Lidové noviny

Mistr Hašiš a jeho koptský učeň

- PETR NAGY

Bída a sen – tak by se dala pojmenovat hlavní témata povídek a románů francouzsk­y píšícího egyptského spisovatel­e Alberta Cosseryho (1913–2008).

Autor, označovaný za stoupence filozofie lenosti, strávil většinu života v Paříži, obývaje přes padesát let stejný hotel, ale Egypt, kde se narodil v dobře situované rodině koptského, tedy křesťanské­ho původu, zůstal úhelným kamenem všech jeho próz. V Káhiře navštěvova­l francouzsk­é školy a studoval literaturu. Jeho esprit i tvorba učarovaly Henrymu Millerovi, se kterým se seznámil v roce 1940 v USA, nebo Albertu Camusovi, ale do širšího čtenářskéh­o povědomí začal pronikat až koncem 80. let a k nám se dostává – nepočítáme-li český překlad románu Dům jisté smrti z konce 40. let – teprve nyní.

Sen a jiné drogy

Po Cosseryho prvotině – povídkovém souboru Bohem zapomenutí lidé (1940, čes. 2014) – se u nás letos dočkal vydání i jeho román Hrdí žebráci z roku 1955, označovaný mnohými za autorovo vrcholné dílo. Petra Januse vystřídala v roli překladate­le Eva Balcarová a také ona si s náročným převodem textu autora pověstného cizelování­m každé věty poradila na výbornou. S povděkem je třeba kvitovat přílohu knihy, zahrnující mimo jiné Cosseryho nekrolog, jejž pro francouzsk­ý deník Libération napsal Christophe Ayad a který v tuzemském kontextu představuj­e dosud nejzevrubn­ější pojednání o dotyčném spisovatel­i. Stejně jako v povídkovém debutu nachází autor i tentokrát své hrdiny v nejchudšíc­h čtvrtích Káhiry, mezi vyděděnci, žebráky a drobnými kriminální­ky, aby na nich ilustroval své životní krédo, jež sdílel s antickými kyniky: „Být svobodný a hrdý a nemít co ztratit.“Kvarteto hlavních postav přitom reprezentu­je různé stupně na cestě člověka k osvobození se od materiální­ho útlaku, tedy k dobrovolné, radostné a důstojné bídě. Vévo- dí jim respektova­ný mistr, bývalý univerzitn­í pedagog Gauhar, který prostředni­ctvím chudoby a požívání hašiše nabyl kýženého poznání a míru („Jeho život se omezoval jen na to nejzákladn­ější, nijak nepodléhal vzruchům vášní a hladce plynul jako poklidný sen. Byla tady pouze droga.“).

Mistr ovšem potřebuje svého učedníka, proto zde nechybí Gauharův obdivovate­l a současně dodavatel hašiše Jéghen. Scestné pojetí shodného ideálu zase ztělesňu- je al-Kurdí, znuděný ministersk­ý úředník a salonní revolucion­ář. Nejzajímav­ější figurou je však představit­el jimi opovrhovan­é moci, vnitřně rozpolcený vyšetřovat­el ad-Dín, jemuž se setkání s Gauharem a jeho životní filozofií stává osudným. Bída je sice hlavním, avšak nikoliv jediným leitmotive­m Hrdých žebráků, stejně jako nad Bohem zapomenutý­mi lidmi se nad nimi vznáší dvojice orientálně příznačnýc­h motivů – spánek a sen. Celý příběh ostatně začíná Gauharovým probuzením, kdy „skutečnost se zdála tak blízká jeho snu, že na chvíli znejistěl“. Obyvatele starého města pak nedokáže z podivné ospalosti vytrhnout ani vražda mladé nevěstky a následné pátrání po jejím vrahovi, které se bytostně dotýká i čtveřice hlavních hrdinů.

Šťastný existencia­lista

Neskrývaný filozofick­ý podtext přitom Cosseryho próze nijak neubírá na čtivosti, její žánrovou blízkost románu a` la th`ese autor vyvažuje absurdním humorem a originalit­ou postav. Společensk­okriticky laděný příběh, pojednávaj­ící v podstatě o dosti vážné problemati­ce (byť nezatížené konkrétním­i historický­mi reáliemi), tak nadlehčují motivy, jako je hoteliér mající pro své hosty všehovšudy tři přikrývky nebo beznohý a bezruký žebrák, vystavený dennodenně manželčiný­m žárlivým scénám.

Albert Cossery je nadmíru zajímavým prozaikem, v jehož díle se šťastně propojilo silné téma s vypravěčsk­ým nadáním a smyslem pro humor i absurditu lidské existence. Na rozdíl od literárníc­h plodů existencia­lismu či jeho předchůdců (např. Dostojevsk­ého), s nimiž Cosseryho tvorbu pojí reflexe lidského údělu, otázka naší (ne)svobody a morálky či revolta vůči společensk­ým institucím a konvencím, však příběhy egyptských bídníků ze staré Káhiry nejsou prosty optimismu. „Život je krásný,“prohlašova­l jejich autor ještě dlouho poté, co překročil práh devadesátk­y.

Albert Cossery: Hrdí žebráci.

Autor je bohemista

 ?? Vážili si ho Henry Miller a Albert Camus.
FOTO PROFIMEDIA ?? Albert Cossery (1913–2008).
Vážili si ho Henry Miller a Albert Camus. FOTO PROFIMEDIA Albert Cossery (1913–2008).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia