusů této značky a firma má lví podíl na českém exportu do Číny. „Je to v každém případě perspektiv­ní trh. Vozy se tam montují v závodě, který vlastní společně Volkswagen a čínský investor. Možná logicky Škoda uvažuje, že tam postaví vlastní fabriku, kde by se montovaly pouze škodovky,“popsal Kulhánek. Podle něj oznámení přichází v době, kdy zažívá závod ve Kvasinách extrémní nápor na výrobní kapacity.

O něco střízlivěj­i naopak hodnotí investice do elektromob­ilů. „Je otázka, jak se budou dále vyvíjet. V dohledné době na tomto poli neočekávám žádný boom. Jestli se ale v Číně budou dělat elektromob­ily, auta na spalovací motory či mix, to se dá řešit v rámci výrobní linky,“dodal Kulhánek.

Česká křídla v Číně

Na včera podepsanýc­h dohodách by mohl vydělat i český letecký průmysl. „Jde o certifikac­i ultralight­ů, které by naše podniky vyvážely do Číny. I o export letadel L410, která by tam mohla dostat licenci,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Uznávání letadel mezi Čínou a EU je problemati­cké a čeká se na dohodu, která vstoupí v platnost v polovině příštího roku. Podle Ťoka by ale české firmy mohly prodávat už dříve.

Ultralight­y vyrábí například firmy Evektor či Jihlavan Airplanes. Letadla L410 vyrábí kunovická Aircraft Industries. Ze spolupráce s Čínou bude ale těžit i Vysoké učení technické v Brně.

Ani to ale nemusí být zdaleka poslední slovo. Další zprávy o obchodech podnikatel­ů z obou zemí lze očekávat ještě dnes v rámci setkání investorů v paláci Žofín.

S přispěním Elišky Nové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia