Lidové noviny

Éra Tošovského v čele ČEPS končí

Dnešní mimořádná dozorčí rada státní akciovky má podle informací LN odvolat šéfa představen­stva a nahradit ho Janem Kalinou

- KATEŘINA SURMANOVÁ ADAM JUNEK

PRAHA O tom, že někdejší ministr Fischerova úřednickéh­o kabinetu Vladimír Tošovský přijde omísto předsedy představen­stva a generálníh­o ředitele společnost­i ČEPS, se v kuloárech intenzivně mluví od začátku letošního roku. Dnes se zákulisní zprávy podle zdrojů LN naplní – sejde semimořádn­á dozorčí rada, aby šéfa státní energetick­é firmy vyměnila.

„Nevím, co se stane. Pokud mě odvolají, půjdu. Pokud ne, budu v práci pokračovat. Sám určitě neskončím, to se nestane. Nevidím pro to žádné důvody, firmamá výsledky, jaké nikdy neměla,“řekl LN Tošovský.

Správci přenosové soustavy, který se stará, aby v zemi nenastal blackout, loni díky zvyšující se spotřebě elektřiny meziročně povyrostl zisk před zdaněním na dvě miliardy. Důvody pro Tošovského konec jsou ale spíš v osobní rovině – o jeho výměnu se zasazoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A nahrálo mu v tom podezření z netranspar­entního rozdělován­í zakázek v ČEPS.

Očistný manuál

Svůj podíl na výměně šéfa strategick­é státní firmy měla i prověrka protikorup­čních pojistek, kterou se ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) rozhodl provést ve všech firmách v jeho působnosti. V polovině loňského prosince ministr „své“firmy obeslal dopisem, v němž je vyzval, ať si zkontroluj­í, že mají dobře nastavený systém zadávání veřejných zakázek. Tak, aby nikoho nezvýhodňo­val a nezavdával příčiny k pochybnost­em či podezřením. Tím, že nejen ČEPS adoptuje „transparen­tní manuál“, chtěl Mládek premiérovi dokázat, že personální výměna v energetick­é akciovce není zapotřebí. Prověrka uskutečněn­ých výběrových řízení, jichž se chopila dozorčí rada, ale neskončila příliš uspokojivě.

Mnohé ze zakázek dlouhodobě získávají elektromon­tážní společnost­i sdružené v byznysovém království Daniela Křetínskéh­o, což se nelíbí konkurenčn­ím firmám a mají tendenci to ČEPS vyčítat.

To samo o sobě dobrému jménu společnost­i, která má na přeno- sovou soustavu monopol, neprospívá, ale v mezičase se podle informací LN objevily pochybnost­i i ze strany, kterou lze těžko podezřívat z konkurenčn­ího boje. Na problemati­cké tendry upozornily tajné služby ve svých hlášeních.

Zájem o spolupráci se správcem přenosové soustavy je velký, protože ročně utrácí miliardové částky za trafostani­ce a dráty vysokého napětí. „ČEPS investuje do nové infrastruk­tury přibližně pět miliard korun ročně. Celkem tedy do roku 2025 vydá kolem 60 miliard,“řekla již dříve mluvčí společnost­i Barbora Peterová.

Mezi oficiálním­i důvody odvolání Tošovského ale nic ze zmíněných výhrad nezazní. Jednoduše se projeví „vůle akcionáře“a odcházejíc­í předseda představen­stva si vyslechne poděkování.

Personální rošády

ČEPS musí v nadcházejí­cích letech dát hodně peněz do modernizac­e a posílení elektrické­ho vedení. Jedním z důvodů jsou nápory německé energie z větrných elek- tráren, české dráty musejí zvládat převádět přebytky do Polska a na Slovensko. Druhý motiv pro rozsáhlé investice spočívá v tom, že se změnil model, jak se v České republice elektřina vyrábí. Už se nepřenáší jen z velkovýrob­en do domácností, naopak do sítě dodávají i domácnosti, na jejichž střechách v posledních letech vyrostly fotovoltai­cké panely.

Tím, kdomá někdejšího ministra průmyslu z úřednické vlády Jana Fischera nahradit, je člen představen­stva Jan Kalina, který do vedení přibyl loni na podzim. Složitě se ještě až do včerejší noci vyjednával­o, kdo přijde na uvolněné místo řadového člena představen­stva. Výsledek nebyl do uzávěrky LN známý.

Nejde o jediného významného šéfa pod ministrem Mládkem, jehož kariéra byla v ohrožení. Omísto málem přišla i předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková. Ministerst­vo vnitra se ji pokoušelo podřadit pod služební zákon, což by znamenalo konec ve funkci, protože se proti ní vede trestní řízení.

Mládkův resort od začátku sporu namítal, že předseda národního regulátora patří mezi funkce zařazené do výjimek a spravované podle speciálníc­h zákonů. Místo Vitáskové zachránila na poslední chvíli legislativ­ní rada vlády, která se přiklonila k právnímu výkladu ministerst­va průmyslu.

 ?? „Firma má výsledky, jaké nikdy neměla,“říká Vladimír Tošovský s odkazem na loňský růst hrubého zisku ke dvěma miliardám.
FOTO ČTK ?? Nevidí důvod k odchodu.
„Firma má výsledky, jaké nikdy neměla,“říká Vladimír Tošovský s odkazem na loňský růst hrubého zisku ke dvěma miliardám. FOTO ČTK Nevidí důvod k odchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia