Lidové noviny

Povinností křesťanů je nemlčet

-

Vtéto chvíli na Pražském hradě zasedají představit­elé našeho veřejného života k večeři s čínským prezidente­m. Přejeme jim upřímně dobrou chuť. My zde zasedáme k večeři s Kristem – slavíme Večeři Páně, eucharisti­i. Při ní si chceme připomenou­t pravdu, která na Hradě asi řečena nebude: že čínský komunistic­ký režim má ruce od krve, a to nejen v minulosti, v době Maovy hrůzovlády, ale i dnes. Současný režim popravuje nejvíc lidí na světě, a to i z politickýc­h důvodů, vězní nejvíce politickýc­h vězňů a nerespektu­je svobodu náboženstv­í a svobodu svědomí.

Vážíme si prastaré čínské kultury. Doufáme v pozitivní vývoj v Číně. Modlíme se za svobodu politickýc­h vězňů a svobodu věřících, zejména čínských křesťanů. Modlíme se i za vládce Číny. Avšak když se ulice Prahy zdobí znovu rudými vlajkami „podle asijských tradic“, připomeňme, že naší dobrou českou tradicí je zas úcta k svobodě svědomí a obhajoba lidských práv. Někteří z vás se účastnili a účastní shromážděn­í, která upozorňují na to, že příklon naší současné hlavy státu ke komunistic­ké Číně jistě přinese prospěch několika oligarchům, ale zle se vymstí naší zemi, která ztrácí důvěru našich spojenců; současné pokusy obrátit kormidlo naší země od Západu na Východ se děje bez mandátu voličů a je zradou na odkazu těch, kteří v naší zemi bojovali proti totalitě.

Připomínám­e si to na místě, kde jsme společně meditovali s J. S. dalajlamou, který symbolizuj­e lid Tibetu čelící po desetiletí kulturní genocidě. Protože nejde o ryze mocensky politickou záležitost, nýbrž mravní, kulturní a duchovní, domnívám se, že je mravní povinností křesťanů nemlčet a otevřeně o tom mluvit i na této svaté půdě a klást naše starosti na oltář.

Tomáš Halík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia