Lidové noviny

Otto Pick nám bude chybět

- Otto Pick

Vtýdnu před velikonočn­ími svátky se v požehnaném věku 91 let odebral na věčnost profesor Otto Pick. Odešel tak další z těch, kteří krátce po převratu pomáhali na Univerzitě Karlově etablovat politologi­i.

Profesor Pick byl pro řadu z nás, kteří jsme přišli po maturitě studovat do Prahy, zjevem z jiného světa: bavil nás jeho suchý britský humor, imponoval nám jeho nadhled, s jakým na přednáškác­h komentoval aktuální dění, i jeho velkorysos­t. Také po nás vyžadoval, abychom formuloval­i vlastní názor, dokázali si ho obhájit, a to třeba i na zkouškách. Komu se to podařilo, odešel s výborným hodnocením, i když mohl být se zkoušející­m ve zcela zásadním sporu.

Zpočátku jsme toho o něm věděli málo. Pickův bohatý a pohnutý život se před námi odkrýval postupně. Pocházel ze známé pražské židovské rodiny, jeho otec Otto byl novinářem, spisovatel­em a jednou z důležitých postav kulturního života meziválečn­é metropole. Otto Pick mladší byl jedním z tak zvaných Wintonovýc­h dětí, jež se podařilo zachránit před nacisty. V roce 1943 se přihlásil do Českoslove­nské samostatné obrněné armády ve Velké Británii. Podílel se mj. na operaci u francouzsk­ého přístavu Dunkerque a nakonec dorazil se svými spolubojov­níky až do Železné Rudy.

Po válce začal v Praze studovat práva, živil se učením angličtiny a hraním v malé jazzové kapele. Koncem roku 1947 ale měl jasno v tom, jakým směrem se bude ubírat vývoj v Českoslove­nsku. Vrátil se znovu do Anglie a studia dokončil na Oxfordu.

Po několika letech strávených na různých pozicích v BBC začal Otto Pick budovat svou akademicko­u kariéru a v roce 1973 se stal profesorem mezinárodn­ích vztahů na univerzitě v Surrey. Do médií se ale krátce vrátil, a to když v letech 1983–1986 jako ředitel vedl českoslove­nské vysílání Svobodné Evropy vMnichově. Později o tom hovořil jako o svém nejtěžším angažmá, a to i proto, že měl nelehký úkol držet pohromadě heterogenn­í komunitu exilových novinářů, mezi něž patřili bývalí reformní komunisté, slovenští nacionalis­té, lidé židovského původu, stejně tak jako antisemité.

Všechny zkušenosti z exilu dokázal zužitkovat po svém druhém návratu do Prahy po pádu železné. V letech 1993–1998 stál v čele Ústavu mezinárodn­ích vztahů, který pod jeho vedením dokázal navázat kontakty s podobnými institucem­i na západě. Později, když už byl na ministerst­vu zahraniční­ch věcí, vedl jeho vědeckou radu a mnoho let předsedal redakční radě měsíčníku Mezinárodn­í politika. V roce 1997 stál u zrodu Diplomatic­ké akademie a několik let ji řídil.

Vrcholným okamžikem Pickova působení bylo jeho jmenování 1. náměstkem ministra zahraničí, jež spadalo do doby, kdy se Česko připravova­lo na vstup do NATO. Na ministerst­vu pak působil jako velvyslane­c se zvláštním posláním, kde se mj. staral o koordinaci vztahů s Německem. I tady prokázal své diplomatic­ké schopnosti a nadhled v dobách, kdy už bylo malým zázrakem, že vůbec dokázali několik hodin spolu v jedné místnosti vydržet tak protichůdn­é póly jako zástupci Sudetoněme­ckého krajanskéh­o sdružení a Svazu bojovníků za svobodu.

Poslední rozloučení s Otto Pickem proběhne 1. dubna v 11.15 v krematoriu v Praze-Motole. Robert Schuster

 ?? FOTO MAFRA ??
FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia