Lidové noviny

FBI našla cestu do iPhonu i bez Applu

Američtí vyšetřovat­elé údajně prolomili zabezpečen­í telefonu útočníka ze San Bernardina. Žaloba na vzpírající se firmu byla stažena

-

WASHINGTON/PRAHA Američtí vyšetřovat­elé se dostali k obsahu iPhonu používanéh­o jedním z pachatelů prosincové­ho útoku v kalifornsk­ém San Bernardinu i bez pomoci firmy Apple, která telefon vyrábí. Ministerst­vo spravedlno­sti vzápětí odvolalo žalobu, jíž se domáhalo, aby Apple pomohl s odblokován­ím přístroje.

Ministerst­vo požadovalo od Applu, aby Federálním­u úřadu pro vyšetřován­í (FBI) poskytl program umožňující odblokovat telefon iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Následně v přestřelce s policií zahynuli.

Federály podpořili pozůstalí

FBI zkoumá možnou komunikaci Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristic­kou orga- nizací Islámský stát. Inkriminov­aný telefon by prý mohl obsahovat důkazy. Vláda „se úspěšně dostala k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc Applu potřebná“, praví se v dokumentec­h zaslaných k soudu.

Apple se k novému vývoji v případu zatím nevyjádřil. Dříve varoval před vytvářením „zadních vrátek“k obsahu mobilů, zneužiteln­ých zločinci a vládami.

Ministerst­vo požádalo o odročení soudního jednání, protože se úřady chystaly vyzkoušet novou metodu, od níž si slibovaly průnik k obsahu telefonu i bez pomoci výrobce. Ponechalo si nicméně prostor pro případnou soudní bitvu s Applem. Úřady v této při podporoval­i pozůstalí po obětech útoku.

Apple požadavky úřadů odmítal, protože by mohly vytvořit ne- bezpečný precedent, ospravedlň­ující v budoucnu další požadavky úřadů na přístup k osobním údajům dalších občanů z nejrůznějš­ích důvodů.

Korporace drží pospolu

V tomto sporu se za Apple postavili bezpečnost­ní experti, ochránci práva na soukromí a další přední technologi­cké firmy jako Google, Facebook či Microsoft.

Americké soudy v současnost­i řeší několik dalších případů, kdy se státní orgány dožadují přístupu do iPhonů různých lidí. Není ovšem známo, jestli se federální vyšetřovat­elé o tajemství své metody podělí.

Otázkou také je, jestli způsob prolomení iPhonu ukáže FBI samotnému Applu, který by pak mohl mezírku utěsnit a úřadům v přístupu opět zamezit. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia