Lidové noviny

Naučte nás hokej. Číňané trénují v Praze

- MICHAEL BEREŇ

V době návštěvy čínského prezidenta v Česku se v Praze koná také kemp pro mladé hokejisty z komunistic­ké země. Číňané chtějí uspět na olympiádě v Pekingu 2022.

PRAHA O čem všem si čínský prezident Si Ťin-pching s Milošem Zemanem povídali, nevíme. Ale dost možná při rozhovoru za zavřenými dveřmi přišla řeč i na hokej.

Čínské vlajky, vítající státní návštěvu z nejlidnatě­jší země světa, vzbuzující tolik emocí, vlají také vedle pražského Výstaviště.

V malé sportovní hale bruslí čínští hokejisté. Čína a hokej? Opravdu? Ano, jde o seriózní součást vládního programu na podporu hokeje v Číně.

Číňany učil i Lener

„Čínská strana se zajímala především o dvě věci. První byly naše zkušenosti s pořádáním mistrovstv­í světa, druhou byl systém výchovy mládeže, obojí souvisí se zimní olympiádou v roce 2022,“řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí hokejového svazu.

Kemp pro 22 hráčů ve věku od 14 do 16 let je výsledkem spolupráce s Čínským olympijský­m výborem. „Mají velice náročný program. Trénují někdy i čtyřikrát denně – na ledě i na suchu,“přiblížil Zikmund.

Trenéři se učí na odborných se- minářích, rozborech u videa. Tamní hokejoví činovníci dostali stranický úkol, a tak si vzpomněli na doby minulé. V roce 1984 byl Slavomír Lener jako metodik hokejového svazu vyslán na stáž do Číny, kterou pak jako trenér dovedl poprvé v historii do B skupiny mistrovstv­í světa. Číňané se nyní potřebují kvalifikov­at na domácí olympijský turnaj, takže chtějí stoupat žebříčkem IIHF (jsou 38., právo startovat mají země do 18. místa). Ostatně počet registrova­ných hokejistů v Číně roste, ledové plochy přibývají každým dnem, bruslit se dá dokonce v nákupních centrech.

Jao efekt

Kluby shánějí hokejové odborníky po celém světě, někoho, kdo pozvedne národní tým.

Od příští sezony pravděpodo­bně bude hrát v Pekingu ruskou KHL klub s názvem Rudá hvězda Kunlun. A podle mediálních spekulací tam míří i hvězdný Ilja Kovalčuk, jenž se nepohodl v Petrohradu.

Další šílenost? Ne tak docela. Kurz rublu klesá, čínský jüan má potenciál růst. Kovalčuk by mohl svou gáži 15 milionů dolarů klidně zdvojnásob­it. Pekingský celek údajně jedná i se slavným trenérem Mikem Keenanem.

Čínský hokej uvedl ve známost rovněž loňský draft 19letého Sung An-tunga týmem Islanders.

„Nebyl vybrán kvůli svému talentu, ale kvůli tomu, co symbolizuj­e,“psaly zámořské servery. I čínský lid už NHL může sledovat. Nadané děti kopírují své vzory a doufají, že z nich vyroste hvězda.

Čínští komunisté už podobně využili Jao Minga. Obránce Sung slávy basketbalo­vého obra, který uspěl v NBA, těžko dosáhne, ale může spustit „Jao efekt“u jiných začínající­ch hokejistů. Třeba někdo z nich trénoval teď v Česku...

strana se zajímala především o dvě věci. Naše zkušenosti

s pořádáním mistrovstv­í světa a o systém výchovy

mládeže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia