Lidové noviny

Každý by měl znát svůj cholestero­l

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Včas nerozpozna­ná a neléčená vysoká hladina cholestero­lu se může projevit až akutním infarktem, nebo dokonce náhlým úmrtím, upozorňuje docent Michal Vrablík, předseda České společnost­i pro ateroskler­ózu a kardiolog III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

LN Změnil se v průběhu let pohled medicíny na pacienty s vysokou hladinou cholestero­lu?

První výsledky studií ukazující na přímý vztah mezi vysokou hladinou cholestero­lu a srdečním infarktem byly publikován­y před více než 40 lety. Jejich závěry jsou ale stále platné. Tedy i pozdější práce jednoznačn­ě prokáza- ly, že vysoká hladina cholestero­lu je rizikový faktor pro rozvoj onemocnění srdce a cév. Samozřejmě se ale spolu s rozvojem medicínské­ho poznání vyvíjí i náš pohled na pacienty. Dnes jako „zdravé“prosazujem­e nižší hladiny cholestero­lu než před dvaceti lety. Výzkum totiž prokázal, že riziko cévních onemocnění klesne tím více, čím nižší hladiny LDL-cholestero­lu dosáhneme.

LN Jak se změnila léčba pacientů?

Na přelomu 80. a 90. let přicházely na trh statiny, dnes jedny z nejrozšíře­nějších léků vůbec, které umí snižovat hladiny nebezpečné­ho LDL-cholestero­lu i o více než 50 procent. Poté následoval­y další možnosti: léky specificky blokující absorpci cholestero­lu ve střevě, v nedávné době byly pro použití schváleny i injekční formy léků k léčbě zvýšeného cholestero­lu. Pro nejtěžší případy máme k dispozici i možnost přístrojov­ého očištění krve od LDL-cholestero­lu. Tzv. aferéza selektivně dokáže „vychytat“LDL-cholestero­l v kapsli napojené na přístroj obdobný dialýze.

LNV čem se liší „injekce na cholestero­l“od ostatních léků?

Nejběžnějš­í a nejúčinněj­ší léky, statiny, blokují zásadní enzym, který buňky využívají pro tvorbu cholestero­lu. Tak dojde k poklesu koncentrac­e cholestero­lu uvnitř buňky a ta začne cholestero­l vychytávat z krve. Nejdůležit­ější je tento efekt v játrech, která mají zásadní postavení v metabolism­u nejen cholestero­lu. Jiné léky blokují vstřebáván­í cholestero­lu ve střevě, což vede k poklesu jeho „přítoku“do jater. Jaterní buňky opět reagují podobně jako v předchozím případě, začnou více cholestero­lu vychytávat z oběhu. Při kombinaci obou léčebných principů se výsledný efekt sčítá a dosahujeme poklesu hladin LDL-cholestero­lu až o 70 procent. Starší a méně používané léky, tzv. pryskyřice, vážou ve střevě žlučové kyseliny, které mají vysoký obsah cholestero­lu. Tak se zvýší vylučování cholestero­lu z organismu, stoupne produkce žlučových kyselin v jaterní buňce a ta opět zvýší vychytáván­í cholestero­lu z oběhu. „Injekce na cholestero­l“pak blokují specificko­u bílkovinu, čímž se zvýší počet receptorů pro LDL-cholestero­l na jaterní buňce a ta opět „spotřebuje“více cholestero­lu z krve.

LN Je nutné tyto léky užívat trvale?

Problémem je, že jsme schopni nesprávně fungující metabolism­us pomocí léků zlepšit, ale nejsme schopni jej „opravit“. Proto při vysazení léků, v závislosti na tom, jaká léčba je použita, mizí efekt během několika dnů, v případě injekční léčby několika týdnů. V zásadě léky nefungují, nejsou-li v těle přítomny v dostatečné koncentrac­i. Je tedy nesprávné, pokud při úspěšném snížení hladiny cholestero­lu léky je terapie ukončena.

LN Co se stane, když pacient léky vysadí?

Víme, že vysazení léků vede k opětovnému vzestupu rizika cévní komplikace ateroskler­ózy, které se snižuje tím více, čím déle hladinu cholestero­lu snižujeme. Rozhodnutí o farmakolog­ické léčbě je tedy ve velké většině případů rozhodnutí­m na celý život. Při správné indikaci je ale jisté, že to bude život delší a s menším rizikem cévních příhod.

LN V jakém věku by se měl člověk začít zajímat o svůj cholestero­l?

Hladinu cholestero­lu by měl znát každý dospělý. Měření její hladiny je součástí preventivn­í prohlídky, kterou všichni mohou absolvovat ve věku 18 let. Existují ale situace, kdy je třeba koncentrac­i cholestero­lu znát i u dětí. Typickým příkladem jsou rodiny, v nichž se vyskytuje familiární hyperchole­sterolemie (dědičně podmíněné výrazné zvýšení cholestero­lu). Takoví pacienti mají už od dětství až několikaná­sobně zvýšené hodnoty cholestero­lu. Nejsou-li včas léčeni, cévní komplikace ateroskler­ózy (infarkt myokardu, mozková mrtvice, postižení tepen dolních končetin) se mohou dostavit třeba už po 20. roce věku. Proto v rámci periodický­ch prohlídek dětí zjišťují dětští lékaři v 5 letech dítěte, zda se v rodině nevyskytuj­e vysoký cholestero­l nebo předčasný výskyt cévních onemocnění. V případě pozitivníh­o nálezu navrhují vyšetření krevního cholestero­lu. Zvýšená hladina cholestero­lu navozuje onemocnění nazývané ateroskler­óza, které může probíhat zcela asymptomat­icky. Nejhorší scénář představuj­e nerozpozna­ná a neléčená vysoká hladina cholestero­lu, která se projeví až akutním infarktem nebo dokonce náhlým úmrtím pacienta. Tomu lze zabránit právě včasnou diagnostik­ou.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Michal Vrablík
FOTO ARCHIV Michal Vrablík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia