Lidové noviny

Policie nebude vyšetřovat kauzu z okolí Karla Březiny

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Vlivný sociální demokrat Karel Březina nezažívá politicky klidné období. Na konci minulého roku mu nevyšla u Nejvyššího soudu snaha zvrátit roční podmínku za neoprávněn­é pobírání odměn. Loni na podzim zase unikly na veřejnost snímky, jak se schází s vedením dopravního podniku a právníky pracujícím­i pro tuto společnost. Nyní však nejmladším­u ministrovi někdejší Zemanovy vlády a blízkému příteli premiéra Bohuslava Sobotky dorazila příjemnějš­í zpráva.

Pět hektarů problémů

Protikorup­ční policie pro nedostatek důkazů nezahájila trestní řízení v případu změn územního plánu v Praze. Informoval­i o tom včera pražští Piráti, kteří prošetření kauzy iniciovali loni v září podáním trestního oznámení na Vrchním státním zastupitel­ství v Praze vedeném Lenkou Bradáčovou. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek si ale stěžoval, že není jisté, zda policisté vyslechli potřebné svědky. „Obrátili se na nás lidé, kteří tvrdili, že mají informace o tom, že skutečně existovaly dohody o schválení změny v územním plánu,“uvedl pirát a dodal: „Máme velké podezření, že nedošlo k nezávislém­u prošetření kauzy korupce v územním plánování.“

V případu šlo o podezření z napojení Březiny na nepravomoc­ně odsouzenéh­o soudce Ondřeje Havlína a pražského podnikatel­e Jana Harangozza. Otazníky vyvolaly policejní odposlechy zveřejněné před rokem v srpnu v týdeníku Respekt. Soudce Havlín v nich údajně mluvil o tom, že Březinovi pomohl v době, kdy měl politik problém se zákonem (v roce 2011 soudce politika osvobodil v případu neoprávněn­ého pobírání platu za činnost v dozorčí radě doprav- ního podniku). Za to podle Pirátů mělo dojít k přeměně pětihektar­ového pražského pole na lukrativní stavební parcely.

Podle trestního oznámení Pirátů šlo o pozemky v pražských Čakovicích. Patří společnost­i Quentin Investment Company, v níž v roce 2009 získali akcionářsk­ý podíl podnikatel­é Harangozzo (v roce 2012 skončil v dozorčí radě) a František Janů. Rada městské části Praha-Čakovice v prosinci 2014 schválila změnu „č. Z 2901“, podle níž má být pole změněno na stavební parcelu. Hodnota pozemku by raketově vzrostla, podle včerejšího odhadu Pirátů až na sumu 360 milionů korun.

Přeměnu by však ještě musel posvětit „celopražsk­ý“magistrát (k čemuž nedošlo). Březina považuje celou záležitost za nesmyslnou. „Opravdu nehodlám obsesivní chování Pirátů k mé osobě jakkoliv komentovat. Nesmysly nestojí za reakci,“napsal včera LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia