Lidové noviny

Cyklistiku skličují náhlá úmrtí

- TOMÁŠ PAVLÍČEK

Ani boxer, když prolézá mezi provazy do ringu, se nemusí bát o život tolik jako cyklista v pelotonu. Dvě úmrtí během 24 hodin připomínaj­í, jak moc jsou jezdci zranitelní.

Kritika profesioná­lní cyklistiky se dlouho trefovala do jediného nešvaru: dopingu. Když ale německý šampionMar­cel Kittel slyšel víkendové zprávy, zlostí vybouchl. „Bezpečnost­i závodníků by měla být věnována stejná pozornost jako boji za čistý sport,“napsal v otevřeném dopise.

Adresoval ho hlavně Mezinárodn­í cyklistick­é unii (UCI) a pořadatelů­m jednotlivý­ch podniků, kteří se musí bránit, že opravdu myslí spíš na zdraví cyklistů než na zisk.

Během sobotní etapy Critérium Internatio­nal na Korsice si 22letý Daan Myngheer postěžoval na nevolnost a 25 kilometrů před cílem zkolaboval. Dostal infarkt. O tři roky starší Antoine Demoitié se o den později zapletl do kolize v domácí klasice Gent–Wevelgem, a než se stačil zvednout, přejela mu přes hlavu doprovodná motorka.

Oba Belgičané v pondělí zemřeli a stali se už devatenáct­ou a dvacátou obětí za posledních 30 let.

To je víc, než může napočítat většina ostatních sportů. Tak často neumírají omlácení boxeři, vrcholoví hokejisté ani alpští lyžaři, kteří se řítí z kopce i dvakrát vyšší rychlostí.

Srdce pod tlakem

„Ty aktuální případy jsou spíše shodou nešťastnýc­h náhod,“tvrdí bývalý český závodník Tomáš Konečný, který nyní trénuje reprezenta­ci. „Ale určitě bude dobře, když se začne něco řešit a pomůže to ke zvýšení bezpečnost­i závodů.“

Rizik číhá na cyklisty hodně. Musí se vyrovnat s extrémní zátěží, když denně šlapou stovky kilometrů, často ve vedru. Tím se zvyšuje riziko srdečního selhání, které kromě Myngheera postihlo také několik špičkových fotbalistů, jako například Antonia Puertu ze Sevilly.

Fotbalisté ale mají výhodu: nemusí se bát neopatrnýc­h rozhodčích, nebo dokonce fotografů, kteří se na motocyklu snaží urvat co nejlepší snímek. Právě střety s doprovodný­mi vozidly dráždí jezdce nejvíc.

Španěl Alberto Contador po karambolu Demoitiého prohlásil: „Potřebujem­e lepší kontrolu do- provodných motocyklů. HNED!“Když před třinácti lety zemřel při slavném závodě Paříž–Nice Andrej Kivilev z Kazachstán­u po pádu na hlavu, zavedla cyklistick­á unie UCI novinku. Do té doby jen doporučené přilby museli závodníci začít nosit povinně. Také nyní se chystají změny. Britský deník Telegraph vypo- čítává nezbytná opatření: Omezit počet doprovodný­ch vozidel a snížit jejich povolenou rychlost.

Drony místo motorek

Řidičům bez licence nedovolit jezdit vedle pelotonu. A hlavně – televizní signál pořizovat jinak než z aut a motorek.

Na Tour de France v roce 2011 vůz francouzsk­é televize smetl na ostnatý drát Johnnyho Hoogerland­a, který v úniku útočil na vítězství. Od té doby takových případů nebývale přibylo. Loni srazila motorka i favority Sagana nebo Van Avermaeta. Přemýšlí se proto o využití záběrů z dronů nebo kamer na přilbách.

Trenér Konečný ale připomíná, že pádům úplně zamezit nejde. „Bude díra na silnici, škrtnete si o soupeře, o diváka, prasknou vám řídítka a máte hned problém,“upozorňuje.

Neměly by však končit zbytečnou smrtí.

Rozhovor s Tomášem Konečným čtěte na Sport.Lidovky.cz

 ?? Demoitiého darovala cyklistovy orgány. „Už zachránil tři další životy,“napsal týmový kolega Gaëtan Bille v kondolenci.
FOTO PROFIMEDIA ?? Rodina zesnulého
Demoitiého darovala cyklistovy orgány. „Už zachránil tři další životy,“napsal týmový kolega Gaëtan Bille v kondolenci. FOTO PROFIMEDIA Rodina zesnulého
 ?? Zkolaboval při závodě, po dvou dnech zemřel
FOTO ČTK ?? Daan Myngheer
Zkolaboval při závodě, po dvou dnech zemřel FOTO ČTK Daan Myngheer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia