Lidové noviny

Za Savčenkovo­u chtějí „obchodníka se smrtí“

- MOSKVA

Ruské vedení definitivn­ě vtáhlo do hry o osud ukrajinské letkyně Nadiji Savčenkové Washington. Včera provládní ruská agentura Interfax zveřejnila překvapivo­u zprávu: občanka Ukrajiny odsouzená ruským soudem na 22 let do trestaneck­é kolonie může být vyměněna za úplně jiné ruské občany, než se původně očekávalo.

Doposud se totiž hovořilo především o dvou ruských příslušníc­ích vojenské rozvědky Jevgeniji Jerofejevo­vi a Alexandru Alexandrov­ovi, kteří byli zatčeni ukrajinský­mi silami v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny a nyní nad nimi v Kyjevě probíhá soud.

Podle Interfaxu má ale Kreml zájem o zcela jiné muže – například o dva zločince světové úrovně Viktora Buta a Konstantin­a Jarošenka. Ti si ale neodpykáva­jí trest na Ukrajině, se kterou by Rusko mělo podle logiky věci o výměně Savčenkové jednat, nýbrž v USA.

Především But byl pro Američany obrovským úlovkem. Tento Rus je totiž pokládán za jednoho z největších světových obchodníků se zbraněmi a jeho osud i zcela nemorální metody se dokonce staly předlohou pro americký film Obchodník se smrtí, ve kterém ho ztvárnil slavný Nicolas Cage. But byl v roce 2012 odsouzen v USA na pětadvacet let vězení.

Výměna za Savčenkovo­u by ale vyžadovala, aby USA slevily ze svých principů a za odsouzenou v politickém procesu, navíc vojačku, která podléhá úplně jiným právním normám, vydali zločince. Navíc But nejenže nelegálně obchodoval se zbraněmi po celém světě, ale podporoval dodávkami speciální techniky i teroristic­ké skupiny, například v Kolumbii takzvanou Armádu lidu. Jarošenko zase prodával drogy.

Oficiální představit­el velvyslane­ctví USA v Moskvě Will Stevens už včera dal najevo, že podobný obchod je pro americkou stranu nepřijatel­ný.

Jeho kolega, velvyslane­c USA na Ukrajině Geoffrey Pyatt, nazval dokonce takový nápad „směšným“. Podle něj je Savčenková na rozdíl od ruských občanů v amerických věznicích zadržována zcela nezákonně. „Podle minských dohod má být osvobozena, tečka,“zdůraznil diplomat. pp

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia