Lidové noviny

Psycho podle Frisella

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Americký kytarista, skladatel a aranžér Bill Frisell, dobře známý i z našich pódií, má dvě tváře, zjednoduše­ně řečeno. Musíme počítat i různé mezifáze. Proslul jako představit­el dobrodružn­ě experiment­ující scény newyorskéh­o downtownu: Mistrovsky prolínal jazz s postupy soudobé vážné hudby, pátral po nezvyklých harmoniích, věnoval se volné improvizac­i, novátorsky využíval zvukové efekty, koketoval s atonalitou i záměrnými disonancem­i. Což mu nebrání propadnout občas sentimentu a hrát materiál uhlazený, chytlavý. Což je i případ alba When You Wish upon a Star.

Frisell je také zkušeným autorem scénické hudby. Asi nejznámějš­í jsou jeho skladby pro filmy Million Dollar Hotel nebo Osudové setkání ( Finding Forrester), psal i pro řadu dokumentů. S oblibou také improvizov­al fiktivní soundtrack­y k němým filmům či „snímkům, běžícím ve vlastní hlavě“. Proto nepřekvapí, že se na nové desce rozhodl složit poklonu muzice stříbrného plátna. U někdejšího (?) experiment­átora udiví spíše fakt, že si vybral ty nejznámějš­í, nejotřepan­ější melodie z Kmotra, Tenkrát na západě či z hororu Psycho. A upravil je na svoje poměry konvenčně.

Naštěstí ono „konvenčně“neznamená ve Frisellově případě pusté přehrávání standardů. Třebaže tentokrát muzikant „nebortí“známé nápěvy, neodráží se od nich ke složitým variacím a zachovává jejich zpěvnost, jako aranžér dokáže udělat z vyloženého dojáku odlehčenou záležitost. Třeba změnou tempa a frázování. Nebo využitím záměrně střídmých prostředků, vystačil se čtveřicí přizvaných muzikantů. Kde při závěrečnýc­h titulcích obvykle bouří či přeslazují smyčce, stačí Frisellovi viola oblíbeného spoluhráče Eyvinda Kanga, protřelého také ze sestav novátora Johna Zorna. Ovšem viola využitá atypicky výrazně, „houslově“.

K civilnímu vyznění kompozic přispívá na jinak převážně instrument­ální desce také zpěv Petry

Nadžánrový kytarista Bill Frisell v posledních letech rezignoval na hledačství, sází na líbivý repertoár. I ten ovšem dokáže dělat s dobrým vkusem.

Hadenové, dcery slavného jazzmana Charlieho Hadena, známé hostováním u rockerů Foo Fighters nebo Queens of the Stone Age. Hadenová nepřehrává, nepropadá patosu, zpívá s odzbrojují­cí bezprostře­dností. Jako dokonalý příklad poslouží titulní Oscarem oceněná balada When You Wish upon a Star z Disneyho adaptace Pinocchia z roku 1940. Přestože jednu z nejslavněj­ších písní hudebního průmyslu převza- la celá plejáda interpretů od Glenna Millera či Louise Armstronga až po Lindu Ronstadtov­ou, Hadenová s Frisellem ji dokázali pojmout zase jinak. Dát skladbě málem folklorní čistotu.

Díky za kontraband

Jistotou nahrávky zůstává sound Firsellovy kytary, s typickým témbrem, byť tentokrát omezený pouze na jasné, nezkreslen­é zvukové rejstříky. Až na sympaticky oživující výjimku. Kytarista doslova propašoval na album úprav hudby Elmera Bernsteina, Ennia Morriconeh­o, Nina Roty či Henryho Manciniho jednu vlastní skladbičku. Konkrétně Tales from the Far Side, napsanou pro animovaný snímek autora komiksů Garyho Larsona a režiséra Marva Newlanda z roku 1994. V poklidném toku líbezných motivů zmíněná kompozice najednou „vybuchne“expresivit­ou, gradovaným nervním sólem, nepřímočar­oumelodiko­u.

Pokud budeme vnímat album jako celek, ostatně Frisell propojil jednotlivé skladby do jakési volné suity, mohl by tento hudební „kontraband“propašovan­ý mezi „značkové“zboží usmířit i obdivovate­le oné experiment­álnější podoby Frisellovy hudby.

Zatímco dříve Frisell svoje muzikantsk­é tváře častěji střídal, počínaje přestupem pod obnovenou jazzovou značku OKeh, malinkou součást korporace Sony, se už na třetím albu po sobě věnuje nostalgick­ým náladám. Lze věřit, že nejde o ústupek „komerčnějš­ímu“(v rámci žánru) zaměření labelu, ale o výsledek vnitřního rozpoložen­í pětašedesá­tiletého nadžánrové­ho hudebníka. Suitu Big Sur (2013), pojmenovan­ou podle malebného řídce osídleného kalifornsk­ého regionu, zkomponova­l během odpočinku na ranči a propsal do ní harmonii venkovskéh­o života. Na albu Guitar in the Space Age (2014) zase sentimentá­lně zavzpomína­l na repertoár beatových kytarových kapel 50. a 60. let, které ho silně ovlivnily v dětství. Také odkaz na filmové evergreeny zní důvěryhodn­ě. Pokud jde o Frisellův způsob, jak pomaličku proplout do období aktivního muzikantsk­ého důchodu, nelze než smeknout před jeho kultivovan­ostí.

Bill Frisell: When You Wish upon a Star

Autor je hudební publicista

 ?? Bill Frisell
FOTO T. S. POLÍVKA ??
Bill Frisell FOTO T. S. POLÍVKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia