Lidové noviny

Jako lídr byl bin Ládin jen průměrný

Noman Benotman

- MILAN ROKOS

Teroristic­ká síť al-Káida je mnohem nebezpečně­jší než Islámský stát, protože se učí ze svých chyb. IS se brzy rozloží, al-Káida tu zůstane s námi, říká Noman Benotman, bývalý džihádista a nynější šéf londýnskéh­o think tanku Quilliam Foundation.

LNVminulos­ti jste se osobně stýkal s největšími světovými teroristy, jako byl Usáma bin Ládin nebo Ajmán Zavahrí. Lidé je znají jen z různých videí či audionahrá­vek a teroristic­kých činů. Jaké jste s nimiměl zkušenosti, můžete je popsat z lidské stránky?

Především bych chtěl zdůraznit, že teď budu mluvit o té staré generaci, to je velmi důležité. Ne o nynějších lídrech, což jsou vzhledem míře násilí, které provozují, jen divocí barbarští idioti. To co dělají, je zcela mimo lidskou představiv­ost. Myslím, že násilí a extremismu­s, kterému nyní čelíme, dosahuje svého vrcholu. Když se ale budeme bavit o situaci před 25 lety, bude to jiný příběh. Byli to sice také lidé, kteří si vybrali násilí jako jediný způsob, jak změnit státní režim, měli ale určité vize a sny o tom, jak vytvořit nové režimy. Tedy myšlenky, které nemají tak daleko od revolucion­ářských hnutí. Jen k tomu přidali náboženský rozměr – džihád.

To mluvíte o Afghánistá­nu... Ano, tam jsem se s nimi potkal. V Afghánistá­nu v té době končil každý, komu „šlo o věc“( boj proti sovětské okupaci – pozn. red.). Tamní prostředí lidem pomáhalo vytvořit společný program, všem šlo o to samé.

Ptal jste se ale na bin Ládina jako člověka. Jsou dvě věci, kterých si člověk okamžitě všiml. První byl jeho klid. On byl vždy naprosto klidný, možná až moc. Nehledě na to, o čem se mluvilo, vždy měl pod kontrolou svůj hněv nebo jiné pocity. Na schůzkách někdy mohl strávit třeba hodinu, aniž by pronesl jediné slovo. Zadruhé byl velmi charismati­cký, jeho přítomnost­i si prostě nešlo nevšimnout. Přestože byl Saúd a z velice bohaté rodiny, byl skromný, a to i ke svým dětem. Když tam běhaly, byly jako všech- ny ostatní afghánské děti, nic extra neměly.

Jako vůdce byl velmi rozhodný. Nemyslím si ale, že by byl takový, jak ho později popisovali v médiích. Ty analýzy o jeho strategick­ém myšlení, vojenském uvažování a taktikách, jako by to byl čtyřhvězdi­čkový generál. To si nemyslím, byl obyčejný, průměrný. Sice občas uměl přijít s nějakými trendy nebo hesly, co se ale týče každodenní­ho vedení organizace, v tom byl opravdu jen průměrný.

On sám nakonec ani al-Káidu nezakládal, na to byl moc mladý. Pravda je, že jeho přítomnost dodávala této organizaci na síle a pomáhala rekrutovat nové bojovníky. Ale lidé, kteří stáli u jejího zrodu a organizova­li její strukturu, byli hlavně Egypťané.

LN A co nynější vůdce al-Káidy Zavahrí?

Ten je mnohem nebezpečně­jší, než byl bin Ládin. Má velmi radikální a extremisti­cké názory, více než bin Ládin. Je však výjimečný ve svých schopnoste­ch vést válku. Je zkušenější a chytřejší než bin Ládin, ale i pragmatičt­ější.

LN Vy jste se už před lety násilí zřekl a žádal jste o to i vůdce al-Káidy. Jak na to vlastně reagovali? Cítil jste se na schůzkách v Afghánistá­nu bezpečně, když jste jim říkal takové věci?

Samozřejmě. Podívejte, nejsem jen tak někdo, mám svoji historii a pozadí. Byli jsme na stejné úrovni, a pokud jde o boj, oni i já věděli, že jsem v boji za svého Boha strávil v Afghánistá­nu mnohem delší čas než oni sami. Byl jsem tehdy jedním z vůdců LIFG ( Libyjská islámská bojová skupina – pozn. red.), byli jsme si rovni. Každý měl právo vyjádřit svůj názor. Několik let jsem jim opakoval, že náš boj je nekonečný proces a že džihádisti­cké hnutí nedosáhlo ničeho. Zapomeňte na snahy svrhnout vlády, lidé nám nerozumějí a mnozí nás i nenávidí. To je přece naprostý neúspěch. Musíte to zastavit a vymyslet něco jiného – to bylo mé poselství.

LN Proč jste změnil názor a zřekl se násilí?

Opět se vrátím ke své minulosti. V roce 1984 jsem studoval politologi­i na Tripoliské univerzitě. Pocházím z velice známé aristokrat­ické rodiny. Když byla Libye království­m, mnoho mých příbuzných zastávalo vysoké pozice. Vyrůstal jsem ve velice otevřeném prostředí.

Proč to říkám? Nehledě na to, co dělám, byl politický boj vždy mojí prací a odpovědnos­tí. Boj v LIFG proti Kaddáfímu byl hlavně politickým bojem. Ano, byly

Narodil se v Libyi v roce 1967 a v polovině 80. let se po přečtení knih Sajjída Kutba stal stoupencem radikálníh­o islamismu.

V roce 1989 odjel do Afghánistá­nu bojovat proti Sovětům. Po jejich stažení založil Libyjskou islámskou bojovou skupinu (LIFG), která měla za cíl svrhnout Muammara Kaddáfího a vytvořit islámský stát.

Z Libye uprchl do Súdánu, v té době byl ve styku mimo jiné s Usámou bin Ládinem.

Od roku 1995 žil v Londýně, kde se stal významnou postavou tamní islamistic­ké scény.

Postupně se ale od terorismu a násilí distancova­l a stal se kritikem al-Káidy.

Nyní je ředitelem think tanku Quilliam Foundation.

Protože al-Káida je organizace, která se učí ze svých předchozíc­h zkušeností a značná část jejích vůdců pochází z té staré generace. Mají výjimečné schopnosti vedení organizace a vědí, co mají vzdát, protože to nefunguje. Mají sice pořád ten samý původní cíl al-Káidy, naučili se už ale jednat s lidmi. Jsou mnohem pragmatičt­ější a tolerantně­jší a neobracejí svůj hněv přímo proti lidem, jak to dělávali v minulosti. Jenže to dělají jen proto, aby v budoucnu převzali moc. Zkrátka mají pořád stejný cíl, nechtějí už ale vypadat jako nepřátelé obyčejných lidí. Scházejí se s nimi a mluví s nimi, aby získali podporu, ne ale silou.

Krystalick­ý příklad toho vidíme v Sýrii na an-Nusře. Ta se chová úplně jinak než dřív al-Káida, nehledě na své cíle. Jsou si velmi dobře vědomi, že by jim uškodilo mít konflikty s lidmi. Ne jako Daiš ( akronym pro takzvaný Islámský stát – pozn. red.), kteří ovládnou nějakou oblast a během 24 hodin všechno změní. I to, jak lidé žijí, mluví, jedí, prostě všechno. Proto si myslím, že nemají budoucnost. Budeme-li na ně jako mezinárodn­í koalice stupňovat tlak, dříve nebo později se rozloží. Neznamená to samozřejmě, že úplně vymizí – lidé, kteří tam dnes působí, budou představov­at bezpečnost­ní hrozbu. Jako entita ale IS zmizí, zatímco al-Káida s námi zůstane.

LN V poslední době provedla al-Káida dva teroristic­ké útoky na africké půdě, v Mali a Pobřeží slonoviny. Znamená to vzkříšení kdysi mocné organizace?

Al-Káida nikdy nezahynula, držela se jen v pozadí, což byla chytrá taktika. Nechtěli být cílem Západu, který proti nim vedl kampaň. Podařilo se jim být takřka neviditeln­ými. Když se ale podíváte na situaci v Jemenu, je to tam ještě horší než v Africe. Al-Káida na arabském poloostrov­ě, AQAP, je nejnebezpe­čnější teroristic­kou hrozbou pro Západ. Její doktrínou je totiž útočit na Západě, nejenom v Jemenu. Nyní jsou velmi silní a těší se svobodě nejméně ve třech jižních provinciíc­h Jemenu, jež kontrolují. Nehlásí to do médií, ale je to tak. Značné zastoupení mají i v předměstíc­h Adenu.

Převratný vývoj ale probíhá i v Sýrii, kde si zase al-Káida vytváří vlastní území se základnou ve městě Idlíb.

LN Islamisté už nejsou jen chudí neintegrov­aní lidé z předměstí, ale radikalizu­jí se i mladíci ze středních vrstev a mezi teroristy je i dost konvertitů. Kde děláme jako společnost chybu?

Problém je v tom, že západní politici zaměňují islám s islamismem. Představuj­í si, že když pracují s islamisty, mají co dělat s muslimským­i komunitami. To jsou ale jen mírumilovn­é komunity, které s tím nemají nic společného, zatímco islamisté se snaží měnit režimy, jde jim o politický boj.

Pokud tohle politici pochopí, pochopí i to, proč selhává proces integrace. To je jádro problému – lidé ztrácejí identitu a smysl života a jsou pak náchylní k rekrutován­í. Pokud znáte konkrétní islamistic­kou skupinu, kritizujte ji, suďte ji nebo ji i zakažte. Neútočte ale na celé muslimské komunity.

Problémem je i to, že Evropané tomu rekrutován­í radikálů pomáhají. Myslím tím krajní pravici – její stoupenci a islamisté si vzájemně pomáhají a potřebují se.

 ?? Noman Benotman zná díky svým zkušenoste­m s radikálním islamismem myšlení a cíle džihádistů. V Praze přednášel na pozvání think tanku Evropské hodnoty. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Jak bojovat proti teroru.
Noman Benotman zná díky svým zkušenoste­m s radikálním islamismem myšlení a cíle džihádistů. V Praze přednášel na pozvání think tanku Evropské hodnoty. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Jak bojovat proti teroru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia