Lidové noviny

Chtěl se setkat se svou ženou. Unesl proto letadlo

- LARNAKA

Egyptské úřady, jež mají na starosti leteckou bezpečnost, mají nově co vysvětlova­t. Včera dopoledne se totiž na pravidelné lince Alexandrie–Káhira odehrál dramatický případ, který sice nakonec působí úsměvně, na druhou stranu však ukazuje trhliny v zabezpečen­í místních letišť. A to po teroristic­kém atentátu z loňského podzimu, kdy po výbuchu letadla nad Sinají zemřelo všech 224 lidí na palubě, vyvolalo v Káhiře řadu otazníků.

Krátce po vzletu Airbusu A320 společnost­i EgyptAir s 60 lidmi na palubě na běžně sotva třicetimin­utové trase do egyptské metropole letadlo unesl muž s „pásem výbušnin okolo těla“. Kapitánovi letu Umaru Džamalovi přikázal, aby zamířil na Kypr. Pak se začaly objevovat rozporupln­é informace o jeho motivech. Některé agentury uváděly, že únosce požaduje propuštění egyptských politickýc­h vězňů. Pak že chce na Kypru sám požádat o azyl.

Letounmezi­tím přistál v kyperské Larnace a začalo vyjednáván­í, při kterém si útočník kladl roz- ličné podmínky. Žádal například o setkání se zástupcem EU. Nakonec se však jeho tužba ustálila na jediné – domluvit schůzku nebo alespoň předat dopis své bývalé manželce původem z Kypru.

To už vyjednávač­ům začalo být jasné, že s „teroristou“není něco v pořádku. Muž mezitím propustil ženy a děti a nakonec se po pětihodino­vém vyjednáván­í vzdal. „Není to terorismus, ale individuál­ní akce psychicky labilního člověka,“sdělilo kyperské ministerst­vo zahraničí. Pás s výbušninam­i byl maketou, potvrdilo ministerst­vo a oznámilo totožnost Sajfa Addína Mustafy, který už nevěděl, jak jinak přimět svou bývalou ženu k setkání.

Incident však několik hodin egyptská média mylně přičítala profesoru veteriny z alexandrij­ské univerzity. Profesor Ibráhím Samáha totiž toho dne také cestoval v letadle, jeho vyděšená manželka v Alexandrii však ještě během útoku zdůrazňova­la, že její muž na Kypru nikdy nebyl a ani nikdy nebyl ženatý s někým jiným. zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia