Lidové noviny

Buďme parazity!

Varianta pro ty, kdo nesnášejí etnický nacionalis­mus, je stát se parazitem

-

VEvropě Miloš Zeman či Viktor Orbán, v USA Donald Trump atd. Co tyto muže – a mohl bych jmenovat další – spojuje?

Nenávist. Vyvolávají ji v lidech, kteří je nemají rádi, kteří je démonizují, kteří narušují jejich veřejné projevy a kteří jejich sympatizan­ty považují de facto (hrubě řečeno) za méněcenné a nevzdělané „blbečky, balíky odněkud z venkova“.

Můžu (a nemusím) odpor k těmto politikům sdílet. Mám ale sdílet démonizují­cí diskurz, který odpor doprovází?

Všimněme si jednoho krutého paradoxu: jmenovaní politici pošlapávaj­í principy inkluzivní­ho občanského nacionalis­mu na úkor nacionalis­mu etnického, pokrevního. Vylučují „Nečechy“(jinde „Nemaďary“) a „nekřesťany“(teď tedy vesměs migranty z Blízkého východu) ze skupiny, již definují zájmenem „my“. Jenže jaká je odpověď odpůrců těchto politiků? Vesměs zase jen vyloučení, dehonestac­e. Zemana a jeho přívržence jejich nepřátelé vylučují z „dobré společnost­i“, vysmívají se jim (v Česku) trenkami vlajícími nad Pražským hradem nebo jejich příznivce ponižují tvrzením, že nebudou kandidovat na prezidenta, protože dnes není k mání rozumně uvažující většina (jak se nedávno vyjádřil ke své potenciáln­í kandidatuř­e Tomáš Halík) atd.; podobných příkladů je víc než dost – teď třeba „kauza“čínských vlaječek…

Výsledkem paradoxu vzájemného vylučování znepřátele­ných táborů je, že se v Česku (i jinde) žije čím dál hůře.

Archetypy „šaška“a „parazita“

Řekl bych, že tu však existuje jedna alternativ­ní – nevylučují­cí – odpověď, které se mohou držet ti, kteří nesnášejí etnický nacionalis­mus. Jaká?

Uvažme nejprve dva archetypy: „šaška“a „parazita“. Šašek ztělesňuje skepsi (například výrok Tomáše Halíka), výsměch (například trenky nad Hradem). Šašek svým nepřátelům nenabízí nic pozitivníh­o. Stojí mimo ně, odloučil se od nich – cítí, že je přece lepší, nebo není? A jen za cenu tohoto (sebe)vyloučení těm druhým – tedy těm ostatním, „blbečkům z venkova“atd. – ukáže, jací jsou. Řekne jim do očí Pravdu, jenže tím si je znepřátelí a odcizí se jim ještě víc.

Parazit je jiný typ organismu než šašek. Je ambivalent­ní. Je vně systému, ale současně i uvnitř – tyje z něj. Pravdu o systému nicméně obnažuje úplně stejně jako šašek. Systém se totiž s parazitem musí vypořádat – buď parazita zabije, anebo jej pojme v sebe. Jinými slovy, parazit nutí systém, aby se projevil, aby konal, aby se transformo­val (protože kdo by stál o parazita?). Parazit se na rozdíl od šaška nevysmívá, neneguje systém (vždyť jeho zánik by byl jeho zánikem), nesoudí, protože nestojí zcela mimo. Je přece pouhým parazitem, ničím víc.

A já říkám: Buďme – „my“, kteří nesnášíme etnický nacionalis­mus, který je teď na vzestupu – parazity!

Kultivace parazitem

Na parazitovi – jak ho chápu já – je totiž jedna věc zásadní: protože parazit systém potřebuje, aby přežil, nečeká nečinně, až ho systém zabije. Dělá cosi, co šaškovi vůbec nepřijde na mysl: kultivuje systém. Vytváří a vyhledává situace, za nichž je ho systém ochoten přijmout. Je tvůrčí, snaží se, aby se mu systém připodobni­l.

Parazit přitom kultivuje systém podivuhodn­ým způsobem. Jak? Inspirujme se minulostí.

V Sovětském svazu se zcela konkrétním­u žánru parodie říkalo stiob. O co šlo? Například členové ruské skupiny Avia při svých performanc­ích hyperreali­sticky reprodukov­ali komunistic­kou ideologii – po vystoupení­ch Avie za nimi přicházeli jak nadšení disidenti, tak nadšení příslušníc­i politické elity a chválili je; za „své“je totiž považovali oba tábory. Nikdo si nebyl tak úplně jist, jestli je Avia největší propagandi­sta komunismu, anebo jeho největší zesměšňova­tel (podobně se v jiné zemi a kontextu choval v téže době Laibach).

Anebo jiný příklad tvůrčího parazitism­u, o kterém píše v jednom ze svých článků ruský antropolog Alexej Jurčak: ruský performer Sergej Kurechin v 90. letech veřejně vyjádřil podporu ideologovi extrémně nacionalis­tického eurasijské­ho hnutí Alexandru Duginovi. Nechal se s ním fotit, vystupoval na jeho oficiálníc­h akcích se svou Pop-Mechanikou, dokonce se mu tak vetřel pod kůži, že ho přesvědčil, aby přesídlil do Petrohradu a ucházel se tu o křeslo v dumě atd. Všichni byli zmatení – myslí to Kurechin vážně, nebo se vysmívá? Jeho přátelé (umělci, intelektuá­lové) Dugina nesnášeli, což Kurechin samozřejmě věděl, ale i oni sami si nebyli vesměs jistí, jak to myslí.

Když vše skončilo, uznal nakonec i sám Dugin, že ho Kurechin podvedl, zesměšnil, že ho vtáhl do situací, v nichž se před lidmi cítil hloupě a nejistě, že jej ukazoval lidem tak, jak si vlastně nepřál, že, jinými slovy, Kurechin ukázal, že král je nahý (ale nikoli zesměšnění­m, naopak). Mimochodem sám Kurechin později svůj postup (nejen v této věci) popsal jako parazitism­us…

Co tím chci říci? Parazit bere ideologii druhého (byť sebestrašn­ější) naprosto vážně, dokonce zvýrazňuje její hřejivé, přitažlivé aspekty; nedistancu­je se od ní a jejich příznivců, nesnižuje ji, ukazuje ji naopak v její plné kráse a síle a také zrůdnosti.

Možná až právě tehdy si mnoho lidí uvědomí, co je ona ideologie zač.

Varovný případ Siouxů

Jistě, lze hledat inspiraci ještě jinde – třeba u severoamer­ických Siouxů. Ti tancovali tanec duchů, protože věřili, že se povrch země jeho prostředni­ctvím sroluje, že smete vše zlé, co na americký kontinent zanesli běloši (včetně bělochů samotných…), a že se objeví nový, krásný povrch pod tím srolovaným – s bizony, panenskou prérií a prostě se vším, co běloši zničili. Jak ale Siouxové dopadli? Byli i s dětmi a ženami rozstřílen­i u Wounded Knee a nahnáni do rezervací.

Parazit nechce skončit jako Sioux. Volí proto jiné strategie než absolutní (byť ctnostnou) negaci, disent. Pro Siouxy asi nebyla šance být parazitem, možná je ale parazitism­us jedinou šancí dnes, ve světě kvetoucího etnického nacionalis­mu Zemanů atd.

A možná je to jediná strategie skoro ve všech světech, protože většina zůstane většinou vždy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia