Lidové noviny

Zdravotnic­ký byznys dojednal lobbista Nečas

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Bývalý předseda vlády Petr Nečas po bezmála třech letech přerušil temné období způsobené kauzou Nagygate a pádem vlastní vlády. Někdejší šéf ODS se po skandálu stáhl z politiky do prostředí byznysu, příliš se však nevědělo, co přesně je náplní jeho činnosti. Tušilo se pouze, že domlouvá obchody v Číně. Včera se poprvé ukázalo, jaké jsou jeho výsledky. Jak v úterý upozornily Hospodářsk­é noviny, Nečas pro soukromou skupinu Delta Capital finančníka Michaela Brody domluvil stamiliono­vé investice, které má poskytnout největší čínské státní zdravotnic­ké zařízení Tong Ren Tang, založené již v roce 1669. V České republice by mělo vybudovat síť klinik poskytujíc­ích tradiční čínskou medicínu.

Nečas jako Tvrdík

„Z Německa vím, že bývalí politici v určitých zemích mají pro byznys velký přínos, není to jen o kontaktech, je to taky o autoritě a důvěře. V rámci Číny máme rozpracova­né další příležitos­ti, na kterých pracujeme. V tom případě nejde už jen o spolupráci na úrovni České republiky, ale o investice a spolupráci v dalších zemích střední a východní Evropy,“řekl LN Broda. Spojení s expremiére­m Nečasem, který se dostal do podobné pozice jako „čínský“ lobbista Jaroslav Tvrdík, kvituje s uspokojení­m: „Spolupráci hodnotím samozřejmě velice pozitivně. Považuji za velký úspěch, že největší státní čínská společnost v oblasti medicíny s miliardový­mi obraty si vybrala právě nás jako joint venture (situace, kdy se dvě firmy spojí za účelem společného podnikání – pozn. red.) partnera pro své investice v Evropě.“

Jeho spokojenos­ti s Nečasovou činností se nelze divit. Broda je totiž přesvědčen, že čínská společnost hodlá do projektu v České republice investovat stovky milionů korun. „ V první fázi šlo o vstup na trh, a to nejen v ČR, ale v rámci téměř celé EU. Tong Ren Tang není jen společnost nabízející služby, ale i produkty tradiční čínské medicíny, bylinky či kosmetické přípravky. Joint venture mezi společnost­í Tong Ren Tang (350letá historie) a Delta Medical Holding v rámci své strategie nemá přesnou částku pro plánované investice, ale kritéria investic, která ji mohou naplnit. Zatím se dá odhadovat, že do roku 2017 to může být několik stovek milionů,“napsal včera LN byznysmen, který před příchodem do Prahy působil převážnou část života v Německu.

Jeho společnost v Praze již jednu kliniku provozuje a v plánu je expanze do zahraničí. „Teď vyhodnocuj­eme první kliniku v Praze a poptávku po službách. Zva- žujeme nabídku služeb u vybraných partnerů, jako je například i naše vlastní zařízení Alzheimer Centrum, které připravuje­me a rekonstruu­jeme v Třebíči, nebo lázeňské zařízení vybraného partnera. Společnost Tong Ren Tang nenabízí jen služby, ale i produkty tradiční čínské medicíny, které budeme nabízet v celé EU,“uvádí Broda.

Zdravotnic­tví není jedinou oblastí, kterou v Číně hodlá zobchodova­t. Předmětem jeho zájmu jsou i technologi­e. „V roce 2015 jsme podepsali smlouvu o spolupráci s provincií Che-pej nedaleko Pekingu, kde vzniká hi-tech zóna s potenciále­m jednoho milionu nových pracovních míst, vysokých škol a výzkumných center. Spolupráce nám dává možnost podpořit a zajistit investice evropských investorů v Číně, ale taky vstup na čínský trh s novými produkty,“říká Broda.

Éra po Rittigovi

Jednou z firem skupiny Delta Capital se před čtyřmi lety stala papírna Neograph (dnes SPM – Security Paper Mill). Tehdy se o firmu svedl souboj mezi původními spolumajit­eli a právníky Iva Rittiga z kanceláře MSB Legal. Výsledkem bylo, že majoritním vlastníkem papírny se stal Broda. Ten dnes ale jakékoliv spojení s rittigovci vylučuje. Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia