Lidové noviny

Kvůli čínské návštěvě je nechtěli pustit domů

- JAKUB KOPŘIVA

Třídenní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga komplikuje v Praze nejen dopravu, ale hlavně život obyčejných lidí.

PRAHA Nepříjemně překvapená byla mladámamin­ka, která si včera se svým dítětem vyšla do parku. Cesta tam se obešla ještě bez komplikací, ale později se jí málem nepodařilo dostat se domů. Podobné zkušenosti přitom měli i další Pražané.

Domů teď a tudy nemůžete

„Vyšla jsem, jako normálně chodíme – jen tak s dítětem v ruce, mobilem a klíči. Neměli jsme s sebou ani kočárek. Šli jsme do Vojanových sadů, které jsou ode mě jen pár kroků. Všechno probíhalo naprosto v pohodě. Ale když jsme se chtěli vrátit domů, byl vstup do parku zavřený a stál tam policista, který nám řekl, že tudy nikam neprojdeme z důvodu komplikací. Když jsem se ho zeptala, jestli čínských, řekl mi, že ano,“popsala serveru Lidovky.cz Barbora Postráneck­á Říhová. To však nebyl jediný zádrhel, který ji po cestě domů potkal.

„Vyšla jsem tedy z parku druhým, méně známým vchodem a šla směrem domů. Když jsem se blížila k průjezdu do naší ulice, viděla jsem zátaras a další policisty. Zde už byl sice policista vstřícnějš­í a řekl mi, že projít mohu, pokud se prokážu občanským průkazem, který jsem u sebe ale neměla. Nakonec mě pustil i bez něj, když viděl, že jsem zoufalá matka s dítětem v náručí,“pokračoval­a Postráneck­á Říhová.

O informační kampani ze strany Prahy 1 podle ní nemůže být ani řeč. „Cedule zde sice byly, ale já jsem si osobně myslela, že se budou čistit silnice,“dodala Postráneck­á Říhová.

„Nevíme. Nejsme z Prahy“

Kvůli návštěvě čínského prezidenta uzavřela policie i širší okolí Pražského hradu. „Odmítli mě pustit do práce. Řekli, že to mám zkusit v jedenáct. Anebo v jednu,“uvedla včera ráno Jana K., která má kancelář na Pohořelci. Ten je přitom od I. nádvoří Hradu vzdálen téměř kilometr. Policisté byli podle jejích slov neoblomní, nepomohl ani fakt, že je těhotná. Na zastávce Pohořelec nezastavov­aly ani tramvaje.

Jana K. přitom nebyla jediná, koho přísní policisté nepustili do uzavřené zóny. Lidé žádali po policistec­h potvrzení pro zaměstnava­tele, avšak neúspěšně. Zjistit předem, které ulice budou uzavřené, přitom nešlo. „Konkrétní informace o plánovanýc­h omezeních a uzavírkách policie z bez- pečnostně taktických důvodů předem zveřejňova­t nebude,“stálo v tiskových zprávách policie.

Pohořelec a přilehlé okolí otevřela policie včera až v půl třetí odpoledne. „Ptali jsme se policistů, jestli i zítra bude ulice uzavřena. Řekli nám, že nevědí. Že nejsou z Prahy a že další instrukce dostanou až ve středu ráno,“popsala Jana K. na závěr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia