Lidové noviny

Britské konzervati­vce rozděluje brexit

- ROBERT SCHUSTER

Ať dopadne referendum o členství v Evropské unii jakkoli, premiéru Davidu Cameronovi se zřejmě těžko podaří sjednotit rozštěpené vládní konzervati­vce. Může to skončit až hlasováním o lídrovi strany.

LONDÝN/PRAHA Necelé tři měsíce před referendem, které rozhodne o setrvání Velké Británie v Evropské unii, houstne atmosféra v britské vládě.

Zatímco konzervati­vní premiér David Cameron, jenž v polovině února vyjednal nové podmínky britského členství, vede kampaň za setrvání v EU, oznámilo hned šest členů kabinetu, že budou hlasovat pro brexit.

Šéf vlády se předtím marně snažil prosadit, aby vláda před referendem vystupoval­a jednotně. Na- konec dal členům kabinetu volnou ruku a zároveň jim slíbil, že odlišný názor jejich pozici ve vládě neohrozí.

Tento systém ale zřejmě v posledních dnech přestává fungovat. V britském tisku se to hemží zprávami, že si prý stále víc euroskepti­ckých ministrů stěžuje, že nemají přístup k některým strategick­ým dokumentům a premiér s nimi údajně téměř nekomuniku­je.

Jak moc je nálada u konzervati­vců vyhrocená, ukazují dozvuky nedávné demise ministra práce a důchodů Iaina Duncana Smithe. Ten je známý svými euroskepti­ckými postoji a byl jedním z prvních členů kabinetu, kteří sdělili, že budou podporovat brexit.

Duncan Smith oficiálně opustil vládu na protest proti škrtům v sociální oblasti, s nimiž počítal návrh státního rozpočtu na příští rok. V dramatické­m dopise obvinil svého stranickéh­o kolegu, ministra financí George Osborna, že plánovaný rozpočet je v rozporu se zájmy státu, protože podporuje bohaté na úkor znevýhodně­ných. Osborne kvůli tomu čelí výzvám, aby i on odešel z vlády a pomohl uklidnit zjitřenou náladu.

Útoky na šéfa státní pokladny se v rámci Konzervati­vní strany hromadí i z jiného důvodu. Ministr je totiž nejen nejbližším Came- ronovým spojencem, ale také vedl hlavní jednání s Bruselem o podmínkách pro setrvání Británie ve společenst­ví.

Spory se navíc prohlubují i mezi zbývajícím­i členy kabinetu. Další euroskepti­cký ministr, šéf spravedlno­sti Michael Gove, zase viní vládního kolegu Jeremyho Hunta, který má na starosti zdravotnic­tví, že „šíří paniku“v souvislost­i s možnými dopady brexitu na systém státní zdravotnic­ké péče.

Britové si totiž případná rizika zřejmě uvědomují stále silněji. Jak uvedl list The Times, každý den údajně okolo stovky britských důchodců opouští Španělsko z obav, co by se po brexitu stalo s jejich sociálním zabezpečen­ím.

Obama varuje před důsledky brexitu

Značnou nervozitu mezi konzervati­vci vyvolává i dubnová návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Londýně.

Oficiálně se sice bude chtít šéf Bílého domu, jemuž na sklonku roku skončí mandát, s Brity rozloučit, ale z dřívějších vyjádření amerického prezidenta vyplývá, že je bude chtít přesvědčit, aby v referendu koncem června hlasovali pro setrvání v Evropské unii.

Obama v minulosti již několikrát varoval, že Británie ztratí vliv, pokud odejde z EU.

K útoku proti Obamovi už před několika týdny zavelel zejména konzervati­vní londýnský starosta Boris Johnson, jenž označil prezidento­vy obavy za zcela klamné.

Johnson k tomu využil svého pravidelné­ho sloupku v deníku Daily Telegraph. Zde nařkl prezidenta z „do očí bijícího a přemrštěné­ho pokrytectv­í“.

„Dokázali byste si představit, že by Američané souhlasili s tím, aby se jejich demokratic­ké uspořádání podvolilo takovému systému, jaký dnes máme v Evropské unii?“položil si starosta řečnickou otázku. Sám Johnson přitom dlouho váhal, jestli podpoří stoupence, nebo odpůrce členství.

Až poté, co Cameron představil závěry jednání s EU, se postavil na stranu brexitu. Johnsonovi letos v květnu končí mandát v čele londýnské radnice a v médiích se otevřeně spekuluje, že pokud by premiér Cameron referendum prohrál a rozhodl se odstoupit, přihlásil by se ambiciózní Johnson o jeho nástupnict­ví.

 ?? Ministři odmítající EU prý nemohou ke všem materiálům. Šéf resortu práce Iain Duncan Smith (druhý zprava) kabinet opustil. FOTO REUTERS ?? Euroskepti­ci.
Ministři odmítající EU prý nemohou ke všem materiálům. Šéf resortu práce Iain Duncan Smith (druhý zprava) kabinet opustil. FOTO REUTERS Euroskepti­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia