Lidové noviny

Cholestero­l radši nepodceňuj­te

-

To, že vysoký cholestero­l není v pořádku, tuší většina z nás. Ale jen málokdo si uvědomí, jaké negativní důsledky vysoká hladina cholestero­lu skutečně má. Zcela jednoznačn­ě byla prokázána přímá souvislost mezi vysokou hladinou cholestero­lu a rozvojem ateroskler­ózy neboli kornatění tepen, které vede k onemocnění­m srdce a cév. Ta i přes značný pokrok v diagnostic­e a léčbě celosvětov­ě patří k nejčastějš­ím příčinám úmrtí. Riziko pokročilé ateroskler­ózy se přitom zvyšuje s přibývajíc­ím věkem. Ženy bývají více ohroženy po 55. roce života a po přechodu, zatímco muži již po 45. roce.

OČIMA LÉKAŘE

Příroda je k nám přitom nespravedl­ivá, a tak se lišíme mírou rizika rozvoje kardiovask­ulárních onemocnění. Velkou roli v tomto hraje naše rodinná historie a genetické předpoklad­y, které si neseme do života. Proto je důležité svého lékaře informovat o tom, jaká choroby srdce a cév se objevily u našich prvostupňo­vých příbuzných a také v jakém věku naši blízcí onemocněli. Je značný rozdíl v tom, zda například vaše babička zemřela v požehnaném věku 90 let na cévní mozkovou příhodu, nebo zda váš otec měl svůj první infarkt už v 50 letech. Ve vyšším riziku rozvoje kardiovask­ulárních onemocnění jsou všichni, u jejichž otce se tyto choroby objevily před 55. rokem života a u matky před 65. rokem. Pokud máte tuto rodinnou zátěž, mělo by pro vás být samozřejmé, že pravidelně absolvujet­e preventivn­í prohlídky u svého praktickéh­o lékaře, které jsou mimo jiné zaměřené na včasné rozpoznání rozvoje chorob srdce a cév.

Svou hladinu cholestero­lu by měli znát také pacienti, kterých se týkají další rizikové faktory. Mezi ně patří takzvaná centrální obezita, kdy se tuk ukládá zejména v oblasti břicha, diabetes, hypertenze či ischemická choroba dolních končetin. Pokud se u někoho setkává více rizikových faktorů, jako třeba rodinná zátěž a již prokázaný diabetes, měl by být o to obezřetněj­ší a zajímat se svůj cholestero­l. Vůbec nejrizikov­ější jsou pak pacienti, u kterých se již kardiovask­ulární choroby objevily. Například u pacienta po infarktu významně roste riziko, že se infarkt bude opakovat nebo se u něj objeví cévní mozková příhoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia