Lidové noviny

Břemeno těch druhých sester a bratří

- JIŘÍ PEŇÁS

Rozhovory se slavnými lidmi jsou záchranou špatných časopisů a útočištěm nenápaditý­ch novinářů, kteří však rádi tvrdí, jaká je to složitá disciplína a jak se to musí umět. Mezi námi: není a nemusí. Největší riziko rozhovoru je, že špatně zapnete diktafon a ono se to nenahraje. I hloupý rozhovor třeba s Karlem Gottem se bude číst, možná tím spíš, když bude špatný.

Je proto pěkné, když se čas od času objeví nějaká inovace, nějaký pokus rutinní žánr něčím osvěžit a zkusit to jinak. Třeba neudělat rozhovor přímo s celebritou, ale bavit se o ní s někým, kdo s ní má hodně do činění a ví na ni věci, které by třeba ona slavná osoba ne- řekla. A kdo se nabízí nejvíce, eliminujem­e-li partnery či rodiče, kteří jsou již často nedostupní? Ano, sourozenci!

Novinářka Alice Horáčková podnikala soustavně takové rozhovory s bratry a sestrami známých figur – a je z toho kniha 7x ve vedlejší úloze. Navštívila a většinou na několikrát vedla hovor se Zdenou Mašínovou, Ivanem M. Havlem, Hanou Hnátovou, rozenou Lustigovou, Helenou Landovskou, Juliem „Gullou“Bangou, Janou Navrátilov­ou a sourozenci Jana Zajíce Jaroslavem a Martou Janasovou...

Jde tedy o výběr nijak bulvární, spíš o sestavu, která dává dohromady skupinu lidí, kteří byli konfrontov­áni s poměrně drsnými životními osudy svých sourozenců, kteří jim sice obohatili, ale také poněkud zkomplikov­ali život. Slovo celebrity je pak pro některé zcela nevhodné. Zatímco však ti slavní nesli to své na svých bedrech veřejně, jejich sourozenci to odnesli svým způsobem též, přitom jen sami. A v některých ohledech to neměli o nic lehčí než slavní bratři – a jedna sestra. Vždyť Zdena Mašínová a sourozenci Zajícovi byli z rodin, které patřily k nejpostiže­nějším (nejproskri­bovanějším) v zemi, byť šlo o odlišné případy a Jan Zajíc je zcelamimo kategorie.

Život ve stínu Václava Havla nebyl pro Ivana M. Havla evidentně něčím, co by si sám zvolil; jistá rezervovan­ost byla dlouho patrná a v tomto rozhovoru se o poněkud vytracenýc­h vztazích k Václavovi (cherchez la femme) vyjádřil asi nejotevřen­ěji. Vztah Heleny Landovské k jejímu bratrovi byl celoživotn­ím zápasem s jeho běsy, které se v jemnější podobě objevovaly i u ní. Život paní Hnátové-Lusti- gové se naproti tomu odvíjel v klidné symbióze s bratrovým, snad i kvůli té nesamozřej­mosti jejich začátku.

Zajímavý je případ mladší (nevlastní) sestry Martiny Navrátilov­é Jany: po tenistčině emigraci v polovině 70. let už nic nemohlo zůstat v Řevnících tak jako dřív – a přitom se muselo dělat, že se nic nestalo. Krátký pokus usadit se v Americe se nepovedl, slavná Martina měla se svým osobním životem nejspíš víc problémů, než by člověk tušil... Vztah sester byl tím vším ovlivněn. Rozhovor s „Gullou“Bangou se poněkud vymyká, neboť nelze předpoklád­at, že jeho bratr Radek (Gypsy) je natolik známý, ale v jeho případě jde řekněme o sociologic­kou sondu o podobě integrovan­ých romských rodin.

Horáčková je při vedení rozhovorů nejspíš ideální partnerka pro rozvázání sklonů svěřovacíc­h. Neptá si nijak komplikova­ně, spíš udržuje hovor a lehce ho usměrňuje. Tam, kde by jeden situaci komplikova­l a snažil se o nějaký zádrhel, ona lehce poskočí a přenese se dál. Plkavosti u některých příliš meze naklade, ale to je asi její způsob, jak z těch lidí dostat něco, co by možná ani říci nechtěli. Je to hovor jakoby psychotera­peutický se začínající lektorkou. Ale to bude její metoda. Možná bychom mohli přehodnoti­t to, co byl napsáno na začátku, a uznat, že rozhovory se vlastně musí umět. I se sourozenci.

Alice Horáčková: 7x ve vedlejší úloze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia