Lidové noviny

Ústup „osadnickéh­o ambasadora“

-

NEW YORK / BRASÍLIA Měl být velvyslanc­em v nejlidnatě­jší jihoameric­ké zemi, která je pro Izrael významným obchodním partnerem. Místo toho ale bude izraelskou vládou prosazovan­ý Dani Dajan nakonec „jen“generálním konzulem v New Yorku – místo nejvyšší diplomatic­ké pozice tak zaujme spíše byrokratic­ký post.

„Ti, kteří mě nechtěli v Brazílii, mě dostanou do New Yorku, hlavního města světa,“prohlásil přesto Dajan bojovně.

Jeho jmenování předcházel několikamě­síční spor, v němž Brazílie nakonec dosáhla svého. Kandidáta na velvyslanc­e trvala odmítala kvůli jeho minulosti a roli v osadnické politice – devětapade­sátiletý Dajan totiž v letech 2007 až 2013 vedl organizaci zastupujíc­í zájmy osadníků na okupovaném Západním břehu Jordánu. Díky jeho řečnickým schopnoste­m se mu přezdívalo „osadnický ministr zahraničí“. Na Západním břehu politik až dosud i bydlel, konkrétně v osadě Maale Šomron nedaleko města Kalkilíja.

Západ ale v osadnické politice izraelské vlády vidí překážku mí- rového procesu a stejný názor měli i brazilští politici. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhl Dajana na post velvyslanc­e už loni v srpnu, nastoupit měl v říjnu. Brazilská vláda ho ale odmítla stejně jako poslanci – jak si všiml deník The New York Times, odmítnutí Dajana bylo ojedinělým momentem, v němž se brazilští politici shodli. A to dokonce i ti opoziční, kteří jinak usilují o odvolání prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é. Tentokrát proti jejímu postoji vzácně neprotesto­vali.

Odmítnutí velvyslanc­e je v diplomatic­kém světě poměrně netradiční úkon. Protokol stanovuje, že poté, kdy vláda vybere kandidáta na velvyslane­cký post, zasílá hostitelsk­é zemi žádost o povolení (tzv. agrément). V případě, že hostitelsk­á země kandidáta neschválí, vyšle obvykle druhé straně decentní vzkaz, že by bylo lepší vybrat někoho jiného.

Své odpůrce má ale i vyslání Dajana do New Yorku. Znepokojen­í už vyjádřila židovská organizace J Street nebo list Ha-arec.

Nejezte čokoládu, bojujte s terorem

Kromě Dajana na sebe ale v posledních dnech výrazně upozornil i jiný izraelský politik, ministr pro tajné služby a atomovou energii Jisrael Katz. „Pokud budou v Belgii pokračovat v pojídání čokolády a užívání si pěkného života s jejich liberalism­em a demokracií a nepochopí, že někteří muslimové plánují teror, nikdy proti nim nebudou schopni bojovat,“prohlásil po teroristic­kých útocích v Bruselu.

Katz naznačil, že by si Evropané měli vzít příklad z izraelskýc­h technik v boji proti terorismu, které už židovský stát používá dlouhá léta. Mezi tyto techniky patří časté bezpečnost­ní prohlídky a sledování, ale i zabíjení teroristů už ve chvíli, kdy plánují útoky. Otázkou je, zda je Evropa na takovéto postupy připravená. rok

 ?? Nelegální osady. Izraelská armáda čelí na Západním břehu odporu při likvidaci
FOTO REUTERS ?? Radikálové v akci.
Nelegální osady. Izraelská armáda čelí na Západním břehu odporu při likvidaci FOTO REUTERS Radikálové v akci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia