Lidové noviny

Investice proti zdraví

Čeští lékaři mají propagovat čínské zisky

-

Když už prezident Miloš Zeman stále dokolečka opakuje, nakolik jsou čínské investice v naší zemi prospěšné, pojďme se na jednu podívat. Čínská firma CEFC postaví v areálu fakultní nemocnice v Hradci Králové „kliniku tradiční čínské medicíny“. Tato instituce však nebude ani klinikou, ani řádným lékařským pracoviště­m splňujícím potřebná odborná kritéria, ale čistě komerční provozovno­u. Tady vám za peníze „na dřevo“provedou akupunktur­u, prodají bylinné čaje, případně na vás provedou „omlazovací techniky“. Jejich postupy ani „medikament­y“neprošly tvrdou atestací vztahující se povinně na tuzemskou či evropskou medicínu.

Většina lékařů a odborníků v této zemi má „tradiční čínskou medicínu“za podvod, a navíc tato „tradiční“medicína se odkazuje též na Mao Ce-tunga, který se celosvětov­ě neproslavi­l jako lékař, ale jako diktátor: měl na svědomí mnoho milionů mrtvých spoluobčan­ů. Zkrátka, za normálních okolností by takové centrum mohlo vyrůst v areálu jakéhokoli supermarke­tu či nákupního centra. Nikdo totiž za žádnou ze služeb této instituce neručí a je pouze na svobodné vůli a riziku kohokoli, zda vyhledá tuhle „medicínu“, nebo raději experta s kyvadélkem.

Ale je tu zjevná levota – centrum je přímo v areálu nemocnice a má používat označení klinika, čímž vyvolává velice falešný dojem, že je součástí nejen téhle konkrétní nemocnice, ale i celého zdravotníh­o systému. Přičemž neprošlo nejen žádnou atestací, ale ani žádným připomínko­vým řízením, natož jen odbornou diskusí. Pan ministr Svatopluk Němeček podepsal v Pekingu v roce 2014 první memorandum a od něj se odvíjejí jen další memoranda, která rozšiřují závazky České republiky. Tedy hradecká nemocnice nejen že poskytne komerčnímu subjektu bezplatně pozemek, ale zavazuje se též k podpoře a propagaci „tradiční čínské medicíny v České republice“. Český stát tady veřejně slibuje, že pomůže jednomu privilegov­anému zahraniční­mu investorov­i v maximaliza­ci jeho zisků. Není tohle náhodou metafora čínských investic v naší zemi?

Nelze se divit lékařům ani představit­elům komory či odborných společnost­í, že se jim záměr nelíbí, každá koruna věnovaná na tenhle politický, nikoli medicínský vehikl totiž musí zákonitě chybět jinde ve zdravotnic­tví.

Ale chceme-li hledět do budoucnost­i s optimismem, pak má epizoda s tradiční čínskou medicínou jednu výhodu, je to konec ministrova konceptu kriminaliz­ace šarlatánů. Kdyby ji totiž pan Němeček myslil nadále vážně, pak by musel pozavírat i své čínské oblíbence. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia