Lidové noviny

Kečup a hranolky

Co se studenty, kteří chtějí reformovat své fakulty?

-

Na velká gesta si Českomoc nepotrpí, ale občas se nějaké povede. Jeden z největších Němců Martin Luther přibil před 499 lety na vrata kostela ve Wittenberg­u svých 95 tezí, čímž de facto začala evropská křesťanská reformace. Naši studenti pedagogick­ých fakult tuší, že nezmění svět, ale přesto se pokouší o reformu alespoň svého oboru: přitloukli na vrata svých tří fakult jednadvace­t tezí, jimiž chtějí změnit pedagogick­ý svět. Držme jim palce.

V jedné věci mají totiž absolutní pravdu: na pedagogick­ých fakultách se rozhoduje o naší budoucnost­i – tedy o tom, kdo a jak bude vzdělávat naše děti. A „pajďáky“jsou na tom zle. Nikoho asi nepřekvapí, že zájemci o studium matematiky mají obecně nejlepší studijní předpoklad­y (onu krystalick­ou inteligenc­i, prostě jim to nejvíc pálí). A podle dat mají bohužel nejhorší skóre právě zájemci o studium pedagogiky.

Nelze se příliš divit. Kantor dnes jistě neumře hlady, ale neuživí rodinu tak jako jeho spolužáci ze střední. Na školách proto najdeme v podstatě dva druhy učitelů: jednak nadšence, kteří mají pedagogiku jako poslání a koníčka (a peníze do rodinného rozpočtu nosí jejich partner), a ty druhé… Ty, kteří, kdyby nebyli ve školství, ptali by se u pultu zákazníků: „Chcete to s kečupem, nebo s tatarkou?“Kdyby nějaký politik chtěl postrčit Česko kupředu, začal by právě na učitelskýc­h fakultách. Zlákat na ně větší srdcaře, udržet na nich lepší mozky a všem pak nabídnout lepší studium – přesně jak chtějí studenti, přibíjejíc­í své teze na vrata fakulty. Jenže místo toho zvyšujeme porodné a nabíráme další a další policajty... Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia