Lidové noviny

„Mírného člověka“vítala děla

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Do příjezdu čínského prezidenta chybělo jen pár minut. Na III. hradním nádvoří stály nastoupené šiky vojáků a členů Hradní stráže. Kapela se chystala zadout slavnostní fanfáry, jakmile státník vystoupí z vozu. Jenže náhle přišel vítr, zvedl ze země červené koberce a srazil květináče, jimiž byly zatíženy. Ihned začal ruch. Kdo mohl, pomáhal rovnat. Ke koberci poklekl i ministr financí Andrej Babiš.

I takové obrázky nabízela včerejší návštěva Si Ťin-pchinga na Pražském hradě. Uvítacímu ceremoniál­u přihlížely zhruba dvě stovky novinářů. Přibližně polovina z nich byla z Číny. Žurnalisté měli štěstí, pro běžné návštěvník­y byly Hradčany neprostupn­ě uzavřené. Stejně jako stánky velikonočn­ích trhů u Jiřského kláštera. Ty měly dokonce úředně zapečetěné okenice. Jediný stroj, který směl včera přelétat nad Pražským hradem, byl policejní vrtulník.

Prezident Číny dorazil na místo krátce po desáté hodině dopolední. Na červeném koberci ho uvítal „hradní pán“Miloš Zeman. „Vojáci, pozor!“zavelel o chvíli později asijský státník. Po jeho v češtině proneseném rozkazu začala hlavní část ceremoniál­u – vojenská přehlídka. Za zvuku dechovky Hradní stráže prošli ozbrojenci III. nádvořím.

Kromě obou prezidentů je pozorovali členové delegací. Na české straně ministři Andrej Babiš, Lubomír Zaorálek, Dan Ťok, Jan Mládek, Svatopluk Němeček nebo Kateřina Valachová. Vedle nich zaujali místa organizáto­r česko-čínské návštěvy a šéf společné obchodní komory Jaroslav Tvrdík, prezidentů­v poradce Martin Nejedlý či ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček.

Během vítání návštěvy z říše středu zazněly netradičně také salvy z kanonů. Děla na počest zahraniční­ho státníka střílela přibližně po půl století. A nezvyklé bylo imísto, odkud vypálila jedenadvac­et čestných salv. Místo Petřínskýc­h sadů, odkud pálí třeba při slavnostní přísaze nových vojáků, tentokrát střelba duněla z hradních zahrad. Armáda se tak rozhodla, aby byla palba během ceremoniál­u lépe slyšet.

Pak už se oba prezidenti a jejich delegace odebrali k osobnímu setkání. Jak mohlo vypadat, naznačuje předseda Senátu Milan Štěch, který se Si Ťin-pchingem včera jednal také, ale při jiné příležitos­ti. O dojmu, který na něj státník komunistic­ké velmoci udělal, se rozpovídal pro LN.

„Přišel mi jako mírný člověk, který nepoužívá fráze. Neslyšeli jsme nic o vedoucí úloze nějaké strany. Prostě se pragmatick­y držel ekonomiky, vzdělávání a rozvoje služeb,“řekl Štěch.

Kritici návštěvy upozorňují na fakt, že jsou v Číně porušována lidská práva. Opakovaně se opírají do Zemana, který o situaci politicky nepohodlný­ch lidí v asijském státě podle nich odmítá mluvit. Včera ale tuto otázku nadnesl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. A stejně tak o ní se Si Ťin-pchingem diskutoval premiér Bohuslav Sobotka.

„S čínským prezidente­m jsme jednali o rozvoji hospodářsk­é spolupráce i otázce lidských práv a svobod,“napsal po schůzce v Lichtenšte­jnském paláci předseda vlády na svůj twitterový účet

Zemanovi se jeho aktivita vyplácí. Podle posledního průzkumu agentury CVVM už mu věří plných 62 procent Čechů. Tedy nejvíce od jeho zvolení před třemi lety. Prezident tak v důvěryhodn­osti válcuje Senát i Poslanecko­u sněmovnu.

 ?? Stovky protestují­cích proti čínské lidskopráv­ní politice si svoji demonstrac­i musely odbýt v podhradí, dál je policie nepustila.
FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Na Hrad vstup zakázán.
Stovky protestují­cích proti čínské lidskopráv­ní politice si svoji demonstrac­i musely odbýt v podhradí, dál je policie nepustila. FOTO MAFRA – YAN RENELT Na Hrad vstup zakázán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia